Bestemmelser om pris i ESAs vedtak for tilskuddsordningen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Astrid Øksenvåg Rådgiver EKOR AS
Advertisements

Rettslige krav for offentlige eiendomsselgere - et utvalg
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Finansieringsordninger
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Transaksjonskostnader
Advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Elektroniske kommunikasjonsnett – en tur i ”begrepsjungelen”… direktør Willy Jensen PT-forum Lillesand, 16. juni 2009.
Advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene Anskaffelsesregelverket og kjøp av pensjonstjenester.
1 Regulatørene kommer? direktør Willy Jensen PT-forum, 16. juni 2009 i Lillesand.
Side 1 Husbanken Om tiltak for å dempe veksten i byggekostnadene Idedugnad hos statsråd Erna Solberg Gjennomgang av rapporten ”Økt Kostnadsfokus” Av seniorrådgiver.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Indikatorer til nytte og besvær Test nasjonale indikatorer for uh-bibliotek Bente Saxrud, Handelshøyskolen BI.
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Tom Henry Knudsen – Telenor Nordic
Oppfølging av studenter: Kontroll av registrering og betaling Det er nødvendig å føre kontroll med registrering av studenter hvert semester. Vi har rapportering.
Public 360° Brukerforum.
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Personopplysningsloven
Oppdateringsseminar 5. – 6. februar 2011 Når ble funksjonen opprettet? Vi skal se litt på funksjonen OPL og ansvarsområder Fagfunksjonen Operativ Leder.
Norges vassdrags- og energidirektorat
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Lov om eiendomsregistrering Organisering i kommunen
Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
Internasjonale aktører redefinerer markedet Torstein Olsen direktør PT 13. november januar 2015 endrer PT navn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
Kommunenes tilrettelegging for boligbygging
1 Regjeringens Europapolitiske Forum Statsstøtte Statssekretær Anders Eira.
Diskriminerings lovgivningen
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Frittstående kurs Vi gjennomfører årsmøtet Robert Olsvik.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
Udir Lokalt gitt muntlig eksamen Sist endret: Endret 20. mars 2014 Vi har presisert en formulering to steder i rundskrivet. Tidligere sto det at.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Erfaring fra tilsyn med legemiddelbehandling Læringsnettverk for sikker legemiddelbehandling i sykehjem Sandefjord Per Schjelderup, ass fylkeslege.
Forslag til endring av vedtektene Grendelaget Nordre Finstad 1 Arnulf lothe 11. nov Til behandling på ekstraordinær generalforsamling 11. november.
Tilbyderkonferanse Ikke-akutt pasienttransport for Helse Stavanger HF.
Hva er viktig for Tyin-Filefjell Turløyper(TFT).  Hvis vi ser TFT`s rolle i sammenheng med VK`s ambisjon om å bli en av landets beste hytte- og friluftskommuner,
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2015 Dosent Ingun Sletnes.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Innsyn og adgangsbegresning
Tilskuddsordning for bredbåndsutbygging
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Kapittel 2- Juridisk metode
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
[Firmanavn] Forretningsplan.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Ett spørsmål og tre… Om kloakk i Furremarka.
Dag Wiese Schartum, AFIN
[Firmanavn] Forretningsplan.
Endringer i prosedyre og kontrakt - Tildelingskriterier
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Offentlig Privat Samarbeid (OPS)
Kapittel 14 Prissetting.
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Utskrift av presentasjonen:

Bestemmelser om pris i ESAs vedtak for tilskuddsordningen Bredbåndsforum Bestemmelser om pris i ESAs vedtak for tilskuddsordningen 10. mars 2017

Innhold Prinsipper for fastsettelse av tilgangspriser i bredbåndsnett som har mottatt støtte gjennom tilskuddsordningen Vurdering av overpris Saksgang

Prinsipper for fastsettelse av tilgangspriser i bredbåndsnett som har mottatt støtte gjennom tilskuddsordningen Det fremgår av ESAs vedtak at for å oppnå en effektiv grossisttilgang skal tilgangsprisene baseres på prisprinsipper utarbeidet av Nkom og benchmarking. For fiberbaserte aksessnett har Nkom bl.a. pålagt Telenor å gi tilgang på ikke- diskriminerende vilkår. Nkom har ikke pålagt kostnadsorientering, men følger opp ikke-diskrimineringsforpliktelsen på pris gjennom regnskapsmessig skille og marginskvistester. Når det gjelder benchmarking skal det sees hen til publiserte tilgangspriser fra: Liknende områder Områder med mer konkurranse i Norge eller Andre ESA-områder

Vurdering av overpris Dersom det oppstår uenighet mellom utbygger og tilgangskjøper skal prosjekteier, dvs. Kommune/Fylkeskommune, vurdere om tilgangsprisen er satt for høyt. Prosjekteier vil bruke følgende kilde til informasjon (hvis tilgjengelig), for å vurdere overpris: Informasjon fra utbygger om tilgangspriser og betingelser i andre deler av landet Priser utbygger selv betaler for grossisttilgang i andre deler av landet Tilgjengelig informasjon fra statistikk og markedsundersøkelser Publiserte priser fra andre grossisttilbydere Tilgjengelig informasjon fra selskaper som samarbeider med utbyggeren Grossistpriser fra SMP-aktøren i det relevante grossistmarkedet Regulerte priser i andre nordiske land Kommisjonen NGA-anbefaling

Vurdering av overpris (forts.) Formålet med vurderingen av overpris er å sikre at tilgangsprisene ikke avviker signifikant fra områder med mer konkurranse. Myndighetenes vurdering av om det er et «signifikant avvik» vil gjøres sak-for-sak. Det presiseres imidlertid i ESAs vedtak at et avvik på 10 % er et «signifikant avvik». I praksis betyr det at Telenors tilgangspriser for fiber vil kunne brukes som benchmark i vurderingen av «signifikant avvik». ESA understreker at utbyggeren ikke vil kunne ta betalt over markedspris ved å vise til høyere investeringskostnader, da den økte kostnaden i hovedsak vil bli betal for gjennom tilskuddsordningen. Vurderingen av overpris vil derfor knyttes til utbyggers faktiske kostander fratrukket mottatt støtte fra tilskuddsordningen.

Saksgang Utbygger kan i prinsippet kalkulere sin egen tilgangspris i bredbåndsnett som har mottatt støtte gjennom tilskuddsordningen. Tilgangsprisen må imidlertid oppfylle kravet til ikke-diskriminering, samt øvrige føringer beskrevet ovenfor. Dersom det oppstår uenighet, vil prosjekteier gjennomføre en vurdering av overpris basert på kriteriene ovenfor. Nkom vil assistere prosjekteier i vurderingen av overpris, dersom det er ønskelig.