KONTRAKTSINNGÅELSE I PRAKSIS GJENNOMGANG AV TYPISK KONTRAKT FOR KJØP AV VIRKSOMHET Universitetet i Bergen 25. mai 2005 Advokat André Istad Johansen Advokat.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hei! Mange stiller oss spørsmål om hvordan man fyller ut avtalen mellom ny eier, TC og overdragelse fra gammel eier ved salg av plass. Her kommer oppskriften.
Advertisements

Overføringen av vergemål fra kommunene til staten
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Skyldnerens eiendeler Geiranger 2010
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes.
Frokostseminar Difi 4. april 2014
Endringer i arbeidsmiljøloven
Forelesninger i kjøpsrett H2013, 9. september 2013 Mislighold og misligholdssanksjoner II Førsteamanuensis ph.d. Herman Bruserud.
Kursdag 5 Ryk og Reis Franchising.
- muligheter og utfordringer
Rammeavtalen, internkontroll og bedriftshelsetjeneste PSLs time 2010 Frode Solberg Fagsjef/advokat Legeforeningen.
3 Jeg og mitt.
Universitetet i Oslo Det juridiske fakultet IT-kontrakter Innledning.
Praktisk gjennomføring av et transaksjonsoppdrag
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
Bakgrunn Kunnskapsdepartementet (KD) ba i brev av til universiteter og høyskoler om at det innen utgangen av 2009 var utviklet løsninger for,
Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Hvorfor behandles avtale- og kjøpsrett samlet?
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Dag 10 Partenes plikter etter en kjøpsavtale. Selgers plikter:
Regler om offentlighet og åpenhet
Herman Bruserud og Sondre Dyrland
Arbeidstaker eller oppdragstaker?
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2014 Førstelektor Ingun Sletnes.
Intern revisjon ved XXXXX avdeling XX
JUS102 Advokat Lars Baklund.
INTERNASJONAL PRIVATRETT Tingsrett
Mulighetenes Oppland «Kontrakt, hva er viktig og hvorfor» v. Ola Selvaag.
© Olav Torvund - INSTITUTT FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Rettigheter til programmer Informasjonsrett.
Lasse Simonsen Dag 9 Avbestilling og oppsigelse. 1 Innledning Hva er avbestilling? Andre grunner til ineffektive kontrakter.
Lasse Simonsen 9 Avbestilling og oppsigelse. Lasse Simonsen D D K K Y Avbestilling: Erklæring – avbestilling (Fratar debitor retten til å oppfylle) Avtl.
© Thomas Rieber-Mohn - INSTITUTT FOR RETTSINFORMAIKK – UNIVERSITETET I OSLO INFORMASJONSRETT -OFFENTLIGGJØRING/UTGIVELSE.
4b. Revisjon og omlegging Manuduksjoner i obligasjonsrett for 3
Introduksjon til elementære begreper i regnskap og økonomi
JUS102 Advokat Lars Baklund. AS/ASA – Generalforsamlingen Asl og asal kapittel 5 Selskapets øverste myndighet jf. asl § 5-1 Alle aksjonærer har møterett.
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 HTV – Samling 25. februar 14 Endringer i Arbeidsmiljøloven Vikar (Innleie) Og Midlertidig/Deltids ansettelser.
Kristiania Advokat Praktisk arbeidsrett Gudleik H.Leir.
Kontraktsinngåelse Åsmund Kristiansen. Litt om kontraktsrett Omfattende bakgrunnsrett: Det som ikke er regulert av avtalen blir regulert av bakgrunnsretten.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Virksomhetsoverdragelse Rolv Rynning Hanssen Omstillingskontoret Fagforbundet.
Konfliktberedskap Geir Waage Aurdal – forhandlingssjef Virke.
Kristiania Advokat Husleie Emne Partenes rettigheter og plikter Leie av næringslokaler Aktuelle og praktiske problemstillinger.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther (2015) Gyldendal Akademisk Inntekter og kostnader © Gyldendal Akademisk Innholdet i.
Merverdiavgift. Hva er merverdiavgift? Merverdiavgift er en avgift (penger) man betaler til staten ved salg av varer og tjenester Beregnes som % av salgspris.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
INTERNASJONAL PRIVATRETT Tingsrett
Interkommunalt samarbeid om IKT - rettslige rammer for organisering -
Forsinkelse i kontraktsforhold
AMU, EA og Byggesaker Tema: EAs rolle knyttet til byggesaker og avtaleverk m.m. De store prosjektene (LVS osv) og forhold knyttet til hoved- og tilpasningsavtale.
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Kontraktsinngåelse Åsmund Kristiansen.
Forsinkelse i kontraktsforhold
Gjennomgang av fakultetsoppgave 20. november 2017
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Kap 5: Opsjoner Terminkontrakt er kontrakt som må holdes, mister mulighet på å tjene penger dersom valutakurs endres i ens favør En opsjon er et instrument.
Læringsmål Når du har studert dette kapitlet, skal du kunne
Faktum Virksomhet AS er et selskap som selger nettbasert tjenester og har virksomhet i en rekke EØS land. Styret i Virksomhet AS har fått melding om at.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
INTERNASJONAL PRIVATRETT Tingsrett
Kapittel 2: Investeringsanalyse
INTERNASJONAL PRIVATRETT Tingsrett
Arbeidsgivers erstatningsansvar
Oppsummering ved Professor Hans Petter Graver
Utskrift av presentasjonen:

KONTRAKTSINNGÅELSE I PRAKSIS GJENNOMGANG AV TYPISK KONTRAKT FOR KJØP AV VIRKSOMHET Universitetet i Bergen 25. mai 2005 Advokat André Istad Johansen Advokat Richard Treu

Side 2 Doc.Ref: Tidslinje - forhandling og inngåelse av kontrakt Innledende forhandlinger Intensjons- avtale Forhandlinger Signering av avtale ”signing” Gjennomføring/ ”closing” Forberedelser til gjennomføring Pro/Contra-oppgjør

Side 3 Doc.Ref: Bakgrunn  Beskrivende og ikke bestemmende  Skal fortelle historien bak transaksjonen - hva det handler om  Som regel en beskrivelse av partene  Betydning for tolkning av avtalen  Nyttig som en veiledning for senere lesere av kontrakten

Side 4 Doc.Ref: Virksomheten  Hva skal selges, hele virksomheten eller bare en del av den?  Viktig å være presis grensedragning av hva som er virksomheten ved salg av deler av en virksomhet  Betydning for hvilke ansatte som omfattes av transaksjonen

Side 5 Doc.Ref: Overdragelse av virksomheten  Hensikten med dette punktet er å fastsette overtakelsesdato  Regnskapsmessig og skattemessig virkning –Kan avtale en overtakelsesdato som ligger tilbake i tid  Finner om mulig en dato som er praktisk for partene, f.eks ved utgangen av et kvartal

Side 6 Doc.Ref: Aktiva og passiva som overdras  Beskriver de ulike aktiva og passiva som omfattes av transaksjonen  Eiendeler som normalt omfattes: –Gjenstander som brukes i produksjonen (maskiner) –Varelager –Lokaler/Husleiekontrakter –Immaterielle rettigheter/varemerke –Goodwill (”going concern”)  Kontrakter som normalt omfattes: –Kundekontrakter –Leverandøravtaler –Arbeidsavtaler  Aktiva som ikke overdras  Passiva

Side 7 Doc.Ref: Kjøpesum og betaling  Angir den pris som skal betales for virksomheten –Ikke uvanlig å prise de ulike elementer, for eksempel varelager, maskiner, goodwill og kontrakter  Man kan tenke seg en rekke ulike modeller for prisfastsettelse –Engangsvederlag eller betaling i rater –Betaling i forhold til oppnådd omsetning i en periode etter overtakelse  Angir som regel til hvilken konto mv. betaling skal skje  Angir som regel virkningene av for sen betaling (forsinkelsesrente)

Side 8 Doc.Ref: Pro & contra oppgjør  Selger har ansvar og risiko for inntekter og utgifter inntil overtakelsestidspunktet, mens Kjøper har ansvar og risiko for inntekter og utgifter fra dette tidspunkt.  Det må derfor skje en avregning av virksomhetens løpende inntekter og utgifter pr overtakelsestidspunktet  Dette gjøres opp på et nærmere avtalt tidspunkt etter overtakelse, for eksempel 2 måneder etter overtakelse  Ikke uvanlig å kreve at selgers revisor attesterer pro/contra oppgjøret

Side 9 Doc.Ref: Ansatte  Overføring av en virksomhet eller deler av en virksomhet vil som regel medføre at ansatte har rett og plikt til å være med over til kjøper (ny arbeidsgiver)  Ansatte har krav på å beholde tilsvarende lønns- og arbeidsvilkår hos kjøper  Kjøper kan som klar hovedregel ikke si opp ansatte med begrunnelse i transaksjonen  Problemer som kan oppstå: –Uklart hvilke ansatte som omfattes av virksomheten som overdras –Kjøper ønsker å rasjonalisere –Kjøper ønsker ikke å overta ansatte

Side 10 Doc.Ref: Garantier - regulering av kjøpesummen  Forhold selger uttrykkelig tar risikoen for (garanterer for) i avtalen - risikofordeling  Omfanget av garantiene har normalt betydning for prising  Forholdet mellom selgers garantier og hva kjøper burde ha oppdaget ved due diligence  ”Garantikatalog”  Garantiperiode  ”Gulv” for garantien  ”Cap” på garantien

Side 11 Doc.Ref: Forhold som må oppfylles for gjennomføring av avtalen - kjøpernes forpliktelser  Betingelser for gjennomføring av avtalen  Ting som må ”på plass” for at transaksjonen/avtalen skal kunne gjennomføres

Side 12 Doc.Ref: Taushetsplikt  Pålegge partene konfidensialitet om bestemte forhold, for eksempel pris  Pålegger partene en forpliktelse til å samordne den informasjon som skal kommuniseres –Samtidig og entydig kommunikasjon til markedet og media

Side 13 Doc.Ref: Styreforbehold  Styrene i hhv selger og kjøper må fatte en endelig beslutning om gjennomføring av transaksjonen  ”Nødutgang” fra avtalen

Side 14 Doc.Ref: Tvisteløsning  Megling –Advokatmegler eller annen megler  Alminnelige domstoler –Avtalt verneting  Voldgift