Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeidsgivers erstatningsansvar

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeidsgivers erstatningsansvar"— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeidsgivers erstatningsansvar
Skadeserstatningsloven § 2-1 Orienteringen er gitt på generelt grunnlag med bakgrunn i et generelt spørsmål fra prosjektet Nye Narvik kommune, og det er ikke vurdert eller tatt stilling til enkeltsaker.

2 Deling av kommune Ved deling av en kommune, opphører den fullstendig å eksistere og det rettslige utgangspunktet er at det skal gjøres et fullstendig booppgjør med fordeling av alle rettigheter og plikter, jf. inndelingsloven § 20. Kommunene har avtalefrihet om gjennomføring av oppgjøret og innholdet i avtalen, jf. inndl. § 18.

3 Erstatningsansvar idømt etter skadeserstatningsloven § 2-1 (det offentliges erstatningsansvar) vil være en del av en kommunes forpliktelser, og skal ved sammenslåing med ny kommune, som utgangspunkt overtas av den kommunen som etter forholdene regnes som nærmest til å overta forpliktelsen, jf. § 20 andre ledd pkt. 3.

4 Sammenslåing De kommunene som slås sammen til en ny kommune, slutter formelt sett å eksistere. Ved sammenslåingen overføres de opphørende kommunenes eiendeler, gjeld og egenkapital til den nye kommunen, og den nye kommunen overtar automatisk ansvaret for de tidligere kommunenes oppgaver overfor innbyggerne. Dette følger av systematikken i inndelingsloven.

5 Kontinuitetsprinsippet: store likhetstrekk med selskapsrettslige fusjoner: Et overtakende selskap overtar det overdragende selskaps eiendeler, rettigheter og forpliktelser som helhet. Kommunesammenslåing: det etableres en ny kommune, som overtar de sammenslåtte kommunenes eiendeler, rettigheter og forpliktelser som helhet, herunder erstatningsansvar idømt ifm brudd på kommunale plikter.

6 I forbindelse med det økonomiske oppgjøret mellom Narvik og Hamarøy kommuner: Dialog kommunene imellom og avtale om det økonomiske oppgjøret, herunder om fremtidige mulige erstatningskrav på barnevernsområdet, med opprinnelig tilknytning til Tysfjord kommune. En mulig innfallsvinkel til fordeling med støtte i inndl. § 20, bostedsadressen for det tidsrom det kreves erstatning for, avgjøre spørsmålet om et krav skal fremmes overfor Narvik eller Hamarøy kommune i fremtiden. Viktigst at en finner en rimelig balanse

7 Kommunene kan be Fylkesmannen om hjelp ifm arbeidet med å fremforhandle en avtale om det økonomiske oppgjøret. Dersom partene ikke blir enige, skal det gjennomføres ved skjønn og skjønnsnemnda følger reglene i inndelingsloven. Det er anledning til å ta ett element av det økonomiske oppgjøret til skjønnsnemnd selv om en forøvrig er enig ved avtale om fordelingen.


Laste ned ppt "Arbeidsgivers erstatningsansvar"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google