Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Del 2: Personlig økonomi.
2000 Tall og fakta 2000 Legemidler og helsevesen Legemiddelindustriforeningen.
KINA Kjappe fakta.
Del 2: Personlig økonomi.
10Velstand og velferd.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Östfold, utmaningar och möjligheter … men resten blir på norsk Kjell Arne Græsdal Daglig leder.
Fremtidens matproduksjon
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
3 Jeg og mitt.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Kapitalisme uten vekst? Velferdskonferansen 2012 Oslo Roar Eilertsen De Facto.
13 En verden uten grenser.
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Fremtidens matproduksjon
Merkeordningen Fairtrade Max Havelaar
Kapittel 12 – Noen begreper
Forelesning i mikroøkonomi.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Norsk økonomi i verdenssammenheng
4.4 Immaterialrett Hovedproblemstillinger: Hvordan virker immaterialrettigheter (særlig patentrett)? Hvilke rettigheter bør vi ha? Hvordan bør rettighetene.
Quiz om vann, klima og faste
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Pensumbok: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Økonomi.
Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom.
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Velkommen til klimatoppmøte!
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Kjennetegn ved fattige land Økonomien er i stor grad basert på jordbruk og naturalhusholdning. Inntektene er knyttet til eksport, ofte av bare et par råvarer.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
Aksjemarkedet ved et vendepunkt? Handelshøyskolen BI 14. Mars 2007.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Kapittel 11. Budsjetter Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Monopol og markedsmakt
Merverdiavgift. Hva er merverdiavgift? Merverdiavgift er en avgift (penger) man betaler til staten ved salg av varer og tjenester Beregnes som % av salgspris.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Utdanning.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Økonomiske utsikter for 2015
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Grunnlaget for arbeidsplasser og sysselsetting
Measuring production, Income and Spending
WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Economic growth around the world
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,

Fra sist gang..  FN  FNs tusenårsmål  HDI  IHDI  Hvorfor er vann viktig?  Hvorfor er utdanning viktig?

BRUTTO NASJONALPRODUKT BNP = verdien av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av et år minus varene som ble brukt i produksjonen.  Et mål for verdiskaping. De områdene som bidrar til et lands BNP er: Privat forbruk Offentlig forbruk Investeringer Eksport av varer og tjenester BNP per innbygger = BNP fordelt på antall innbyggere.

Hva BNP ikke sier noe om.. Fordelingen av verdiene som blir produsert I hvilken grad verdiene dekker grunnleggende behov som tilgang til rent vann og sanitære forhold. Hvilke type ressurser som er brukt i produksjon, for eks. olje Svart arbeid, illegal handel.. > Land med svak statsstyring har sannsynligvis større produksjon av varer og tjenester enn BNP tilsier.

Hvordan øke BNP? Landets inntekter er avhengig av hvilke produkter landet produserer og eksporterer. Mye større fortjeneste ved industrielle varer enn råvarer. Verdiøkningen er størst for de produktene, varene eller tjenestene som det kreves mest kunnskap for å produsere. Hver dollar som tjenes på salg av kaffe i USA gir kaffebonden i Tanzania 1 cent!

Kinas BNP de siste 50 årene

World Trade Organization Verdens handelorganisasjon Som mål å fremme frihandel og stimulere til økonomisk vekst.  Senke handelsbarrierer som toll, subsidiering Lager regler for verdenshandelen og mekler i konflikter Kritikerne mener at WTO primært gagner de rike landene, mens miljøet og utviklingslandene blir de store taperne

Kan handel føre til mer utvikling? "Noen hevder at økt handel mellom verdens land kan redusere de økonomiske forskjellene i verden, andre mener verdenshandelen slik den er i dag fører til større forskjeller mellom landene." 2 hovedproblemer for utvikling av industri i utviklingsland. – Industrilandenes skattlegging av importerte varer fra utviklingsland – Subsidiering av jordbruk i I-land

Skattlegging av import Utviklingsland må ofte betale mer for å eksportere varer til industrialiserte land enn det industriland gjør. I tillegg skiller I-landene mellom import av råvarer og mer bearbeidede varer. Skatt av mer bearbeidede varer er mye høyere. – I stedet for å bearbeide varene for mer fortjeneste fortsetter landene å selge råvarer til liten fortjeneste. EU foreslo i 2001 at verdens minst utviklede land (MUL-landene) skulle få selge sine varer uten at de ble skattlagt. Iverksatt i Norge fra 2002, omfavner 48 land.

Subsidiering Subsidiering betyr at myndighetene betaler deler av summen det koster å produsere en landbruksvare, som lønn til bonden. Det gjøres for at de som kjøper varen skal ha råd til å kjøpe den, og for at lønningene til bonden ikke skal være like avhengig av prisen de får på markedet.

Norge har i mange år hatt streng importbeskyttelse av jordbruk. Argumenter er miljø, arbeidsplasser og kulturarv. > Negative konsekvenser er at utviklingsland (som er avhengig av råvare-eksport) blir utkonkurrert og må senke prisene ytterligere.

Subsidiering Hva er fordelene og ulempene ved subsidiering av eget landbruk?

Til neste gang.. Ta gjerne med pc til arbeid med oppgaven.