NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NATOs Strategiske Konsept 2010
Advertisements

Evner Vesten å bruke makt rasjonelt? Oslo Militære Samfund Mandag 8. oktober 2012.
IKKE BLAND ROLLENE – Om militær maktanvendelse og sivil bistand
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Norske skipsverft – i lys av EU/EØS-utvidelsen •Hvorfor er norske skipsverft interessante – i denne sammenheng? •Globaliserte •Store, komplekse prosjekter.
Stine Rødmyr, leder i Nei til Atomvåpen
Samfunnskunnskap - Makt
EU – hva skjer?. Stabilitet Et politisk eksperiment •Frivillig overdragelse av beslutningsmyndighet •Felles beslutninger følges opp av den enkelte medlemsstat.
1. Holdninger til NATO Oktober 2008 Ansvarlig konsulent Opinion: Erling JB Eriksen.
Konflikter som preget verden
Scenarioer i forsvarsplanleggingen
1 European Commission - DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities EUs Likestilling og diskrimineringspolitikk 30/09/2010 Anne Galand Nasjonal.
EUs klima- og energipolitikk frem til 2030 Elin Lerum Boasson, seniorforsker, CICERO Hvilke rolle kan Europaparlamentet komme til å spille? Foredrag for.
1Internasjonalisering April Internasjonale mål Delta i det europeiske utdannings-, forsknings- og innovasjonsområdet Samarbeide med kinesiske.
Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 6: Antikkens Hellas
Kapittel 22. Andre verdenskrig
1 Axel Rød, rådgiver, Stavanger, 20. mars 2007 Regionalpolitikken er internasjonal Nye Interreg programmer
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologi ( ) Presentasjon for Vestlandsrådet 20. mars 2007 Tore Grønningsæter Norges EU-delegasjon, Brussel.
Framtida er internasjonal Tora Aasland statsråd for forskning og høyere utdanning Oslo, 8. mars 2012.
14 Samarbeid over grenser
UNIVERSITETET I OSLO Institutt for statsvitenskap Si vis pacem, para pacem? Militærmaktens Strategiske Krav Oslo Militære Samfund, Professor.
Våre strategiske omgivelser Ulvik 27. August 2004 Jon Bingen.
Norwegian Institute of International Affairs Norsk Utenrikspolitisk Institutt Kurs i internasjonal politikk Oslo, Fanehallen, 26. november 2010 Dr. Nina.
Norsk Folkehjelp Den globale virkeligheten. Norsk Folkehjelp Sentrale temaer Risikofaktorer og trusler Tusenårsmålene De største utfordringene: –Hva vil.
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
Torbjørn L. Knutsen Internasjonal politikk etter den kalde krigen: Nye konflikter, nye kriger?
Nasjonale strategier? Fra Messina til Roma Milward og nasjonalstatens redning Romatraktatene: Euratom og EEC ( )
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Innovasjon i forsvarsindustrien – FFIs bidrag og erfaringer
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Sjømilitære Samfund (SMS) Orientering for Stortingets Forsvarskomite - 21 Mars 2001 SKJOLD-Klasse MTB i Nye Forsvarsstruktur Ketil Olsen Medlem.
Feilslått integrasjon Stikker planen, EDC og EPC ( )
Utvidelse, stagnasjon og nye initiativ Utvidelse? Andre og tredje gang 1967: Labour søker på ny. De Gaulle veto 1960, de Gaulle er borte. Toppmøte.
Fra Messina til Roma Romatraktatene: Euratom og EEC ( ).
Innovasjonstiltak i EUs 6. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Norsk mal: Startside For engelsk mal Under HjEMfanen, klikk på oppsett, deretter ønsket side under KD engelsk mal Strategier for høyere utdannings- og.
1 Regjeringens Europapolitiske forum Reformer i EUs regionalpolitikk Statssekretær Anders Eira.
Hva er viktig å kunne til prøva!
Northern Maritime Corridor – The Motorway of the Northern Seas Trafikdage Aalborg - August 2006 Olav Hauge, Project Manager for NMC.
Nasjonale strategier? Krise og nye initiativ ( ) EDC, Messinakonferansen og Romatraktaten.
Feilslått integrasjon Stikker planen, EDC og EPC ( )
1.USA og integrasjon 2. Fra stagnasjon og krise via Enhetsakten til Maastricht.
EU Den europeiske union.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Tema: sikkerhetspolitikk. Hva er sikkerhetspolitikk? ulike måter å sikre et lands suverenitet og handlefrihet overfor andre land ved bruk av forsvars-
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Den første verdenskrig
Mål for utenrikspolitikken Sikkerhetspolitiske – forsvar av eget territorium, ressurser og befolkning Økonomiske – utvikling og vedlikehold av handel og.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
EUs klimakvoter – Vitalisering eller forvitring?
Mobiliseringskonferanse Interreg
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
Kvotehandel overalt? Kasakhstan melder seg på
Hvordan endret samfunnet seg?
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Romatraktaten.
Den første verdenskrig
Klepp kommune Brussel | Wera Helstrøm.
Status og utfordringer i Forsvaret FST HR 2018
1.
Rapport fra Ungdom mot Eu
Utskrift av presentasjonen:

NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Nato og EU: Likheter og forskjeller EU er en ”altomfattende sikkerhetspolitisk aktør”: –”EU vil engasjere seg i en praktisk og prinsipiell vei i fredsbygging og legge grunnlag for menneskelig sikkerhet gjennom en integrert tilnærming. Iverksettingen av en ”helhetlig tilnærming til konflikter og kriser” gjennom en sammenhengende bruk av alle politikkområder som står til EUs disposisjon vil være viktig” (Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe. A Global Strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy; 2016) –Utfordringene har ofte vært å koordinere disse virkemidlene fra utviklingsbistand til militære operasjoner

Nato og EU: Likheter og forskjeller Mens EU er en slik altomfattende sikkerhetspolitisk aktør er Nato en forsvarsallianse: – : Felles forsvarsforpliktelser (Artikkel 5) – : Internasjonale operasjoner (både fredsbevaring og stabiliseringsoperasjoner) –2014-: Både kollektivt forsvar og internasjonale operasjoner På bakgrunn av Russlands annektering av Krim-halvøya er det primære fokuset i Nato igjen det kollektive forsvaret av medlemslandenes territorium (avskrekking og forsvar) –Readiness Action Plan –Alliansesolidaritet

EU og Nato i dagens sikkerhetssituasjon EU har blitt kritisert for bare å være en tilskuer til de viktige sikkerhets- og forsvarspolitiske beslutningene som i hovedsak fattes i medlemslandene Vi står i dag overfor et europeisk forsvarsunderskudd der det ikke eksisterer noen kollektiv europeisk vilje til å håndtere sikkerhetsutfordringene som omkranser Europa –”Vi lever i en tid preget av eksistensielle kriser både innenfor og utenfor EU. Vår union er truet. Vårt europeiske prosjekt som har bragt oss fred, velstand og demokrati blir det stilt spørsmål ved. I øst har den europeiske sikkerhetsordenen blitt truet, mens terrorisme og vold preger Nord Afrika, Midtøsten så vel som Europa selv.” (Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe. A Global Strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy; 2016)

Overordnede trender i Natos og EUs utvikling Siden 2012 har USA foretatt en sikkerhetspolitisk tyngdeforskyvning mot Asia På samme tid vender Nato tilbake til Europa Som en konsekvens må Europa (EU) ta mer ansvar for egen sikkerhet, spesielt i forhold til EUs nabolag Med Russlands annektering av Ukraina er geopolitikk tilbake som fenomen i europeisk sikkerhetspolitikk –Geopolitikk som fenomen har egentlig aldri vært borte, men vi i Vesten har ikke vært så opptatt av fenomenet siden vi har vært tungt involvert på Balkan og i Afghanistan. Dette bidro til at vi trodde at et slikt fenomen ikke lenger eksisterte i europeisk sikkerhetspolitikk –Men det gjorde det …!

Hvilket partnerskap? Strategisk autonomi ligger til grunn for EUs globale strategi og som igjen danner grunnlaget for den kommende ”security and defence implementation plan” som vedtas av Det europeiske råd i desember 2016 European Union defence action plan som Kommisjonen arbeider med og som også vil bidra til at forsvarsforskning vil bli en del av EUs neste rammeprogram for forskning EU og Nato vil i de kommende årene arbeide sammen på en rekke saksområder slik som erklæringen fra Nato-toppmøtet i Warszawa vedtok –Hybride trusler, strategisk kommunikasjon, operasjonelt samarbeid til sjøs, samarbeid når det gjelder øvelser osv.

Hvilket partnerskap? Et av de store spørsmålene er EUs sikkerhetspolitikk og forhold til Nato etter Brexit Her må man få til en avtale, samtidig som Tyskland og Frankrike nå vil presse på slik at man kan få til et sivilt-militært EU hovedkvarter som Storbritannia tradisjonelt har vært motstander av Vil Brexit føre til en styrking av Nato på bekostning av EU?