Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
Advertisements

Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)
Hvorfor produsere mat i Norge?
5 Kultur.
Barn og unges rett til deltakelse
15 En urolig verden.
FN-konvensjonen vs Diskriminering- og tilgjengelighetsloven
Menneskerettigheter i teori og i praksis
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
7 Demokrati.
FN konvensjonen om mennesker med nedsatt funksjonsevne Reel politikk eller fagre ord ?
Kjønnsbasert vold i et kulturperspektiv
noen av hovedpunktene i hva denne retten egentlig innebærer
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Enevelde og opplysningstid
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Presentasjon av NTL NAV
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
Norsk Folkehjelp Den globale virkeligheten. Norsk Folkehjelp Sentrale temaer Risikofaktorer og trusler Tusenårsmålene De største utfordringene: –Hva vil.
Ole Kr. Fauchald MR i grenselandet folkerett / nasjonal rett n Røttene i nasjonal rett – samspillet mellom forfatningsrett og folkerett ä Dualisme.
FN og kjønnslikestilling
KAMPANJEHØYDEPUNKT HØSTEN Amnesty setter en stopper for overgrep mot individet Foto: (C) Amnesty International.
Bør stater undertegne menneskerettighetskonvensjoner? Hvilken motivasjon har stater for å undertegne menneskerettighetskonvensjoner? Hvilken virkning har.
MED FN FOR EN RETTFERDIG VERDEN
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Justis- og beredskapsdepartementet Norsk mal: Startside Etikk og politikk Dilemma i et politisk/administrativt system Ekspedisjonssjef Øystein Blymke UiO.
Tilsyn og kontroll Valgfagsforelesning JUR 5700 v/Njål Høstmælingen Senter for menneskerettigheter 7. mars 2006.
Tilsyn og kontroll Valgfagsforelesning v/Njål Høstmælingen Senter for menneskerettigheter 13. oktober 2005.
Menneskerettighetene Historiske perspektiver Lars Gunnar Lingås, fil dr.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
FN Forente Nasjoner.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Innføring i menneskerettighetene Gerald Kador Folkvord
1700-talet: Opplysningstiden Tro på fornuft, frihet og framtid
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Demand Dignity Fattigdom handler ikke om penger. Sørafrika: Treatment Action Campaign.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
Demokrati som styreform
Den politiske styringskjeden
CEDAW Helga Aune.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Kapittel 7 Demokrati.
Menneskerettighetene - et verdig liv for alle
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Krle 9.trinn, Beatrice Bjørnbakken
Den internasjonale arenaen
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Menneskerettigheter og
FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon
Introduksjon til Israel-Palestina-konflikten
Personvern og menneskerettigheter
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Mor-far-barn-relasjonen
Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De er minimumsstandarder De gjelder også for innbyggere i stater som avviser eller bryter dem

Kategorier av menneskerettigheter Sivile og politiske rettigheter som gjelder –retten til liv –frihet fra tortur –trosfrihet –ytringsfrihet –politiske rettigheter

Kategorier av menneskerettigheter Økonomiske og sosiale rettigheter –retten til eiendom –retten til arbeid –retten til rimelig gode arbeidsvilkår –sosiale sikkerhetsgarantier sosial trygghet helsetilbud utdanning beskyttelse mot sult

Kategorier av menneskerettigheter Kulturelle rettigheter –Retten til å utøve sin kultur (språk, tradisjon) –Rettigheter til grupper som kvinner, barn, urfolk og kulturelle minoriteter

Historien bak menneskerettighetene Startet med naturretten på 300-tallet –Ideen om at alle mennesker var født med moralske og juridiske rettigheter Gjennombrudd på 1700-tallet med opplysningsfilosofene Verdenserklæringen om menneskerettigheter i 1948

Gjennomføring av menneskerettighetene Mange stater har innlemmet dem i statsforfatningen sin Mange stater har vedtatt erklæringer og ratifisert internasjonale konvensjoner om dem Dermed har de blitt en viktig del av folkeretten De viktigste internasjonale erklæringene og avtalene er det FN og Europarådet som står bak