PØL 100 2008 Institutt for plante- og miljøvitskap Tor Arvid Breland Hanne W. CarlsenWendy Waalen Charles Francis.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Gruppemedlemmer Gruppa består av: Magnus Strand Nekstad – s156159
Advertisements

Institutt for forebyggende miljøvern  STØ Miljø og Design 5. forelesning •Gjennomgang av plan for vårsemesteret •Noen kommentarer til siste øving Dagens.
Det er ganske underlig med disse sentrale salmene. Selv om du ikke er religiøs burde du lese dette.
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Men hva mener de som har klart det? Børge Haugset (NTNU&SINTEF)
1 Information search for the research protocol in IIC/IID Medical Library, 2013.
Skriverammer FORSLAG TIL SKRIVERAMME ENGLISH AS A WORLD LANGUAGE
Inger Langseth Program for Lærerutdanning Knyttet til Ny bok om vurdering i alle fag, red. Dobson, Engh.
Publisering i åpne kanaler Anne Storset Institutt for mattrygghet og Infeksjonsbiologi.
Problem set 2 By Thomas and Lars PS: Choose the environment, choose many pages per sheet. Problem set 2 Exercise 11/29 Laget av: Thomas Aanensen og Lars.
Planning and controlling a project Content: Results from Reflection for action The project settings and objectives Project Management Project Planning.
What is a good text? And how do we get pupils to write them?
Section 5.4 Sum and Difference Formulas These formulas will be given to you on the test.
Internprising F. Zimmer V06.
Geografiske informasjonssystemer (GIS) SGO1910 & SGO4930 Vår 2004 Foreleser: Karen O’Brien Seminarleder: Gunnar Berglund
Linked Data 2: Hvordan KoG31 Uke 8, 2013.
The Thompson Schools Improvement Project Process Improvement Training Slides (Current State Slides Only) October 2009.
Primary French Presentation 10 Colours L.I. C’est de quelle couleur?
4. mars 20161Forfatternavn A perspective on Water and Energy- seen from Norway Haakon Thaulow Senior Advisor Norwegian Institute for Water Research, NIVA.
BÆREKRAFTIGE EPLER. Læringsmål Bærekraftig utvikling – refleksjon – kritisk tenking – ta beslutninger – handlingskompetanse Utarbeidet av Bård Knutsen.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Havet som blå resept, kilde til sunne og næringsrike proteiner Dag Rune Olsen dekan.
NUAS Programme for Leaders in Administration. Mål for møtet Avklare hva innholdet i presentasjonen skal være Se på sammenheng mellom de forskjellige bidrag,
Digital læring for publikum og bibliotekansatte
Bærekraftige produktvalg
Find Fraud B4 it Finds You!
Fra innovasjonsstrategiens ordbok
Digital bestillingsprosess for Armering, direkte fra modell
Title: «How to use different tools and/or machines in the workshop»
IDI FU-møte 10/ Quick presentation round
Torodd Jensen Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE)
Lecture 29.
Altevatn-reguleringenTest: Changes in the flow of water: Effects on watercover and water velocity
Eksempel fra Nevrologisk avdeling
Lecture 27.
Dette er et eksempel på plassering av logoene.
Økonomiske forutsetninger
CAMPAIGNING From vision to action.
Aim: What is the trig limit?
Projections of the disease burden
Using nursery rhymes and songs
Slide 2:. Forretningsmodellen forklart på engelsk og norsk
PhD kandidat og Post Doc i matematiske fag
Course PEF3006 Process Control Fall 2017 Plant-wide control
The Scoutmaster guides the boy in the spirit of another brother.
Welcome to an ALLIN (ALLEMED) workshop!
Hvorfor har byggnæringen et press på seg?
Design driven Innovation Programme (DIP)
. Riktig palme gir 134% karbonfangst på Colombiansk gresslette
The Gains from International Trade
The Nature Index for Norway - a new measure of biodiversity
SRPP Guidance in Norway
Issue paper on biodiversity accounts and Indices- some comments on the difference between the Australian and Norwegian approach. UN Committee of Experts.
Fra idé til forskningsprosjekt Hilde Afdal & Odd Tore Kaufmann
Slide 2:. Forretningsmodellen forklart på engelsk og norsk
Kick-off Good morning everybody. Nice to see so many well known faces on a big day like this. My name is Audun Pettersen and I`m Head of Tourism.
Responsibility The purpose of the tutor reflections are to
MEDLEMSKAP OG KLUBBUTVIKLING
Slide 2:. Forretningsmodellen forklart på engelsk og norsk
Slide 2:. Forretningsmodellen forklart på engelsk og norsk
A review of exploration activity and results on the NCS
Vaccine Delivery in Developing Countries
Course PEF3006 Process Control Fall 2018 Split-range control
Course PEF3006 Process Control Fall 2017 Split-range control
Course PEF3006 Process Control Fall 2018 Plant-wide control
Sustainability as practice
Semester survey 2018 Mariana Hatzianastasiou, Amit Chitra Knutepunktet
Oslo Teknopol IKS Knut Halvorsen Manager
How to evaluate effects of inspections on the quality of care?
Norway. A unique student experience
The courts February 2018 Court Administration.
Utskrift av presentasjonen:

PØL Institutt for plante- og miljøvitskap Tor Arvid Breland Hanne W. CarlsenWendy Waalen Charles Francis

PØL Learning Objectives Explore how crop rotations help farmers reach environmental, agronomic, economic and social goals: are crop rotations more important in organic systems? Study the link between ecological principles and use of crop rotations: how does ecology help us design useful rotations?

PØL From this class you will learn: Why rotations are used in agriculture What biodiversity contributes to environmental, agronomic, economic, and social goals of farmers and families How we use ecological principles in design of rotations – are organic systems different? When rotations are most useful and when they are not – are organic systems different?

PØL Learning process Explore examples from our Nordic context and how they compare to other zones Combine lecture with discussion and discovery learning in this community Reflect on learning in a multi-lingual and multi-cultural landscape Introduce the experiential learning process used in agroecology classes at UMB

PØL Kvifor vekstskifte? Biologisk diversitet Etterlikne naturlege økosystem og naturnære, tradisjonelle jordbrukssystem, som oftast har: –Høg biologisk diversitet frå kvadratmeter- til landskapsnivå Flora: Nytter alle tilgjengelege nisjer og ressursar; komplekse samspel; skaper grunnlag for divers fauna Fauna: Planteetarar tevlar med kvarandre; rovdyr og -insekt et planteetarar

PØL Kvifor vekstskifte? Biologisk diversitet Etterlikne naturlege økosystem og naturnære, tradisjonelle jordbrukssystem, som oftast har: –Høg biologisk diversitet frå kvadratmeter- til landskapsnivå Flora: Nytter alle tilgjengelege nisjer og ressursar; komplekse samspel; skaper grunnlag for divers fauna Fauna: Planteetarar tevlar med kvarandre; rovdyr og -insekt et planteetarar

PØL Diversity at different levels in spatial and temporal scale DIVERSITY IN SPACE Genetic diversity within crops Diverse plantings of > one crop, e.g., contour strip intercropping, mixed plantings, relay planting Field boundaries, trap crops/”beetle banks” in strips Landscape and watershed diversity Regional diversity in crops, animals, & products

PØL Changes occur at different rates at different levels of scale At low levels of scale changes happen quickly (chemical reactions, bacteria) At higher levels of scale changes happen more slowly (larger farms, organic farms) To study mechanisms, go to lower level of scale; to understand context or application go to higher level of scale

PØL Diversity at different levels in spatial and temporal scale DIVERSITY OVER TIME Crop rotations with different species Annual crops with perennial crops in multi-year patterns Crop/pasture sequences with animals in system

PØL Why should we diversify crop and crop/animal production systems? Positive reasons for rotations & diversity? Negatives about rotations & diversity?

PØL Kvifor vekstskifte? Næringsstoff og jordstruktur Balanse mellom –grøder som bygger opp jorda si hevd/grøderikdom (”nærande vekstar”) Mykje røter og planterestar og lite jordarbeiding (som for fleirårige grøder) fremmer oppbygging av humus, binding og lagring av næringsstoff (særleg N, P og S), jordbiologisk aktivitet og jordstruktur og –grøder som bygger ned (”tærande vekstar”) Lite røter, fjerning av mykje plantematerial og relativt intens jordarbeiding (som for eittårige salsgrøder) tærer på humus og lagra næringsstoff (særleg N, P og S), gjev med tida lågare jordbiologisk aktivitet og dårlegare jordstruktur

PØL Kvifor vekstskifte? Jordstruktur Særleg i økologisk landbruk er planteveksten avhengig av –lufting –vasshushald –porevolum og -fordeling som gjev –høg jordbiologisk aktivitet –god rotutvikling Motverke erosion

PØL Kvifor vekstskifte? Plantevern Ugras: planter på feil stad –Frøugras og rotugras har ulike strategiar ==> –Biologiske og mekaniske mottiltak knytte til val og rekkefølgje av vekstar Sjukdomar og skadedyr –Landskaps- og gardsnivå: Utnytte den naturlige reguleringa i næringsveven –Mengd skadegjerarar: Reduser kontakt med skadegjerarar og legg opp vekstskifte som motverkar oppformeiring –Avlingsnivå: Planter i god vekst er mest motstandsføre mot skadegjerarar

PØL Kvifor vekstskifte? Ø konomisk diversitet Fleire bein å stå på –Mindre risiko ved dårlig avling av einskilde vekstar Gården må sjåast på som ein heilskap Must look across enterprises Need to also look across multiple years to analyze farming system

PØL Retningsliner for vekstskifte 1.Vekstar med djupe røter bør kome etter vekstar med grunne røter. Held jordstrukturen open (lufting drenering, rotutvikling etc.) Utnytter næringsstoff i djupare lag 2.Veksle mellom vekstar med stor rotmasse (oftast fleirårige eng- og grøngjødselvekstar) og liten rotmasse (oftast eittårige åkervekstar).

PØL Retningsliner for vekstskifte 3. Veksle mellom nitrogenfikserande vekstar og nitrogenkrevande vekstar – sjølvforsyning med nitrogen må vere målet. 4. Kulturar som tevlar dårleg mot ugras, bør komme etter kulturar som tevlar effektivt mot ugras.

PØL Retningsliner for vekstskifte 5. Ved risiko for å få skadegjerarar i jorda, må ein dyrke potensielle vertsplanter med sikre tidsintervall. 6. Fangvekstar og ulike former for underkulturar bør brukast så ofte som mogeleg for å halde jorda dekka. Det reduserer erosjon, avrenning og utvasking, særleg om vinteren.

PØL Retningsliner for vekstskifte 7. Bruk samplanting når mogeleg 8. Søk optimal biodiversitet i plantekultur og driftsopplegg med planter og dyr

PØL Legg også vekt på Å velje vekstar som er tilpassa klima og jord Balanse mellom fôrvekstar og planteproduksjon for sal Å tilpasse arbeidsbehov til tilgjengeleg arbeidskraft Krav til jordarbeiding og dyrkingsteknikk

PØL Questions to reflect on 1. Why deep rooted  shallow rooted crops? 2. Why strong  weak root system crops? 3. Why N-fixing  N-demanding crops? 4. Why strong competitors  weak crops? 5. How to avoid pests with time intervals? 6. Why use catch crops/undersown crops? 7. Why use companion planting crops? 8. Why seek optimum level of biodiversity? 9. How do climate & soil influence rotations? 10. Why balance fodder and sale crops? 11. How does rotation affect labor requirements? 12. Why should rotations include plants & animals? 13. Why rotate annual crops with perennial crops?

PØL Oppsummering Korn bør ikkje dyrkast på meir enn 60% av arealet, pga: –Grunne røter –Næringskrevjande –Bygg og kveite tevlar dårleg mot ugras –Sjukdomar Rotvekstar og poteter bør utgjere < % av dyrka areal, pga –Sjukdomar –Arbeidskraftbehov

PØL Oppsummering Engvekstar bør utgjere minst 30-40% av arealet av omsyn til –Ugras –Jordstruktur –Næring

PØL Mjølkeproduksjon 1.Grønfôr m/gjenlegg 2.1. års eng 3.2. års eng 4.3. års eng 5.Grønfôr m/raigras 6.Radkulturar Eks. er frå økologisk gard i Valdres 1.Korn m/gjenlegg 2.1. års eng 3.2. års eng 4.3. års eng 5.Grønnfôr+rotvekstar+ matkorn I-IV1.-4. års eng VGrønnfôr Eks. er frå økologisk gard på Jæren. Morenejord (1-5) og myrjord (I-V)

PØL Planteproduksjon 1.Blandkorn (havre, ert) 2.Kveite m/gjenlegg 3.1. års eng 4.2. års eng 5.Haustrug/-kveite m/gjenlegg 6.Frøeng av raudkløver/raigras og raudkløver til fôr Eks. er frå økologisk gard i Akershus 1.Kløvereng (grøngjødsel) 2.Vårkveite m/kvitkløver 3.Ert / havre+ert 4.Havre m/gjenlegg 5.Kløverrik eng (grøngjødsel) 6.Bygg m/gjenlegg I.Eng (1.slått+grøngjødsel) II.Vårkveite m/underkultur III.Havre IV.Ert V.Byg VI.Haustkorn VII.Havre m/gjenlegg Låg næringstilgang I-VII God næringstilgang

PØL Grønsaker 1.1. års eng 2.2. års eng 3.3. års eng 4.Grønfôr 5.Grønsaker/potet 6.Grønfôr/korn m/gjenlegg Eks. er frå ein husdyrgard med ein mindre grønsaks- produksjon 1.1. års eng 2.2. års eng 3.Kål, purre, selleri 4.Gulrot, raudbete 5.Grønfôr/korn m/gjenlegg Eks. er frå ein intensiv grønsaksproduksjon

PØL Frukt/bærproduksjon 1.1. års eng 2.2. års eng 3.3. års eng 4.Grønfôr m/raigras 5.Radkultur Jordbær - 11.Gjenlegg 1.1. års eng 2.2. års eng 3.3. års eng 4.Grønfôr m/raigras 5.Radkultur Eple Gjenlegg

PØL Svineproduksjon 1.Bygg/ert m/ gjenlegg 2.1. års kl.eng (silo/høy) 3.2. års kl. eng (m/gris) 4.Havre m/gjenlegg (gris om hausten) 5.Haustrug 1.Bygg m/gjenlegg 2.Kløver / gras til frø 3.Kløver / gras (m/gris) 4.Haustkveite 5.Vårkveite m/gjenlegg (gris om hausten) Tilrettelagt for svinehald 1.Bygg/ert m/gjenlegg 2.1. års kl eng 3.2. års kl. eng (grisar) 4.Roer (grisar får spillroer) 5.Potet 6.Gulrøter/korn (grisar får spillgulrot) Vekstskiftet er tilpasset kyr og grønsaker – svin i andre rekke. Svin setjast på engene som skal pløyast om (fôr + reinse jord om vinteren)

PØL ECOLOGICAL PRINCIPLES OF NATURAL ECOSYSTEMS: ENERGY Flows as a result of complex sets of trophic interactions Certain amounts are dissipated at different stages along the food chain The greatest amount moving along the detritus pathway (Odum, 1971) The energy source is renewable

PØL NUTRIENTS Small inputs through hydrobiogeochemical processes; e.g., –precipitation –N 2 fixation –weathering of minerals Internal circulation through complex sets of interconnected cycles Most often bound in organic matter (Borman and Likens 1967) Biological components are very important flow rate regulators, e.g., –decomposers –mycorrhiza –plants In mature (climax) ecosystems, there are minimal losses, which are in balance with the small inputs

PØL DIVERSITY Succession through time tends toward establishment of the most complex structure and function biologically possible within the limits set by the environment Diversification of –trophic interactions –niches Maximum exploitation of available resources and niches Control of population levels of the various organisms A degree of resistance to all but very damaging perturbations, i.e., fluctuation around a dynamic equilibrium, –the fluctuations often causing increased diversity and productivity

PØL Ecological Principles applied to Farming System Design Energy: how do we increase the reliance on renewable sources and find a balance between output from the system (products) and internal dissipation (mainly the detritus pathway) Nutrient and materials cycles: how do we maximize cycling and minimize losses? Biodiversity: how can we seek the optimum level of diversity in a farming system?

PØL Ecological Principles applied to Farming System Design What do we learn from different levels of scale that can be useful in design? Food webs and interactions: what can we do to optimize these interactions to benefit crop production, minimize crop losses? Competition and dominance: how can we design competition into the system, and how can we favor the species we want for production of food, fodder, fiber?

PØL Review of key questions Why do we use rotations? What does biodiversity contribute to environmental goals? What does biodiversity contribute to economic goals? What does biodiversity contribute to social goals of farmers and families? How we use ecological principles in design of rotations? Are organic systems different? When are crop rotations not the best solution to systems design?