økonomi Hvordan fungerer økonomien?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Del 2: Personlig økonomi.
Attac på Finanstransaksjonsskatt. Attac Norge Hva er Attac? •Demokratisk medlemsorganisasjon •Fins i over 30 land, i alle verdensdeler •Nettverk.
De økonomiske utsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 8/11-13 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er.
Grunnleggende bedriftsøkonomisk analyse (3ØB112)
Dine penger= din fremtid
Del 2: Personlig økonomi.
10Velstand og velferd.
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Hva gjør vi med alle pengene? Selv med avtakende oljeutvinning vokser Fondet raskt, men hvordan prioriterer vi? Øystein Noreng Partnerforum BI 12. februar.
3 Jeg og mitt.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Kapitalisme uten vekst? Velferdskonferansen 2012 Oslo Roar Eilertsen De Facto.
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
Norsk økonomi.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Økonomi.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
NORGE ETTER 1945 Finnmark og Nord-Troms: RASJONERING 1952.
SKATT. I Norge betaler vi skatt på mange forskjellige måter. N.Johansen for undervisning.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
Aksjemarkedet ved et vendepunkt? Handelshøyskolen BI 14. Mars 2007.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther (2015) Gyldendal Akademisk Inntekter og kostnader © Gyldendal Akademisk Innholdet i.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Rekommunalisering eller en entreprise?
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Trondheimkonferansen 2017 Steinar Krogstad, nestleder Fellesforbundet
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Sparebanken Hedmark Trine Østby Presentere oss selv.
Measuring production, Income and Spending
Economic growth around the world
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Finanspolitikk og utenrikshandel
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Valutakurser og kapitalbevegelser
Globaliseringskonferansen 2018
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

økonomi Hvordan fungerer økonomien? Hvordan henger norsk økonomi sammen med økonomien i resten av verden?

penger Betalings-middel Verdi? Pengenes verdi forandrer seg.

Privat økonomi: Inntekter og utgifter Offentlig økonomi: Inntektene er skatter og avgifter. Utgiftene er skole, helse, veier, pensjoner og trygder m.m.

To forskjellige økonomiske systemer: Plan-økonomi: (liten personlig frihet) Staten bestemmer hva som skal produseres, hvor mye det skal koste og hvor mye folk skal tjene. Markeds-økonomi: (stor personlig frihet) Folks ønsker og behov, markedet, bestemmer hva som blir produsert. Prisen bestemmes av markedet. De «smarte» tjener mest.

Blandings-økonomi Mange land har en blandingsøkonomi. Staten lager regler for hvordan vi kan bruke pengene våre

BNP (brutto-nasjonal-produkt) Summen av all produksjon av varer og tjenester i et land kalles BNP. I 2006 var BNP pr. innbygger i Norge 461 665 kr. Når vi kjøper mer, altså når forbruket øker, blir varene dyrere og vi får høyere lønninger. Vekst i BNP gir økonomisk vekst. Vi får også inflasjon (pengene blir mindre verdt).

Inntektene Inntektene kan brukes til forbruk og sparing. Sparing: Sette pengene i banken Kjøpe aksjer /verdipapirer Kjøpe egen bolig /fast eiendom

Internasjonal handel Import: Et land kjøper varer fra et annet land Eksport: Et land selger varer til et annet land Hvis importen er størst, får vi negativ handels-balanse. Hvis eksporten er størst, får vi positiv handels-balanse. I dag har Norge en positiv handelsbalanse.

Grunnleggende ressurser Et land har 3 grunnleggende ressurser: Arbeids-kraft Kapital Natur-ressurser

Norge har en aktiv stat Statsbudsjettet – en oversikt over hva regjeringen forventer av inntekter og utgifter det neste året. De vet omtrent hvor mye utgifter det blir. Inntektene er mer usikre. Politikerne må bestemme hva vi skal bruke penger på.

Konjunkturene svinger Høy økonomisk vekst kalles høy-konjunktur. Lav økonomisk vekst kalles lav-konjunktur. Staten kan regulere konjunktur-svingningene med avgifter, skatter og rente-nivå. Norge har mange forskjellige avgifter. Sammen med inntekter fra oljen er dette staten inntekter. De offentlige velferds-ordningene er utgifter.

Mer privatisering? Høyre-siden i politikken ønsker å privatisere flere av de offentlige tjenestene. Venstre-siden i politikken vil heller at folk skal betale mer skatt. Stortinget har bestemt at vi ikke skal bruke mer av Oljefondet enn avkastningen (rente-inntektene). (inflasjon!)

Bærekraftig utvikling Vi må ikke bruke opp naturressursene. Neste generasjon skal ha like mye ressurser som vi har!

Globalisering Folk i hele verden blir påvirket av samme politikk, forbruks-mønster, verdier og økonomiske forhold. Store internasjonale selskaper er tilstede i mange land. Teknologi og økonomi er viktig i globaliseringen. Det som skjer i ett land, påvirker et annet land.

Frihandel og proteksjonisme Et land kan beskytte seg mot handel med et annet land. (proteksjonisme) Toll kan være et virke-middel. Det motsatte er frihandel. Da er det ingen begrensninger på internasjonal handel.

EU og EØS og WTO EU har et fritt indre marked, dvs at alle land i EU kan handle med hverandre uten å betale toll. Gjennom EØS-avtalen får Norge handle med EU-landene. Vi betaler flere milliarder kr hvert år for å kunne ha denne avtalen. World Trade Organisation overvåker handels-avtaler, forhandler og løser konflikter.

Landbruk og internasjonal handel Mange land vil beskytte landbruket sitt mot import av varer fra utlandet. Mange mener at multinasjonale selskaper har for mye makt, de tar makta fra nasjonalstatene (de tenker profitt, ikke rettferdighet). Mange selskaper «flagger ut», dvs at de flytter virksomheten sin til land der det er billigere å produsere.