Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Markedsutviklingen av norsk sjømat
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Nåværende programmer - avsluttes 2005 Mental helse (26 mill kr) Helse og samfunn (22 mill kr) Helsetjeneste og -økonomi (17 mill kr) Pasientnær klinisk.
– Løsningen er kunnskap: Verdiskaping – hvem, hva hvor? Et innovativt Nord-Norge Markedsinnovasjon er og merke- varebygging i Nord-Norge; hvordan få det.
Fysisk aktivitet og helse
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Norge - verdens mest innovative nasjon Fiksjon eller virkelighet? av Dr. philos. Eli Moen.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Felles profilering av ”Det marine Hordaland” Tanja K. Hoel Fiskeriforum Vest og Norsk Sjømatsenter
IKKE ALLE KOMMER TIL HIMMELEN
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
1 Statssekretær Frank Jenssen, dialogmøte i Tromsø, 16. november 2004 Politikk for økt verdiskaping og balansert utvikling i bosetting.
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Nyskaping gir vekst Forutsetninger for mer nyskaping: Det må lønne seg å jobbe Enklere å starte egen bedrift Kunnskaper og innsikt Hva gjøres: Lavere skatt.
Høgskolen i Telemark 1.Studentopptak 2.Tre strategiske satsinger på tvers – status nå: 1.E-læring 2.Entreprenørskap 3.HiT sin miljø- og verdibaserte plattform.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje Økonomisk status Mangler fortsatt NOK 150’ i bedrifters egeninnsats Utbetalt fra NFR 1. Og 2. Tertial =
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
SLT Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak blant barn og unge.
Samtale 3.
Innledning ved BioHus konferansen
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Orientering om Havbruksprogrammet i Norges forskningsråd
Nor-Fishing 2014 Informasjon om fangstbehandlingsprosjekter Roar Pedersen, Fagsjef Fartøyteknologi, FHF.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Representantskapsmøte Norges Sildesalgslag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 2. juni 2005.
” Utsikter for norsk fiskeri- og havbruksnæring ” GJENSIDIGE NORS’ FROKOSTSEMINAR TRONDHEIM 12. AUGUST 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen ”Verdier.
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Havbrukspolitikk for økt norsk konkurransekraft Aqua Nor 9. august 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Regionale forskningsfond
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Gjensidige, AquaNor august 2005.
Fremtidig politikk for sjømatnæringen Fiskeriminister Elisabeth Aspaker Årsmøte Fiskebåt 2015 Foto: HI/P. EideFoto: HI/Henning SteenFoto: HI/Hege Iren.
Norwegian Ministry of Fisheries Rent og rikt hav Statssekretær Thorhild Widvey, Fiskeridepartementet Tromsø 22. november 2002.
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Sykdommer knyttet til livsstil
Hva gjøres for å styrke nyskaping og entreprenørskap i Norge? Statssekretær Oluf Ulseth (H) Nærings- og handelsdepartementet Nyskapingskonferansen, Bergen.
Representantskapsmøte Norges Råfisklag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Tromsø 26. mai 2005.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)
BERGEN – en marin hovedstad. Norge: verdens største eksportør av sjømat etter Kina Norge har 7 ganger større havområder enn landområder Norge eksporterer.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
FishTech 2016 FHFs prioriteringer innen fiskeriteknologi Rita Naustvik Maråk fagsjef fiskeriteknologi Ålesund
Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
”Næringsklynge fra Tromsø til Oslo - hvordan er det mulig?” - Erfaringer fra ei havbruksklynge i Nordland Nordområdekonferansen 2007 Bjørn G. Nielsen –
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Evaluering av norsk utdanningsforskning
Frisklivssentraler inn i KOSTRA?
Sjøfartsnasjonen Norge og bruk av havrommet Regjeringens arbeid med en helhetlig havstrategi Ekspedisjonssjef Birgit Løyland, Maritim avdeling, Nærings-
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
SYV MILJØER FÅR NY KLYNGE-STATUS --- ACT BLIR ARENA-KLYNGE
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Utskrift av presentasjonen:

Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst

FHFs arbeid for sjømat- og helseforskning Hva og hvorfor? Merete Bjørgan Schrøder Dr. scient., Fagsjef FHF

Næringsrettet forsknings- og utviklingsfond Identifisere og finansiere områder og problemstillinger som er vesentlige for sjømatnæringen - God forankring og engasjement Bidra til verdiskapning ved at resultatene blir aktivt utnyttet til beste for næringen - Konkret nytte og verdi - Implementering

Overordnet målsetning FHF skal skape merverdier for sjømatnæringen gjennom næringsrettet Forskning og Utvikling

Lov og forskrift Formålet med loven er å styrke finansieringen av FoU, for å legge til rette for økt verdiskaping, miljøtilpasning, omstilling og nyskaping i fiskeri- og havbruksnæringen Finansieres med en eksportavgift på 3 promille Næringsrettet Ikke søknadsbasert

FHFs arbeidsform Identifisering og initiering av FoU-områder Beslutning / prioritering av prosjekter Nytte av resultater Valg av FoU-institusjoner

Involvering av næringsaktører På strategisk nivå –Faggrupper –Ressursgrupper På prosjektnivå –Styringsgrupper/Referansegrupper Eksternt –Halvårlige samlinger –Presentasjoner –Nyhetsbrev –Publikasjoner

FHFs Handlingsplan Villfisksektoren –Fiske og fangst –Industri og foredling Havbruk Felles satsingsområder –Sjømat og human helse –Restråstoff

Strategisk satsing: Sjømat & Helse Dokumentere positive helseeffekter av å spise sjømat

Slike formuleringer brukes også ofte i næringen og i media ….men vet vi egentlig det? Hentet fra faktaark for trinn Strategisk satsing: Sjømat & Helse

Blir vi slankere hvis vi spiser mer fisk? Blir vi gladere hvis vi spiser mer fisk? Får vi sterkere bein hvis vi spiser mer fisk? Blir vi flinkere hvis vi spiser mer fisk? Hva vet vi egentlig om sjømatens mulige gunstige effekter? ?

Sammendrag fra ”helhetssyn på sjømat” HelsepåstandDanmark 2003Storbritannia 2004 EFSA 2005USA 2006Norge 2006Sverige 2007 Hjerte kar +++ Mental helse 0i.v Graviditet Diabetes i.v 0 Kreft 0i.v0000 Fedme i.v Balansert diett noe dokumentasjon; ++ dok; +++ etabl dok; i.v. ikke vurdert

Strategisk satsing: Sjømat & Helse Fokus på inntak av sjømat – ikke enkeltkomponenter fra sjømat Sektorovergripende –Havbruk (laks), pelagisk sektor og hvitfisksektoren Undersøke mulige positive helseeffekter ved inntak av sjømat –Fet fisk og mager fisk Økte markedsandeler for norsk sjømat

Prioritert tema i WHO Forebygging av livsstilssykdommer gjennom sunnere kosthold, økt fysisk aktivitet og røykeslutt Økte markedsandeler for norsk sjømat Norske kostholdsråd «Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg»

Fedme/metabolsk syndromLæring/hukommelse Prosjektleder: To hovedtema: Omsøkt prosjekt: FINS

Ytterligere satsing fra FHF? Arbeid med Handlingsplanen for 2013 under utarbeidelse Mulige områder: –Sjømat og human helse; helseeffekter –Omega-3; human helse og fiskevelferd/fiskehelse –Trygg sjømat; fremmedstoffer, parasitter Strategisk satsing: Sjømat & Helse

Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst