Brexit Styremøte Hordaland NtEU 9.5.2016 Gunnar Rutle.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
EØS-avtalen – og noen alternativer
Advertisements

Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Fotball mot homofobi Et skjevt blikk fra sidelinja.
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Kapittel 23. Okkupasjonstid
Den ideelle kommunesammenslåing
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Skandinavisk næringsliv og CSR
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 3)
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
GLOBALISERING Opphavsrett: Amendor AS.
Sentio Research Norge EØS Representativ undersøkelse 1000 respondenter Tatt opp oktober 2012 Oppdragsgivere:
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Lokal handlingsplan for videre kamp mot postdirektivet 2010
Utvidelse, stagnasjon og nye initiativ Utvidelse? Andre og tredje gang 1967: Labour søker på ny. De Gaulle veto 1960, de Gaulle er borte. Toppmøte.
Demokratier som overlevde
Hva er viktig å kunne til prøva!
EEC Konsolidering og indre krise. Iverksettelse av EEC Hallstein kommisjonen –Øke sin innflytelse Ministerrådet –COREPER: permanente representater/ambassadører.
Storbritannia og europeisk integrasjon ( ) Endringer i britisk politikk. Forsøk på utvidelse og de Gaulles veto.
Politisk påvirkning.
EU Den europeiske union.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
EØS – TISA – TTIP Slutt å snakke om det som frihandelsavtaler Rett Venstre – Hordaland Rødt – Gunnar Rutle.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Holdninger til naturskader og klima TNS Gallups Klimabarometer 2 / 2010 Prosjekt: © 2011.
Trade in Services Agreement (TISA) Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) Gunnar Rutle Innledning holdt for Utvalg for lønns-
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
IDAR HELLE, DE FACTO Fagforbundet HVA VERKTØYENE KAN BRUKES TIL Utvikle argumentasjon som tillitsvalgte i Fagforbundet kan bruke mot anbudsutsetting.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Arbeidstid – hvor utfordres Norsk Sykepleierforbund i 2011 Kan det gå på forsvarligheten løs?
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
HMS-kort i Byggenæringen
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Hvorfor fikk vi EØS-avtalen…. ….og hvem sto bak?
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Den internasjonale arenaen
Grue - Kommunesammenslåing.
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Åsnes - Kommunesammenslåing.
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Klepp kommune Brussel | Wera Helstrøm.
DA NORGE BLE EN EGEN, SELVSTENDIG STAT
GLOBALISERING Foto: Ali Jarekji/Reuters Creative/Scanpix.
Rapport fra Ungdom mot Eu
Den andre verdenskrigen
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

Brexit Styremøte Hordaland NtEU Gunnar Rutle

Stagnasjonstendenser i internasjonal økonomi de siste 50 årene: Lavere økonomisk vekst Lavere sysselsetting Økte klasseskiller Minkende finansiell stabilitet

Monopolisering og globalisering er delvis et svar på stagnasjonstendensene De store konsernene er blitt mye større og mye mer internasjonaliserte Norge som eksempel: Samme utvikling for de store konsernene som i resten av verden, mer internasjonaliserte Gjelder både markedene og produksjonsapparatet De 30 største norske industrikonsern hadde i % av av sine ansatte utenlands – i dag 64 % Det blir altså viktigere og viktigere for dem å sikre færrest mulig hindringer når de skal selge varer og organisere produksjon over landegrensene.

«Systempartiene» – både til høyre og venstre – arbeider for å åpne grensene for storkonsernene Frihandelsavtalene de går inn for må ses i dette lyset: WTO, TTP, TTIP, TISA, EØS, EU EU går adskillig lenger enn andre mellomstatlige avtaler når det gjelder samordning av lover og regler Målsettingen til den mest innflytelsesrike delen av overklassen er å lage et europeisk imperium Men dette kan bare skje hvis nasjonalstatene fratas makta, og gir makten over til den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen osv

Men utviklingen i retning av en europeisk superstat har skapt motstand, og i denne sammenhengen er Storbritannia spesielt I Norge har folkelig motstand hindret medlemsskap Også i Sverige og Danmark er det først og fremst folkelig motstand som hindrer bl.a. Euroen I Storbritannia ser det ut til at både folkelige krefter og deler av finanskapitalen har vært motstandere av innføring av Euro. Britisk pund er en viktig internasjonal valuta og tredje mest brukt i verden – etter dollar og euro. Samtidig er EU-reglene på noen områder bedre enn de reglene fagbevegelsen ble pådyttet under Thatcher Og derfor er det i Storbritannia stor uenighet om EU- medlemsskapet og en ytterligere integrering. Storbritannia har holdt seg utenfor både euroen og Schengen-samarbeidet

Storbritannia = England + Wales + Skottland + Nord- Irland Storbritannia har vært medlem siden 1973, men hadde folkeavstemning først i Da ble det JA Bakgrunnen for folkeavstemningen nå (23. juni 2016): 2013 – Cameron lovet reforhandling av EU-avtalen og deretter folkeavstemning hvis han vant i Han vant! 2016 – Enighet om ny EU-avtale – små «innrømmelser» fra EU. Viktigst: Dårligere sosiale forhold for innvandrere de første årene i Storbritannia.

Cameron og et flertall blant toriene arbeider for EU- medlemsskap Forslaget hans om folkeavstemning var en taktikk for å vinne valget i 2015 Men Boris Johnson, inntil nylig ordfører i London, er de konservatives viktigste talsmann mot EU-medlemsskap

Det kan bli NEI Meningsmålinger:

Nei-Organisasjoner:

Politiske partiers standpunkt

Fagforbund mot EU

Viktigste temaer i den britiske debatten Sakene som diskuteres er først og fremst: Arbeidsinnvandring Sysselsetting Økonomi Folkestyre JA-sidens argumenter (eller dommedagsprofetier) kjenner vi fra den norske debatten før folkeavstemningene: Investeringer vil utebli, bedriftene vil forlate Storbritannia, jobbene vil forsvinne, Storbritannia vil bli isolert (omtrent det som Obama sa)

Britenes alternativer hvis NEI Handelsavtale Norsk løsning (av EØS-type) Britisk løsning Obamas «bløff» Konsekvenser for UK hvis NEI Skottland. SNP er for medlemsskap og kan kreve ny avstemning om skotsk uavhengighet Sinn Fein vil kunne kreve folkeavstemning om at Nord- Irlnd forenes med Irland Også i Wales vil uavhengighetskrav kunne styrkes Men generelt vil ikke spørsmålet om avvikling av storbritannia kunne avklares før nye avtaler er på plass mellom Storbritannia og EU. Først da vet vi hvordan enkeltpartier vil stille seg

Konsekvenser for Norge og for EU Hvis «leave», nye muligheter for Norge Reforhandling EØS? N-UK handelsavtale med EU Vil EU rakne?