Arbeidet mot privatisering Holdt første gang Fagforbundet Halden 13.04.2004 Rolv Rynning Hanssen Omstillingsenheten.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Advertisements

Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Retten til hel stilling Sammen om en bedre kommune Siv Karin Kjøllmoen Rådgiver Gardermoen 13.februar 2013.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
8 Det politiske systemet i Norge
Om skole og næringslivssamarbeid
Östfold, utmaningar och möjligheter … men resten blir på norsk Kjell Arne Græsdal Daglig leder.
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Statsråden Framtidens lokaldemokrati Hvilken rolle og mulighet skal kommunesektoren ha? Regjeringens tanker for framtidens lokaldemokrati.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
En hverdag med konkurranseutsetting og privatisering
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Kompetanse suksess Utleiekonferansen 11.Februar 2011 Anita Tjelta, rådgiver kompetanse og rekruttering BNL.
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
”Open Source” som strategisk virkemiddel i kommunen
Christian Grorud
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Tenk på et tall! - En gjennomgang av NHO Service sitt notat ”Ressurs- og effektivitetsanalyse..” Av…. For hvem, dato.
Lokal tjenesteyting og kommunale omstillingstiltak Statssekretær Frank Jensen Solstrand oktober 2003.
SI DIN MENING OM LØNNSOPPGJØRET! TARIFFPERIODEN DM
Energi Statssekretær Frank Jenssen.
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Kapittel 6: Samfunnskunnskap 8-10 (s.107) Lokalsamfunnet Etter dette kapittelet skal du kunne: Hva er en kommune? Hvorfor er Norge delt inn i kommuner?
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Modellkommuneforsøkene: AGK1 Omstilling - erfaringer og alternativ Tittel: Omstillinger – erfaringer og alternativ Innleder: Anne-Grethe Krogh, leder av.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Nullalternativet Hva skjer om vi fortsetter som egen kommune ? Noen betraktninger fra rådmannen.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Virksomhetsoverdragelse Rolv Rynning Hanssen Omstillingskontoret Fagforbundet.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
IDAR HELLE, DE FACTO Fagforbundet HVA VERKTØYENE KAN BRUKES TIL Utvikle argumentasjon som tillitsvalgte i Fagforbundet kan bruke mot anbudsutsetting.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 Samling for plasstillitsvalgte og verneombud i bydel Østensjø  Ny som tillitsvalgt  Roller og oppgaver  Samarbeid.
Å være representant i et prosjekt Rolv Rynning Hanssen omstillingsenheten.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten En offentlig sektor for framtida: mål – eller mening? - Hvordan utvikle offentlig sektor samtidig som man utkjemper.
Pensjonsreformen og AFP
Utredningens tittel: Utfordringsrett etter samme lest som i Danmark -
Rekommunalisering eller en entreprise?
Tariffoppgjøret 2006 Hva vil vi? © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Seksjonskonferansene
Hvorfor skal jeg være med
Den nye bemanningsindustrien
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
- Gir statistikken den nødvendige informasjon for regional næringsutvikling trender FoU-utgifter - næringslivets forskerkompetanse.
Kapittel 6: Samfunnskunnskap 8-10 (s.107) Lokalsamfunnet
Prosjekt for KS – presentasjon til rapport Presentert av
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Utvidet ledergruppe Instituttstyre Instituttråd ?
Seniorer i finansnæringen
- og strategier for å ta tjenestene tilbake
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Prosjekt for KS – presentasjon til rapport Presentert av
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidet mot privatisering Holdt første gang Fagforbundet Halden Rolv Rynning Hanssen Omstillingsenheten

Disposisjon Hva er privatisering Hva er konkurranseutsetting Er det noen sammenheng Konkurranse på hva Arbeidsmiljø Lønn og arbeidsvilkår Hvem ønsker konkurranse Strategier

Seinere på kurset Selskapsformer i kommunene Modellkommunemetodikken Å være representant i et prosjekt/arbeidsgruppe Virksomhetsoverdragelse Hva ønsker dere??

Hvorfor offentlig sektor Noe er for viktig å overlate til markedet Sikre folk gode tjenester Behov styrer framfor fortjeneste Politisk ønske om en bestemt utvikling Derfor skjermes deler av tjenesteproduksjonen

Privatisering Når private overtar tjenesteproduksjonen og samtidig ansvaret for at tjenesten tilbys, og samtidig bestemmer pris og hvem som skal tilbys tjenesten til hvilke vilkår. Fra de som ønsker konkurranse understrekes forskjellen på privatisering og konkurranseutsetting

Konkurranseutsetting Er privatisering av selve produksjonen av tjenestene Det offentlige har fremdeles ansvar for å finansiere og tildele tjenestene Mulighet til profitt helt uten ansvar for å oppprettholde tjenestene, jfr Nor og Vindern sykehjem i Oslo

Sammenhengen Konkurranseutsetting krever dobbelt kompetanse, både hos bestiller og utfører. Sløsing med ressurser Oppkjøp av restkompetansen i kommunene De som snakker høyest om konkurranse ønsker den ikke når de behersker et område Uten kunnskap og engasjement i kommunen, kan hele tjenesten privatiseres

Språk er makt Hva betyr anbud –Du er for dårlig –Du er for dyr Profesjonelle styrer –Kan fag eller økonomi jus

Anbud på hva? Anbud på kostnadene, ikke kvalitet og erfaring Hva karakteriserer kommunesektoren: –Arbeidsintensive virksomheter –Omsorg og nærhet er viktige kvalitetsfaktorer –Personalkostnadene store og kan ikke effektiviseres særlig med maskiner.

Konkurranse Omstilling Kontroll Anbud Profitt Pris på tjenesten Pris

Profitt Pris på tjenesten Pris Glemt? I kommunen

Offentlig Privat Lav pris Høy pris Attraktivt for anbud Prisen på arbeidskraft

Hva inngår i prisen på arbeidskrafta Timelønn Arbeidstid Ubekvemstillegg, størrelse og tidsrom Permisjonsrettigheter Pensjon Arbeidsmiljø (tempo)

Pensjon Særlig viktig forskjell Tenk også på uførepensjonen, viktig for yrker hvor folk blir utslitt uten å få yrkesskade- erstatning Ingen private har like god ordning for arbeidere Fagforbundet står i spissen for å forsvare ordningene jfr. KLP- saken

Valg av arbeidsgiverorganisasjon Strategi er å skille ut i aksjeselskap Deretter skifter man arbeidsgivertilknytning Dermed får et nytt avtaleverk som gjelder Inn i NHO: –Hovedavtalen LO-NHO

Arbeidsgiverorganisasjon = valg av tariffavtale Hovedavtalen §3.7 Finnes det annen tariffavtale i området? Naturlig for bedriften… Eventuelt overgangsforhandlinger dersom det er forskjell i lønns- og arbeidsvilkår Regel som gir mulighet for tariffdumping BundetBundet

Utrygghet satt i system «Det verste er usikkerheten» Hvordan utvikle gode bedriftskulturer? Rammer dem med lavest utdanning Sosial dumping gjennom tariff-hopping

Graden av konkurranseutsetting i prosent av landenes totale offentlige utgifter Kilde: SBL

Det nytter Plansjen foran sier at det nytter Fagforbundet (og NKF) har hatt 10 år med kampen mot konkurranseutsetting som det viktigste. Forskjellen fra Sverige – hvor man mangler et slikt forbund Fagforbundet har satt dagsorden og er blitt anbudsforkjempernes verste motstander

Valg av anbud binder Klassisk eksempel: Nes kommune Valgt anbudskonkurranse om renovasjon Akseptert tilbud fra lokalt firma Lavere tilbud fra Norsk Gjenvinning Forskjell kr over 7 år. Total anbuds-sum var 20 millioner kroner Dvs kr pr år, eller ca 1 o / oo Nes kommune tapte i retten

Ordføreren Aftenposten : –Resultatet er at kommunens knapt innbyggere og husholdninger vil få et dårligere renovasjonstilbud. Ikke minst gjelder det kommunens mange gamle”

Dyr lokalpolitikk Norsk Gjenvinning fikk erstatning for tapt profitt: –2 millioner kroner –For en prisforskjell på kroner Eksempel på at lokaldemokrati taper Eksempel på hvordan EU tilrettelegger slik at storselskapene kan hente profitt ut fra distriktene

De multinasjonale vinner Store selskap med stor kapitalbase vinner NG betjener 1,2 mill innbyggere i 70 kommuner, dvs. 27% av innbyggerne NG kjøpt av CGEA-Onyx i 1990 CGEA-Onyx har ansatte i 48 land Igjen en del av Veolia med ansatte og 30 milliarder € i omsetning

Strategisk posisjon Avfall vil i ulike former vil øke i mengde Ikke et problem, men en ressurs Koble sammen med energiproduksjon Viktig råvarekilde i framtida Strategisk for multi- nasjonale selskap å ha kontroll med ressursen

Anbud og storkapital Legger til rette for at de største kapitalistene skal kunne hente ut profitt av tidligere offentlige tjenester. På lang sikt dyrere, særlig klart innen vann Fagforbundet møter den samme kapitalisten i forskjellige utgaver, jfr. Transport, VAR, renovasjon, energi osv.

Strategi Hindre anbud Forberede oss gjennom omstillingstiltak slik at det er liten grunn til konkurranse Aktive på forhånd – kunnskapen sitter hos de ansatte Dersom anbud allikevel vedtas, få med det viktigste i anbudspapirene Internt bud må vurderes

Strategi Virksomhetsoverdragelse? Retten til å bli igjen i kommunene –Jfr Miljøtransportsaka Synliggjøring av kostnader og profitt Synliggjøring av konsekvenser for innbyggerne Påvirkningsmulighet – valg kontra lukka styrerom

Fagforeninga avgjør I stor grad vil fagforeningas styrke avgjøre hvor godt det går med de ansatte, uansett om anbud tas i bruk eller ikke Verving – helst 100% Dra alle medlemmene med, diskuter og lag planer Forskjellige forsvarsverk Ja til omstilling – ta initiativ

Omstillingsenheten 5,5 årsverk Hovedfokus på å bistå fagforeningene Utarbeidet hefte om kokurranseutsetting Daglig råd til fagforeninger og tillitsvalgte Jobbe med alternativer, for eksempel modellkommunene Internettsidene med ressursbank

Bruk oss Vi kan være et godt tillegg til resten av for bundets apparat Vi kan gi kontakter med folk som har vært i samme situasjon

Ressursgruppe Består av mer enn 60 personer Tillitsvalgte, økonomi, jus, omstilling, anbud med mer Folk som vil gjøre en jobb for fagforbundet

Omstillingsenheten Anne-Grethe Krog, leder Oddvar Øverbømoen Dag Christiansen Rolv Rynning Hanssen Bjørn Kr Rudaa Lillian Larsen, tlf

Hvordan hadde Norge sett ut uten Fagforbundet? BLÅTT OG PRIVATISERT