SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Advertisements

Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Hverdagsrehabilitering
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Marianne Dahlum Helsesøster
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Kan fiskebein hjelpe mot osteoporose?
Insekticider - toksikologi
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Overvektsbehandling i kommunene
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Bjørnar Allgot generalsekretær
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Grunnleggende ernæring
Hva er de viktigste folkehelseutfordringene nå og fremover?
Sykdommer knyttet til livsstil
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom.
Livsstil -et spørsmål om valg? Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Frambu senter for sjeldne diagnoser.
Risiko og beskyttende faktorer for demens Professor Knut Engedal Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse eens.
Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober
Vitamin D mangel hos eldre Avdelingsoverlege Ole K Grønli Ph.D. stipendiat Alderspsykiatrisk avdeling UNN-Tromsø.
Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst.
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.
Er det farlig å gjennomgå delirium? Lege/stipendiat Maria Krogseth Geriatrisk avdeling Oslo Universitetssykehus.
Ernæringssvikt hos gamle -med fokus på sykehusinnlagte pasienter Gerit 8. mars 2016 Lovisenberg Diakonale Sykehus Magnhild Dejgaard.
Er det mulig å forebygge demens? Overlege Arnhild Valen-Sendstad Klinikk for medisin v/ Lovisenberg Diakonale Sykehus.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Fibromyalgi og mitokondriar
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog, stipendiat Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Kavli Senter for aldring og demens 1 Sjømat og helse hos eldre

Fiskeprotein aukar sportsprestasjon?

Blå helsejakt Helse og kosmetikk har alltid vært god butikk, og i dagens avis forteller vi historiene om flere blå biomarine FOU-prosjekter. For å oppnå ønsket om egen superhelse og livslang lykke er vi villig til å putte i oss det meste, noe en del forskere og bedrifter ser potensialet i. Vi tror dette bare er begynnelsen på en revolusjonerende utvikling. Dette vil på sikt bidra til at norsk sjømatnæring blir både mer lukrativ og suksessrik. ………… Leiar sist onsdag

Helsefordeler ved å spise sjømat Positiv innvirkning på dysleksi & hyperaktivitet hos barn Stress, depresjon, Schizofreni Mindre risiko for astma Hindrer fedmeMindre risiko for diabetes Bedrer hud- sykdommer Viktig for hjerneutvikling Mindre risiko for hjertesykdom Mindre risiko for utvikling av Alzheimers Bedre intelligens Bedrer migrene Mindre risiko for kreft NIFES 2006

Helsefremjande effekt av sjømat er knytt til Marine fettsyrer - omega-3 PUFA, EPA, DHA, + Protein Mineraler Vitaminer – A, B, D, + Sjømat erstattar usunn mat

Nokre aldringsprosesser Matinntak Fysisk aktivitet Sol Mage/tarmfunksjon Cellefunksjoner Smak Lukt Tenner Sosialt nettverk

Nokre resultat av aldringsprosesser Matinntak Næringsopptak Muskler Fett Beinmasse Hud Hjerne Vekt

Nokre resultat av aldringsprosesser Underernæring Beinbrudd -kvart 30 min brekker ei hofte eller et håndledd i Norge Infeksjoner Trykksår Kreft Demens Sjukehus/sjukeheim Død

Eldre er en heterogen gruppe 11 Aldring påvirkes av: Ernæring Fysisk aktivitet Hormoner Arv Sosiale relasjoner Mental styrke Hendelser

12

Litt mer om Underernæring Osteoporose (benskjørhet) Hjerte-kar sykdom Kreft Demens

Kartlegging av 3279 pasienter på Haukeland Universitetssykehus 14 Hver 3. pasient er underernært (29%) Kvinner: 31 % Menn: 27 % år: 21 % år: 22 % år: 30 % >80 år: 40 % Tangvik, RJ et al 2012

Underernæring og ett års dødelighet nOR Er BMI < 20.5 kg/m 2 ? (J) Har pasienten tapt vekt siste ukene? (J) Har pasienten spist mindre siste uken? (J) Er pasienten alvorlig syk? (J)4193.8

Multimorbiditet (> 4 diagnoser) nOR Er BMI < 20.5 kg/m 2 ? (J) Har pasienten tapt vekt siste uke? (J) Har pasienten spist mindre siste uke? (J) Er pasienten alvorlig syk? (J)4192.6

Osteoporose (benskjørhet) Utbredt i Norge –Beregnet –Hver 3. kvinne år Hoftebrudd: 9000 per år –Beregnet kostnad: 2 milliarder NOK per år Håndleddsbrudd:15000 per år –Hvert 30 min brekker en hofte eller et håndledd Ryggbrudd

Folkehelseinstituttet

Forebygging og behandling av osteoporose Fysisk aktivitet Kosthold Unngå undervekt Unngå røyking Medisinsk behandling

Kost, sol og osteoporose –Energi –Kalsium –D-vitamin –”Fem om dagen” –Sol

21 Vitamin D Følgende porsjoner er nok (10 ug): –5 ml tran –100 g fet og halvfet fisk –125 g smør og margarin med tilsatt vitamin D (8 ug/100g) –2,5 liter ekstra lett melk med tilsatt vitamin D (0,4 ug/1 dl) –30 min sommersol i ansikt og på hender

Vitamin D og eldre Mindre opptak fra tarm –Generelt redusert absorpsjon Lavt vitamin D-inntak –Spiser lite –Mindre eksponering for sol

Kosthold og bentetthet + Kosthold med mye fisk, frukt og grønnsaker ÷ Kosthold med mye kjøtt og fett Kilde: Okubo, 2006

Spis meir fisk! 350 sider

Kilde:Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring 2011 –

Omega-3 Omega-3-tilskudd i 2 år forsinker ikke utviklingen av demens. Omega-3-tilskudd bedrer ikke kognitiv score Sydenham E, Dangour AD, Lim WS: Omega 3 fatty acid for the prevention of cognitive decline and dementia. Cochrane Database Syst Rev Jun 13;6.

Høyere kognitiv score hos bergensere som spiser fisk Hordalandsundersøkelsen: 2031 deltakere, 55% kvinner, år Resultat: 1: Mer enn 10 g fisk/fiskeprodukt per dag gav høyere kognitiv score 2: Jo mer fisk, desto høyere kognitiv score -opp til ca 75 g/d. 3: Best effekt av ikke bearbeidet fisk. Nurk et al:Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake. The Hordaland Health Study. Am J Clin Nutr Nov;86(5):

Oppsummering I Eldre må spise mer mat, også sjømat !

Oppsummering II Fisk er viktig for eldre Fullverdig protein Beste kilde til vit-D Beste kilde til omega-3 Mineraler Lett-tygd Lett fordøyelig Lett tilgjengelig

Oppsummering III Sjømat bremser aldringsprosesser i kroppen vår Økt inntak av sjømat vil fremme livskvalitet og helse hos eldre Friskere eldre vil redusere helseutgiftene med milliarder av kroner Vi trenger mer kunnskap og dokumentasjon for disse påstander Noen stikkord: - underernæring - fiskeprotein og muskelkraft - vitamin D & osteoporose (benskjørhet) - diabetes II - hjerte-kar sykdom - mental helse /demens

Oppsummering IV Vi har: Gode FoU metoder, inkludert intervensjonsstudier på menneske Gode indikatorer på god helse Mange eldre, mange frivillige Mye god sjømat Vi trenger: Flere forskere Bedre samarbeid for å løse noen av disse store utfordringene - mellom forskningsinstitusjoner - mellom forskere - mellom offentlig myndighet, FoU institusjoner og næringsaktører