Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Markedsutviklingen av norsk sjømat
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Generelle ernæringsanbfalinger
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Marianne Dahlum Helsesøster
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
HELSEOPPLYSNING Påvirke holdninger og atferd Fremme god helse
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Vitaminer.
Bjørnar Allgot generalsekretær
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Sykdommer knyttet til livsstil
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen Landsmøte i Den norske tannlegeforening 2008.
Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Orkla Matbarometer Norge 2016
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
UNG DATA – TYRIFJORD VGS
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Orkla Matbarometer Danmark 2016
Protein og fett Uke 9.
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Venner & valg Velkommen.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag

Helseminister Støre på folkehelsekonferansen 2012 Vi kan i økende grad knytte sykdom til levevaner som kosthold, fysisk aktivitet, røyking og alkohol. Å møte noen av disse utfordringene handler om å utfordre sterke næringsinteresser. Som ikke viker for argumenter om folkehelse, som må møtes med en fast politisk vilje på vegne av folkehelse og folks helse.

Utviklingstrekk i folkehelsen JGS: «Dette handler ikke bare om Nord-Trøndelag – men om hele nasjonen, trøndere er faktisk som nordmenn flest. Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag er Norges største samling av helseopplysninger, HUNT 1 ( ), HUNT 2 ( ) og HUNT 3 ( ). Til sammen har personer samtykket til at avidentifiserte helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter

Utvikling i KMI>25 i NT menn

Utvikling i KMI>25 i NT kvinner

Rundt nordmenn har type 2- diabetes. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med type 2-diabetes er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis nordmenn diagnosen type 2-diabetes. Diabetesepidemi Kilde: Diabetesforbundet

​ Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Velg gjerne nøkkelhullsmerkede matvarer. Kostholdsråd

Helseminister Støre på folkehelsekonferansen 2012 Vi kan i økende grad knytte sykdom til levevaner som kosthold, fysisk aktivitet, røyking og alkohol. Å møte noen av disse utfordringene handler om å utfordre sterke næringsinteresser. Som ikke viker for argumenter om folkehelse, som må møtes med en fast politisk vilje på vegne av folkehelse og folks helse.

De krefter man utfordrer Orkla frykter for Laban-arbeidsplassene «Vi liker overhodet ikke at Jonas Gahr Støre snakker om tobakksindustrien i samme åndedrag som oss. Det er to helt forskjellige ting og kan ikke sammenlignes, sier konserndirektør Åge Korsvold i Orkla.» Aftenposten nett

«Den mest åpenbare konsekvensen av at vi blir flere i Norge er at vi trenger mer mat. Dette betyr at vi må produsere mer mat i Norge dersom vi skal opprettholde selvforsyningsgraden om lag på dagens nivå. Med en anslått økning av befolkningen i Norge på nær 20 pst. fram til 2030 og utsikter til at vi kan være hele 7 mill. nordmenn i 2060, er det viktig at vi tar vare på de knappe arealressursene som er egnet til matproduksjon» Meld. St. 9 (2011–2012) Landbruks- og matpolitikken

NOK i millioner

Norges Sjømatråd forvalter næringens egne midler til markedsføring og opplysningsarbeid i Norge. I 2012 er dette tallet 21 millioner kroner

Forske på helseeffekter Vi kan antakelig legge til grunn at fet fisk er godt for helsa…………..(Hjertet?) Hva annet vet vi egentlig??? Som legfolk kan vi forholde oss til at kostholdsrådene har strenge krav til hva som skal til for å få en anbefaling

Kostholdsråd for fisk Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. Dette tilsvarer totalt gram ren fisk i uken. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede fiskeprodukter.

Hjelper kostholdsråd? Økningen i KMI skyldes neppe mangel på kostholdsråd Hvilke krefter er det vi utfordrer når vi sier at vi må røre oss mer, spise mindre rødt kjøtt og spise mindre sukker? Hva virker da: Hvor stor må prisforskjellene på sunne og usunne matvarer være før det endrer kostholdet? Den største utfordringen er å gjøre sunn mat kult!

Flere viktige aktører for folkehelsen i Norge

Hva er viktigst å gjøre på kort og lang sikt når vekten tipper feil vei? Bosetting Sysselsetting Konkurransekraft Avkastning Folkehelse Helsekostnader

Det kan være bekvemt å unnlate å ta stilling til konsekvensene av er kjente feil 1:Vi kan alltid hevde at individene har frie valg 2:Vi kan beslutte at det er ok å ta regninga på helsebudsjettet 3:Eller vi kan lære av røykeloven.

Selge sild er som å pushe narkotika 2 ting er viktig; Begynne tidlig At første gang er gratis Arne Hjeltnes

Takk for oppmerksomheten