Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Orkla Matbarometer Norge 2016

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Orkla Matbarometer Norge 2016"— Utskrift av presentasjonen:

1 Orkla Matbarometer Norge 2016
Marthe Wisløff & Jeanette Bergquist Desember 2016

2 Om undersøkelsen Orkla Matbarometer 2016
Metode: Web intervju Utvalg: Landsrepresentativt utvalg av befolkningen 18 år eller eldre Antall intervju: Norge: 1070 Sverige: 1001 Danmark: 1011 Finland: 1007 Periode: 9. – 16. november 2016 Ansvarlig: Kantar TNS Norge v/ Jeanette Bergquist

3 Spisevaner i Norge i 2016

4 De fleste spiser både frokost og middag hjemme daglig
Det er de yngste som i størst grad «skulker» den daglige frokosten og middagen hjemme Spiser frokost hjemme hver dag Spiser middag hjemme hver dag Spiser middag med hele familien samlet hver dag Q002 «Hvor ofte gjør du følgende? Base: 1070

5 Mor er viktigste beslutningstager når det gjelder hva familien skal ha til middag på hverdagene
Det er tydelige aldersforskjeller både når det gjelder beslutningen om hva man skal ha til middag på hverdagene, og hvem som lager denne. Blant de yngre er dette mer likedelt enn blant 60+ der det det først og fremst er kvinnene som har dette ansvaret. Q004 «Hvem bestemmer vanligvis hva dere skal spise til middag på hverdagene i din husstand?” Base: 1070

6 Mor er også den som vanligvis lager hverdagsmiddagene
Q005 «Hvem lager vanligvis middag på hverdagene i din husstand?” Base: 1070

7 De fleste mener de alltid lager middag fra bunnen av
De fleste mener de alltid lager middag fra bunnen av. 1 av 3 er opinionsledere når det gjelder mat og matlaging. Det er først og fremst kvinner som er opinionsledere når det gjelder mat og matlaging, og det er de som i størst grad sier de alltid lager middag fra bunnen av Stemmer meget godt Stemmer ganske godt Stemmer ganske dårlig Stemmer ikke i det hele tatt Jeg lager alltid middag fra bunnen av Andre spør meg ofte om oppskrifter og tips om matlaging Q003 «Hvordan stemmer dette for deg?» Base: 1070

8 Helse og sunn mat

9 Nøkkelfunn Halve befolkningen er overvektig, dvs. har en BMI høyere enn 25. Det er en større andel med høy BMI blant menn, år og blant de med yrkesutdanning. 4 av 10 driver fysisk aktivitet tre ganger i uken eller oftere. 1 av 10 er inaktive. De med lav / normal BMI er mest i aktivitet. De færreste mener de spiser sunnere i dag enn tidligere, og få forventer endringer i dette det kommende året. Mange har imidlertid økt sitt inntak av frukt og grønt, og forventer å øke det også fremover. For fisk er det færre som forventer endringer. Det er de som allerede har forbedret kostholdet sitt, som forventer å forbedre dette fremover. De som endrer på ett område, endrer gjerne også på flere andre områder. De som sier de spiser sunnere, har også økt inntak av fisk og frukt og grønt, de spiser mer vegetarisk og økologisk mat, og de har redusert inntaket av ferdigmat og lager mer mat fra bunnen av.

10 Halvparten av befolkningen er overvektig
Gjennomsnittlig BMI er 25,9 Høy BMI finner vi først og fremst hos menn, år og de med yrkesutdanning Totalt er 45% fornøyde med vekten sin Lav Normal Høy 71% er fornøyde med vekten sin 69% er fornøyde med vekten sin 27% er fornøyde med vekten sin Beregnet verdi

11 4 av 10 driver fysisk aktivitet 3 ganger i uken eller oftere 8 av 10 driver fysisk aktivitet minst en gang i uken De med lav til normal BMI er oftere i aktivitet Q016 Hvor ofte trener du eller er i fysisk aktivitet? Base: 1070

12 Flertallet mener de ikke har endret mengden sunn mat de spiser, og tror ikke dette kommer til å endre seg det neste året Kvinner har i større grad enn menn økt inntaket av sunn mat, og forventer i større grad å øke dette i det kommende året Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre sunn mat enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre sunn mat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

13 4 av 10 mener de spiser mer frukt og grønt enn før – og like mange mener de kommer til å spise mer frukt og grønt om et år Kvinner og 60+ har i større grad enn de øvrige økt inntaket av frukt og grønt Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre frukt og grønt enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre frukt og grønt om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

14 De færreste mener de spiser mer fisk enn før og tror heller ikke dette vil endre seg
Kvinner og de yngste har i større grad økt inntaket av fisk, og det er også disse som forventer å øke inntaket det kommende året Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre fisk enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre fisk om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

15 2 av 3 har ikke prøvd noen av diettene
Kvinner har i større grad enn menn prøvd de ulike diettene. De yngre har i større grad prøvd en vegetarisk diett. Q015 Har du selv prøvd noen av følgende dietter eller kosthold? Base: 1067

16 Man stoler mest på sine egne vurderinger og erfaringer, men helsepersonell og informasjon fra myndighetene nyter også stor tillit De eldste stoler i større grad enn de yngre på egne erfaringer. De yngste har størst tillit til offentlig helsepersonell. Q026 “Hvem stoler du mest på når det gjelder hva som er et sunt kosthold for deg?” Base: 1070

17 Flertallet mener myndighetens kostholdsråd passer for de fleste – kun et fåtall er uenig i dette Mange mener bloggere har fått for mye innflytelse når det gjelder kostholdsråd De yngre er mest usikre på myndighetens kostholdsråd Enig Verken eller Uenig Vet ikke Myndighetenes kostholdsråd passer for de fleste Bloggere har fått for mye innflytelse når det gjelder kostholdsråd Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Base: 1070

18 Har forbruker ikke tillit til at matvareindustrien informerer fullt om innholdet i produktene?
Det kommer tydelig frem på pakningen hva produktene inneholder, men samtidig føler man at det er vanskelig å vite hva matproduktene man kjøper faktisk inneholder Enig Verken eller Uenig Vet ikke Det kommer tydelig frem på pakningene hva matproduktene i butikkene inneholder Jeg synes det er vanskelig å vite hva matproduktene jeg kjøper inneholder Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Base: 1070

19 Nøkkelhullet er kjent av alle NYT Norge har også nær full kjennskap i befolkningen
Merkeordningene har høyest kjennskap blant kvinner og de under 45 år Kjennskapen er lavere hos 60+ og de med høy BMI Q027 Det finnes i dag ulike merkeordninger for matvarer. Hvilke av disse kjenner du til? Base: 1068

20 Allergier og intoleranser

21 20% velger glutenfritt – uten å ha cøliaki / glutenintoleranse
Kvinner velger i større grad enn menn glutenfrie alternativer Q009 Hvor ofte velger du glutenfrie alternativer? Base: 1070

22 22% har en eller annen form for matallergi eller intoleranse Nøtteallergier er det vanligste
Menn har i mindre grad allergier eller intoleranser enn kvinner. Glutenintoleranse er vanligst hos kvinner og de under 30 år. Laktose hos de under 30 år. Q017 Har du noen av følgende matallergier eller intoleranser? Base: 1070

23 Det er nesten lik fordeling mellom andelen som fant ut av sin allergi / intoleranse på egen hånd og de som oppsøkte lege 45-59 år fant i større grad ut av sin allergi på egen hånd Q018 Oppsøkte du lege for å finne ut dette eller fant du ut av det på egenhånd? Base: 209

24 Bærekraft, etikk og økologi

25 Nøkkelfunn Nordmenn plasserer ansvaret for at maten de spiser er etisk forsvarlig produsert først og fremst hos industrien. Dernest fordeler de ansvaret likt mellom myndighetene, råvareleverandørene og seg selv. Det er viktig at råvarene i produktene de kjøper er bærekraftig, men enda viktigere er det at produktemballasjen er miljøvennlig eller kan resirkuleres. Svært få er vegetarianere, men ganske mange velger vegetarisk av og til – og trenden er økende. Spesielt kvinner og de yngre velger vegetarisk innimellom. De fleste har prøvd økologiske produkter, men få har det i sitt faste handlerepertoar. Økologisk er størst blant kvinner og unge par. Også her kan vi vente en økning i året som kommer.

26 Det er først og fremst matindustrien som blir tildelt ansvaret for at maten er produsert på en etisk forsvarlig måte, men folk mener ansvaret også ligger i de øvrige ledd – inklusive hos seg selv Q014 «Hvem har ansvaret for at den maten du spiser er produsert på en etisk forsvarlig måte?» Base: 1070

27 Flertallet er opptatt av at produktene de kjøper er bærekraftige, og at emballasjen på produktene de kjøper er miljøvennlig eller kan resirkuleres Enig Verken eller Uenig Vet ikke Det er viktig for meg at råvarene i produktene jeg kjøper er bærekraftige Meget viktig Ganske viktig Lite viktig Ikke viktig i det hele tatt Vet ikke Miljøvennlig eller resirkulerbar emballasje Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Q023 «Hvor viktig er det for deg at produktene du kjøper har en emballasje som er miljøvennlig og / eller kan resirkuleres?” Base: 1070

28 Svært få er vegetarianere, men ganske mange velger vegetarisk av og til
De med høy BMI spiser i mindre grad vegetarisk. Kvinner og de under 30 år velger i større grad vegetarisk. Vegetarianerne finner vi i større grad blant de yngste. Q008 “Hvor ofte spiser du vegetarisk eller vegansk mat til middag?” Base: 1070

29 Halvparten mener de spiser mer vegetarmat i dag enn tidligere 4 av 10 mener de vil spise mer vegetarmat om et år enn i dag Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre vegetarmat enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre vegetarmat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

30 De fleste har prøvd økologiske produkter (70%), men få har det i sitt faste handlerepertoar
Det er en større andel blant kvinner og unge par som kjøpte økologiske produkter på siste handletur Q013 «Når kjøpte du sist et økologisk produkt?» Base: 1070

31 1 av 4 spiser mer økologisk mat i dag enn for et par år siden 1 av 3 mener de vil spise mer økologisk et år frem i tid Det er først og fremst de under 30 år som forventer å øke sitt forbruk av økologiske produkter Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre økologisk mat enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre økologisk mat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

32 Norsk, kortreist og lokalt

33 Nøkkelfunn Resultatene viser at forbruker er opptatt av trygghet når det gjelder valg av matprodukter. De foretrekker produkter som er produsert i Norge, og det er viktig å vite hvor råvarene i produktene kommer fra. Om maten er kortreist er mindre viktig. De velger lokalt produserte alternativ dersom det finnes. Dette gjør de av andre årsaker enn kvalitet – få mener lokale produkter har høyere kvalitet enn andre produkter.

34 Det er viktigere at matproduktene man kjøper er produsert i Norge enn at de er kortreist
Det er viktigere for kvinner og de over 60 at matproduktene er produsert i Norge og kortreist Meget viktig Ganske viktig Lite viktig Ikke viktig i det hele tatt Vet ikke Hvor viktig er det for deg at maten du kjøper er kortreist? Hvor viktig er det for deg at matproduktene du kjøper er produsert i Norge? Q024 «Hvor viktig er det for deg at matproduktene du kjøper er produsert i Norge?» Q025 «Hvor viktig for deg er det at maten du kjøper er kortreist?» Base: 1070

35 Det er viktig å vite hvor råvarene kommer fra og de fleste velger et lokalt produsert alternativ hvis det er tilgjengelig, men færre mener at lokale produkter har høyere kvalitet Kvinner er i større grad enn menn opptatt av å vite hvor råvarene kommer fra år er i større grad tilbøyelig til å velge et lokalt produsert alternativ dersom det er tilgjengelig Enig Verken eller Uenig Vet ikke Jeg foretrekker å kjøpe et lokalt produsert alternativ hvis det er tilgjengelig Lokale produkter har en høyere kvalitet enn andre produkter Det er viktig for meg å vite hvor råvarene i produktene jeg kjøper kommer fra Q022 “Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander?” Base: 1070

36 Industri- og ferdigmat

37 Nøkkelfunn Ferdigmat er, i følge norske forbrukere, retter som er helt ferdige og kun skal varmes opp. Forbruker har redusert sitt forbruk av ferdigmat de siste årene, men forventer ikke samme reduksjon fremover. Samtidig lager de mer mat fra bunnen av i dag enn tidligere, og forventer å gjøre det i enda større grad i fremtiden. De fleste synes det er helt greit å bruke ferdigmat eller halvfabrikata – man trenger ikke alltid lage mat fra bunnen av. Det er stor skepsis til industrimat, men forbruker ser ut til å ha fått med seg at industrien har jobbet med både saltreduksjon og palmeolje.

38 4 av 10 mener de spiser mindre ferdigmat i dag enn tidligere, men ikke like mange forventer en reduksjon i forbruket av ferdigmat det neste året De unge single spiser i større grad enn andre mer ferdigmat enn før, og er også den gruppen som i størst grad forventer at dette øker for det kommende året Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre ferdigmat ett for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre ferdigmat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

39 4 av 10 mener de spiser mer mat laget fra bunnen i dag enn tidligere, og like mange mener de vil spise mer det kommende året Andelen som spiser mindre mat laget fra bunnen nå enn før er høyere blant de under 30, og det er også denne gruppen som i størst grad forventer en reduksjon også for det neste året Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre mat laget fra bunnen enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre mat laget fra bunnen om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1070

40 Bruk av ferdige komponenter i måltider
Alle typer helt eller delvis ferdige retter og ingredienser benyttes i større grad blant menn og unge single, under 30 år Minst 3 ganger i uken 1-2 ganger i uken 1-3 ganger i måneden Sjeldnere Delvis ferdige ingredienser til et måltid (eks. posesaus eller annet som tilsettes væske og kokes) Helt ferdige ingredienser eller komponenter til et måltid (som for eksempel pastasaus eller annen saus på glass, woksauser, eller annet tilbehør) Delvis ferdige retter som må tilsettes væske og/eller andre ingredienser under tilberedning (eks. gryterett på pose, taco dinner kit, etc.) Helt ferdige retter som kun skal varmes eller stekes (eks. frossenpizza, kjølte ferdigretter, etc.) Q010 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende: Base: 1070

41 Det er først og fremst helt ferdig retter som kun skal varmes opp eller stekes som oppfattes som ferdigmat Kvinner betrakter i større grad enn menn alle disse typer produkter som ferdigmat Helt ferdige retter som kun skal varmes eller stekes (eks. frossenpizza, kjølte ferdigretter, etc.) Delvis ferdige retter som må tilsettes væske og/eller andre ingredienser under tilberedning (eks. gryterett på pose, taco dinnerkit, etc.) Helt ferdige ingredienser eller komponenter til et måltid (eks. pastasaus eller andre sauser på glass, woksauser, eller annet tilbehør) Delvis ferdige ingredienser til et måltid (eks. posesaus eller annet som tilsettes væske og kokes) Annet Ingen av disse Vet ikke Q011 Hva tenker du på som ferdigmat? Base: 1067

42 De fleste mener industrimat inneholder mye kunstige tilsetningsstoffer Det er imidlertid større uenighet om råvarene er dårligere De fleste tror industrimat inneholder mer sukker enn hjemmelaget mat, men spør vi konkret for syltetøy er det større uenighet Kvinner er generelt mer negative til industrimat. Menn tar i mindre grad stilling til utsagnene. Enig Verken eller Uenig Vet ikke Industriprodusert mat inneholder mye kunstige tilsetningsstoffer Industriprodusert mat inneholder mer sukker enn hjemmelaget mat Industriprodusert mat inneholder dårligere råvarer enn det som brukes i hjemmelaget mat Kjøpesyltetøy inneholder mer sukker enn hjemmelaget syltetøy Q012 “Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn?” Base: 1070

43 Forbruker tror ikke industrimat er like sunt som hjemmelaget mat, men har fått med seg at det er jobbet med saltreduksjon og palmeolje Enig Verken eller Uenig Vet ikke Industriprodusert mat inneholder mye fett Det meste av industriprodusert mat i dag er fri for palmeolje Industriprodusert mat inneholder like mye salt i dag som før Industriprodusert mat er like sunt som hjemmelaget mat Q012 “Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn?” Base: 1070

44 Det ER greit å bruke halvfabrikata eller ferdigmat!
Enig Verken eller Uenig Vet ikke Man trenger ikke alltid lage middag fra bunnen av, noen ganger er det greit å bruke halvfabrikata eller ferdigmat Stemmer meget godt Stemmer ganske godt Stemmer ganske dårlig Stemmer ikke i det hele tatt Jeg lager alltid middag fra bunnen av Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Q003 “Hvordan stemmer dette for deg?” Base: 1070


Laste ned ppt "Orkla Matbarometer Norge 2016"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google