Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Orkla Matbarometer Danmark 2016
Marthe Wisløff & Jeanette Bergquist Desember 2016
2
Om undersøkelsen Orkla Matbarometer 2016
Metode: Web intervju Utvalg: Landsrepresentativt utvalg av befolkningen 18 år eller eldre Antall intervju: Norge: 1070 Sverige: 1001 Danmark: 1011 Finland: 1007 Periode: 9. – 16. november 2016 Ansvarlig: Kantar TNS Norge v/ Jeanette Bergquist
3
Spisevaner i Danmark i 2016
4
De fleste spiser både frokost og middag hjemme daglig
Det er først og fremst de yngre som «skulker» den daglige frokosten og middagen hjemme Spiser frokost hjemme hver dag Spiser middag hjemme hver dag Spiser middag med hele familien samlet hver dag Q002 «Hvor ofte gjør du følgende? Base: 1011
5
Ansvaret for hva familien skal ha til middag på hverdagene er likt delt mellom mor og flere i fellesskap Q004 «Hvem bestemmer vanligvis hva dere skal spise til middag på hverdagene i din husstand?” Base: 1011
6
Mor er imidlertid den som vanligvis lager hverdagsmiddagene
Q005 «Hvem lager vanligvis middag på hverdagene i din husstand?” Base: 1011
7
De fleste mener de alltid lager middag fra bunnen av
De fleste mener de alltid lager middag fra bunnen av. Drøyt 1 av 3 er opinionsledere når det gjelder mat og matlaging. Det er først og fremst kvinner som er opinionsledere og som alltid lager middag fra bunnen av Stemmer meget godt Stemmer ganske godt Stemmer ganske dårlig Stemmer ikke i det hele tatt Jeg lager alltid middag fra bunnen av Andre spør meg ofte om oppskrifter og tips om matlaging Q003 «Hvordan stemmer dette for deg?» Base: 1011
8
Helse og sunn mat
9
Halvparten av befolkningen er overvektig
Gjennomsnittlig BMI er 27. Høy BMI finner vi først og fremst hos menn og år Totalt er 40% fornøyde med vekten sin Lav Normal Høy 43% er fornøyde med vekten sin 68% er fornøyde med vekten sin 20% er fornøyde med vekten sin Beregnet verdi
10
41% driver fysisk aktivitet 3 ganger i uken eller oftere 7 av 10 driver fysisk aktivitet minst en gang i uken Menn og 60+ driver oftere fysisk aktivitet enn befolkningen for øvrig Q016 Hvor ofte trener du eller er i fysisk aktivitet? Base: 1011
11
1 av 4 mener de spiser sunnere i dag enn før 1 av 3 tror de kommer til å spise sunnere i året som kommer Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre sunn mat enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre sunn mat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
12
4 av 10 mener de spiser mer frukt og grønt enn før – og like mange mener de kommer til å spise mer frukt og grønt om et år Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre frukt og grønt enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre frukt og grønt om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
13
De færreste mener de spiser mer fisk enn før og tror heller ikke dette vil endre seg
Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre fisk enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre fisk om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
14
8 av 10 har ikke prøvd noen form for diett
Kvinner har i større grad enn menn prøvd lavkalori og lavkarbo diett Q015 Har du selv prøvd noen av følgende dietter eller kosthold? Base: 1002
15
Man stoler mest på sine egne vurderinger og erfaringer, men helsepersonell og informasjon fra myndighetene nyter også stor tillit Kvinner og de over 60 stoler i større grad enn andre på sine egne vurderinger Q026 “Hvem stoler du mest på når det gjelder hva som er et sunt kosthold for deg?” Base: 997
16
Nær halvparten av befolkningen mener myndighetens kostholdsråd passer for de fleste, men over halvparten er usikre eller uenig 1/3 mener bloggerne har fått for mye innflytelse De yngre mener i mindre grad at bloggerne har fått for mye innflytelse Enig Verken eller Uenig Vet ikke Myndighetenes kostholdsråd passer for de fleste Bloggere har fått for mye innflytelse når det gjelder kostholdsråd Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Base: 1011
17
Har forbruker ikke tillit til at matvareindustrien informerer fullt om innholdet i produktene?
1 av 4 mener det kommer tydelig frem på pakningen hva produktene inneholder, men samtidig føler like mange at det er vanskelig å vite hva matproduktene man kjøper faktisk inneholder Enig Verken eller Uenig Vet ikke Det kommer tydelig frem på pakningene hva matproduktene i butikkene inneholder Jeg synes det er vanskelig å vite hva matproduktene jeg kjøper inneholder Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Base: 1011
18
Ø-mærket og Nøglehulsmærket er kjent av alle
Kvinner og de under 45 år har generelt høyest kjennskap til merkeordningene Q027 Det finnes i dag ulike merkeordninger for matvarer. Hvilke av disse kjenner du til? Base: 1004
19
Allergier og intoleranser
20
14% velger glutenfritt – uten nødvendigvis å ha cøliaki / glutenintoleranse, men lagt de fleste spiser aldri glutenfritt Q009 Hvor ofte velger du glutenfrie alternativer? Base: 1011
21
15% har en eller annen form for matallergi eller intoleranse
Det er i større grad kvinner og de under 30 år som har en eller annen form for allergi eller intoleranse Q017 Har du noen av følgende matallergier eller intoleranser? Base: 1011
22
Drøyt halvparten fant ut av sin allergi / intoleranse på egen hånd
Q018 Oppsøkte du lege for å finne ut dette eller fant du ut av det på egenhånd? Base: 148
23
Bærekraft, etikk og økologi
24
Forbruker legger i størst grad ansvaret på seg selv for at maten de spiser er produsert på en etisk forsvarlig måte De yngre legger i enda større grad enn andre ansvaret på seg selv, på matindustrien og på myndighetene Q014 «Hvem har ansvaret for at den maten du spiser er produsert på en etisk forsvarlig måte?» Base: 1000
25
Flertallet er opptatt av at produktene de kjøper er bærekraftige, og at emballasjen på produktene de kjøper er miljøvennlig eller kan resirkuleres De eldre er i større grad enn de yngre opptatt av emballasjen er miljøvennlig eller kan resirkuleres Enig Verken eller Uenig Vet ikke Det er viktig for meg at råvarene i produktene jeg kjøper er bærekraftige Meget viktig Ganske viktig Lite viktig Ikke viktig i det hele tatt Vet ikke Miljøvennlig eller resirkulerbar emballasje Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Q023 «Hvor viktig er det for deg at produktene du kjøper har en emballasje som er miljøvennlig og / eller kan resirkuleres?” Base: 1011
26
Nesten halvparten av befolkningen spiser vegetarisk middag innimellom
Andelen som aldri spiser vegetarmat er størst blant menn, og de med høy BMI Q008 “Hvor ofte spiser du vegetarisk eller vegansk mat til middag?” Base: 1011
27
4 av 10 mener de spiser mer vegetarmat i dag enn tidligere, og en like stor andel mener de vil spise mer vegetarmat om et år enn i dag Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre vegetarmat enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre vegetarmat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
28
Nær sagt hele befolkningen har kjøpt økologiske produkter 4 av 10 kjøpte økologisk mat på siste handletur Q013 «Når kjøpte du sist et økologisk produkt?» Base: 1011
29
¼ spiser mer økologisk i dag enn før, og tilsvarende andel forventer å spise mer økologisk om et år
Bakgrunnen for de lave tallene er sannsynligvis at Danmark allerede har en veldig høy andel økologisk forbruk Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre økologisk mat enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre økologisk mat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
30
Dansk, kortreist og lokalt
31
Det er viktigere at matproduktene man kjøper er produsert i Danmark enn at de er kortreist
Det er kvinnene og de over 60 som er mest opptatt av at maten de kjøper er kortreist og produsert i Danmark Meget viktig Ganske viktig Lite viktig Ikke viktig i det hele tatt Vet ikke Hvor viktig er det for deg at maten du kjøper er kortreist? Hvor viktig er det for deg at matproduktene du kjøper er produsert i Danmark? Q024 «Hvor viktig er det for deg at matproduktene du kjøper er produsert i Norge?» Q025 «Hvor viktig for deg er det at maten du kjøper er kortreist?» Base: 1011
32
Det er viktig å vite hvor råvarene kommer fra og de fleste foretrekker et lokalt produsert alternativ hvis det er tilgjengelig, men færre mener at lokale produkter har høyere kvalitet Enig Verken eller Uenig Vet ikke Jeg foretrekker å kjøpe et lokalt produsert alternativ hvis det er tilgjengelig Lokale produkter har en høyere kvalitet enn andre produkter Det er viktig for meg å vite hvor råvarene i produktene jeg kjøper kommer fra Q022 “Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander?” Base: 1011
33
Industri- og ferdigmat
34
29% mener de spiser mindre ferdigmat i dag enn tidligere, og noe færre, 25%, forventer en reduksjon i forbruket av ferdigmat det neste året. For de fleste er det imidlertid ingen endringer. Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre ferdigmat ett for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre ferdigmat om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
35
29% mener de spiser mer mat laget fra bunnen i dag enn tidligere, og like mange mener de vil spise mer det kommende året. For de fleste er det imidlertid ingen endringer. Spiste / vil spise mindre Spiste / vil spise like mye Spiste / vil spise mer Spiser du mer / mindre mat laget fra bunnen enn for et par år siden? Tror du at du vil spise mer / mindre mat laget fra bunnen om et år? Q006 «Hvis du tenker på dine spisevaner i dag sammenlignet med for et par år siden. Hvordan har dette endret seg når det gjelder?” Q007 “Hvordan tror du dine spisevaner kommer til å være ett år frem i tid sammenlignet med i dag, når det gjelder?” Base: 1011
36
Det brukes oftest helt eller delvis ferdige ingredienser – halve befolkningen bruker dette en gang i måneden eller oftere Minst 3 ganger i uken 1-2 ganger i uken 1-3 ganger i måneden Sjeldnere Delvis ferdige ingredienser til et måltid (eks. posesaus eller annet som tilsettes væske og kokes) Helt ferdige ingredienser eller komponenter til et måltid (som for eksempel pastasaus eller annen saus på glass, woksauser, eller annet tilbehør) Delvis ferdige retter som må tilsettes væske og/eller andre ingredienser under tilberedning (eks. gryterett på pose, taco dinner kit, etc.) Helt ferdige retter som kun skal varmes eller stekes (eks. frossenpizza, kjølte ferdigretter, etc.) Q010 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende: Base: 1011
37
Det er først og fremst helt ferdig retter som kun skal varmes opp eller stekes som oppfattes som ferdigmat Helt ferdige retter som kun skal varmes eller stekes (eks. frossenpizza, kjølte ferdigretter, etc.) Delvis ferdige retter som må tilsettes væske og/eller andre ingredienser under tilberedning (eks. gryterett på pose, taco dinnerkit, etc.) Helt ferdige ingredienser eller komponenter til et måltid (eks. pastasaus eller andre sauser på glass, woksauser, eller annet tilbehør) Delvis ferdige ingredienser til et måltid (eks. posesaus eller annet som tilsettes væske og kokes) Annet Ingen av disse Vet ikke Q011 Hva tenker du på som ferdigmat? Base: 1002
38
De fleste mener industrimat inneholder mye kunstige tilsetningsstoffer, og mer sukker og dårligere råvarer enn hjemmelaget mat Litt større usikkerhet når vi spør spesifikt om kjøpesyltetøy Enig Verken eller Uenig Vet ikke Industriprodusert mat inneholder mye kunstige tilsetningsstoffer Industriprodusert mat inneholder mer sukker enn hjemmelaget mat Industriprodusert mat inneholder dårligere råvarer enn det som brukes i hjemmelaget mat Kjøpesyltetøy inneholder mer sukker enn hjemmelaget syltetøy Q012 “Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn?” Base: 1011
39
Forbruker tror ikke industrimat er like sunt som hjemmelaget mat Flertallet mener det inneholder mye fett, men det er større usikkerhet rundt innholdet av salt Enig Verken eller Uenig Vet ikke Industriprodusert mat inneholder mye fett Det meste av industriprodusert mat i dag er fri for palmeolje Industriprodusert mat inneholder like mye salt i dag som før Industriprodusert mat er like sunt som hjemmelaget mat Q012 “Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn?” Base: 1011
40
Det ER greit å bruke halvfabrikata eller ferdigmat
Selv om man alltid lager middag fra bunnen av… Verken eller Uenig Vet ikke Enig Man trenger ikke alltid lage middag fra bunnen av, noen ganger er det greit å bruke halvfabrikata eller ferdigmat Stemmer meget godt Stemmer ganske godt Stemmer ganske dårlig Stemmer ikke i det hele tatt Jeg lager alltid middag fra bunnen av Q022 “Hvor enig eller uenig er du I følgende påstander?” Q003 “Hvordan stemmer dette for deg?” Base: 1011
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.