NorLab as Fagsamling Sortland september 2009 Prøvetakning av vannprøver Theresa Oxem.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vask, stell og bevaring av tekstiler
Advertisements

Prøvetaking iht. ”Drikkevannsforskriften” Dion Christensen, prosjektavd. leder Aqua Unique Norge AS Vannkonferansen – 23. august.
Praktisk HACCP arbeid ved Sykehuset Innlandet
Kurs for teknisk personell
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Vannkvalitetsendring i ledningsnett for drikkevann Per Henriksen, leder Stiftelsen Rent Norsk Vann (RNV) Vannkonferansen – 23. august.
Rent og frisk vann innen rekkevidde Fyll vann fra springen rett i beholderen. Filteret fjerner alle urenheter og tilsetter mineraler. resultatet er et.
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Indikatorbakterier i drikkevann.
Vannkjemi - Egenskaper til viktige analyseparametere
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Arbeidstilsynets tilsynskampanje avløp i kommuner
Grunnvann - kvalitet og utfordringer
Vannkvalitet frem til forbruker med ny vannbehandling
Norsk vann: ODP- prosjektet Kravet om to hygieniske barrierer + Klorresistente parasitter + Hva gjør andre land? Behov for revisjon av desinfeksjonspraksis.
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Metode for test av sykdomshemmende egenskaper i kompost Bruksområder – hvem er kunden ? Pythium ultimum Seminar: Kompostprodukter – veien ut i markedet,
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Forsøk ved vitensenteret
Avfallshåndtering: hygiene, smitterisiko, transport, arbeidstøy
Metoder og indikatorer for beskrivelse av vannkvalitet
Hva er en hygienisk barriere?
Rotte- og kakerlakkbekjempelse
Miljøundersøkelse av Kverndammen
Asplan Viak AS Trondheim Bergen Sandvika Stavanger Arendal Tromsø
Kartlegging eller løpende kontroll?
Regionalt laboratorium for mat, vann og miljø i Midt-Troms
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Braut produkter.
MOTORISERT FERDSEL i Vansjø-Vanemsfjorden
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Håndhygiene og basale smittevernrutiner som forebyggende tiltak
Atomer, molekyler m m.
Gråvannsfilter Biologisk rensing av utslippsvann
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
FAST STOFF VÆSKE og GASS
TermoRens Offshore Service as Rens av Rør 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore Service as.
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Industrikjemikalier MITCO AS Hva er et godt kjølevann? 7. mai 2014 Ved Knut Erik Hansen.
TermoRens Offshore Service as Rør rens Blåskjell, kalk og sjøorganismer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Urinveisinfeksjon Observasjoner, tiltak, prøvetakning.
TermoRens Offshore Service as Rens av Kjølesystem for Båtmotorer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore Service.
Arvid Børretzen vaktmeister/dagleg leiar Måleusikkerhet Indikatorbakteriar Barrierar.
TermoRens Offshore Service as Rens av Drikkevann system og Legionella kontroll med Anodix 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens.
Bioteknologi Fra yoghurt til Will Smith’s far?. Kompetansemål gi eksempler på hvordan bioteknologi brukes til modifisering av egenskaper hos planter og.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Nøkler til naturfag – mars 2017 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Bruk av rene engangshansker i helsetjenesten Vett og uvett
Måling av fargetall med spektrofotometer:
Økt 2 Analyser ei lampe.
Hygieniske forhold i ledningnett
Slambehandling     Kjemisk renseanlegg: Biologisk renseanlegg:
Fysiokjemiske vannrensemetoder
Hygieniske forhold i ledningnett
Hygieniske forhold i ledningnett
Prof. Hallvard Ødegaard
BEHANDLING AV DRIKKEVANN Vannverkssituasjonen i Norge
Ganguttprosjektet på Ullersmo Jessheim vgs. og Ullersmo fengsel
Vannrakett med fallskjerm
Oppgave 6 Side Sett inn riktig form av substantivet. Du velger selv et ord som passer inn i sammenhengen. Bilde:
Kraftvask MILJØ OG SIKKERHET TRANSPORTKLASSIFISERING
Kapittel 3: Hvorfor kan vi drikke vann fra springen?
Kapittel 5: Fra dass til glass
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
Utskrift av presentasjonen:

NorLab as Fagsamling Sortland september 2009 Prøvetakning av vannprøver Theresa Oxem

NorLab as Standard NS-EN ISO 5667 Vannundersøkelse Prøvetakning: - Veiledning i prøvetakning

NorLab as Prøvetakning Riktig prøvetakning er en forutsetning for at resultatene skal gi et riktig bilde av vannkvaliteten En vannprøve er et øyeblikksbilde av vannet der og da Klima og nedbørsforhold kan påvirke vannkvaliteten

NorLab as Mikrobiologiske analyser Aerobt kimtall Koliforme bakterier E. coli Intestinale enterokokker Clostridium perfringens

NorLab as Prøvetakning mikrobiologiske analyser Utstyr som trenges - Sterile plastflasker - Autoklaverte glassflasker - Gassbrenner - Kjølebag

NorLab as Prøvetakning mikrobiologiske analyser Prøvetakning - Håndhygiene - Fjerning av sil - Avbrenning av tappepunkt/flaskemunning - La vannet renne fritt i minimum 3 minutter - Ta prøven uten å endre vanntrykket

NorLab as Prøvetakning mikrobiologiske analyser - Fyll flaska direkte ved å holde den under springen - Fyll flaska med vann til ca. 2 cm under flaskemunning - Ikke berør innsida av flaskekorken eller flaske munningen

NorLab as Fysikalske analyser pH Fargetall Konduktivitet Turbiditet UV

NorLab as Prøvetakning fysikalske analyser Utstyr som trenges - Ren (steril) flaske, plast eller glass Prøvetakning - La vannet renne fritt i minimum 3 minutter - Fyll flaskene helt fulle - Trenger ikke steril prøvetakning

NorLab as Kjemiske analyser Ammonium Jern Aluminium Mangan Nitritt/nitrat

NorLab as Prøvetakning kjemiske analyser Utstyr som trenges - Syrevaskede flasker Prøvetakning - Fjerning av sil - Skyll flaska med prøvematerialet en gang - Fyll flaskene helt fulle - Trenger ikke steril prøvetakning

NorLab as Prøvetakning fra kloranlegg Mikrobiologiske analyser Flasker tilsatt Na-thiosulfat Inaktiverer klor Fysikalske analyser Ikke benytt samme flaske som til mikrobiologiske analyser Påvirker analysene

NorLab as Lagring/frakt av vannprøvene Temperatur Tid

NorLab as Feilkilder Biofilm Åpning av vannkran Usterilt utstyr Usteril prøvetakning =>falsk for høyt innhold av bakterier

NorLab as Feilkilder Flambering av flasker/tropper =>sot i prøven som gir interfererende partikler i fysikalske/kjemiske analyser Røyking før prøvetakning =>falsk for høyt innhold av ammonium Fyllingsgrad av flaskene =>O 2 blandes med prøven og kan endre pH og ledningsevnen

NorLab as Feilkilder Ikke syrevaskede flasker =>metall svar kan stige Tid fra prøven tas til levering på lab =>bakterier kan dø eller formere seg Lagringsbetingelser =>bakterier kan dø eller formere seg

NorLab as Hva er biofilm Bakterier fester seg Sleipe, flere lag bakterier Korrosjon, organisk materiale, ulike mikroorganismer Synlig lag med skit Vekst av sopp Tilgroing

NorLab as Hva består biofilmen av Aerobt kimtall Koliforme bakterier Sopp, muggsopp Legionella Pseudomonas aeruginosa Encellede dyr Makk og småkryp

NorLab as Hvorfor / hvordan kommer biofilm Bakterienes egenskaper Vokser av næring i vannet Nye vokser når gamle dør Korrosjon gir næring

NorLab as Risiko ved biofilm Mikrobiologi Høye kimtall, muggsopp, koliforme bakterier, Legionella, Pseudomonas, Mycobakterier Bruksproblem Dårlig lukt og smak, allergiske reaksjoner Korrosjon, slamdannelse, tiltetning Brunt vann, spesielt ved trykkstøt

NorLab as Konklusjon Riktig prøvetakning Lik prøvetakning fra gang til gang Opplæring av personell Prosedyrer som følges Rett utstyr til rett analyse Kommunikasjon