Profetene i Det gamle testamente.. Profetene i Det gamle testamente.  900 – 500 f. Kr.  Ordet profet kommer fra det hebraiske og arabiske ordet Nabi,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

Profetene i Det gamle testamente
Gudstjeneste med Skattejakt.
1.
Vintreets hemmelighet Livet i ordet, bønnen og gleden Joh 15:7-11
Allmektige Gud, Far, Sønn og Hellige Ånd,
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Matteus 2,1-12.
Åndenes og Åndens makt.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Problemet og løsningen:
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
I DINE HENDER ER NÅDE Å FÅ
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Matt 1:23: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud. For et barn er oss født, en sønn.
Islam.
En profet er en forkynner som taler med fullmakt fra Gud
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Tekster om tro og livssyn
Kristendommens hellige bok.
“Disippel-høring”.
Den store forsoningsdagen, 3.Mos.16
Islam.
Om hellige skrifter.
Islam.
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Islams historie Ørkenlandskap i Saudi-Arabia. Foto: Pedronet.
Naaman Ein dag sa jenta til matmor si: «Om berre husbonden kunne koma til profeten i Samaria, skulle nok han fri han frå hudsjukdomen.» 2.Kongebok.
Bibelen Foto: Pål Berge. Hvorfor lære om bibelen? Bibelen er sannsynligvis historiens mest innflytelsesrike bok. Bibelen er viktig for verdens to milliarder.
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
GT - Profetene. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet (NT) 1. Evangeliene.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
Bibelen Basic. Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet (NT) 1. Evangeliene og Apostlenes.
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
«Du er frelst!».  יְהוֹשֻׁעַ  Jesjua = Jesus = Herren + frelse  frelse  fri + hals  «Han er den som fridde oss ut av mørkets makt og satte oss over.
«Hei! Jeg vil gjøre avtale med deg!». Dersom (hvis) du/dere … så (da) skal jeg…»
Oppstandelse – Det Gamle Testamentet - oppstandelsestro i GT?
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Det gamle testamentet - hva har GT å si oss i dag? Misjonssalen våren16.
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
På jakt etter julen i Det Gamle Testamentet. 25 Da sa han til dem: Så uforstandige dere er, og så trege i hjertet til å tro alt det som profetene har.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
BIBELEN.
ISLAM.
Islam De fem søylene.
© Nelly Bube/Bibelselskapet
KRLE 27. SEPTEMBER 2017.
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år.
Dommer og Frelser.
JØDISK TRO OG TRADISJON
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
Det gamle testamentet - hva har GT å si oss i dag?
Den Gud bruker. Den Gud bruker 1 Ord av Nehemja, sønn av Hakalja 1 Ord av Nehemja, sønn av Hakalja. Det var i måneden kislev i det tjuende året, mens.
Hvor er vi som kirke? Funn fra «Kirken i Stavanger mot 2020».
Matteus 2,1-12.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Den store forsoningsdagen, 3.Mos.16
På jakt etter julen i Det Gamle Testamentet
“Disippel-høring”.
Johannes 3, påsken i Det Gamle Testamentet
Johannes 16, Om sorg og glede
Det gamle testamentet.
Velkommen til Storsamling for hele menighetsfamilien
Gud frelser folket sitt
Utskrift av presentasjonen:

Profetene i Det gamle testamente.

Profetene i Det gamle testamente.  900 – 500 f. Kr.  Ordet profet kommer fra det hebraiske og arabiske ordet Nabi, som betyr utroper.  Mente at Gud hadde vist seg og talt for dem, og at de derfor hadde et viktig budskap de skulle formidle.  Har en viktig funksjon, fordi de er lydige mot Gud og taler til folket om Guds vilje.  «Så sier Herren.»

 Et budskap til sin egen tid, der de ønsket å påvirke samfunnet rundt seg.  Viktige rådgivere, spesielt i tider med uro og krig.  Bragte håp i vanskelige situasjoner.  Kritiserte både avgudsdyrking og urettferdighet i samfunnet.  Folket ønsket ikke alltid å høre på dem, og de ble ofte forfulgt.

 Snakket ofte i bilder og gåter, slik at tilhørerne måtte tenke over hva det de sa betydde.  Noen lærte seg profetenes ord utenat, fortalte dem videre, og skrev de senere ned.  Skriftprofetene: De som har fått egne tekster i Bibelen.

Profetenes budskap i fire punkter:  En protest mot urettferdighet og undertrykkelse.  En dom over både lederne og folket, fordi de ikke tok pakten med Gud på alvor.  En advarse l om kommende ulykker.  Et håp for framtiden.

16 profetbøker – to grupper:  De 16 profetbøkene i Det gamle testamente er delt i to grupper, etter lengden på bøkene:  De fire store: Jesaja, Jeremia, Daniel og Esekiel.  De tolv små: Hosea, Joel, Amos, Obadja, Jona, Mika, Nahum, Habakkuk, Sefanja, Haggai, Sakarja og Malaki.

Profetene i tre religioner.  Tanken om at Gud har sendt profetene til menneskene er viktig i både kristendommen, jødedommen og islam:  Kristendommen: Profetene i Det gamle testamente var viktige sendebud fra Gud før Jesus. Jesus er noe mer enn en profet, han er Messias – verdens frelser.  Jødedommen: Moses er den største profeten som har levd. «Aldri mer stod det frem en profet som Moses».  Islam: Muhammad er den siste og største profeten. «Det er ingen gud utenom Gud, og Muhammad er Hans profet».

Det gamle Israel 900 – 500 f.Kr.  900 tallet – 500 tallet f.Kr var en dramatisk periode i det gamle Israels historie.  David og Salomos store rike ble delt i to etter Kong Salomos død i 922:  Israel i nord  Juda i Sør.

Midtøsten består av landene omkring den østlige del av Middelhavet og østover, samt landene ved Persiabukta. Det er ikke helt klart definert hvilke land som tilhører regionen. Midtøsten ligger i sydvestre del av Asia og i nordøstre del av Afrika.

KARTOPPGAVE. Se på kartet til høyre, og plasser viktige stedsnavn inn på kartet du har fått utdelt.

Israel i dag:

Katastrofen kom  721: Israels undergang.  Hovedstaden Samaria blir erobret av assyrerkongen Sargon (se kartet på neste lysbilde).  Israel blir en del av det store assyrerrike.  Katastrofen gjør profetene berømte.  I fortvilelsen kommer Jeremia med håp, et håp om en ny pakt.

Fangenskapet i Babylon.   Jerusalem blir erobret av babylonerkongen Nebukadnesar.  Templet blir lagt i grus.  Lederne, prestene og en del av folket i Juda blir tvangsflyttet til Babylon, hvor de blir til fattige og redde krigsfanger.

Lag en tidslinje i boka di der du plasserer følgende årstall og tilhørende hendelser: – LAG DIN EGEN TIDSLINJE:

Dette skjer i de ulike årstallene:  : Kong David erobrer Jerusalem og gjør Israel til en stormakt.  960 – 922: Kong Salomo sørger for å bygge et stort tempel i Jerusalem og blir berømt for sin rikdom og visdom.  922: Riket blir delt i to: Israel i nord og Juda i sør.  721: Nordriket Israels undergang. Hovedstaden Samaria blir erobret av assyrerkongen Sargon, og Israel blir en del av det store assyrerriket.  586: Judas undergang. Jerusalem blir erobret av babylonerkongen Nebukadnesar, og templet blir lagt i grus. Lederne, prestene og en del av folket i Juda blir tvangsflyttet til Babylon.  : Jødenes eksil (landsforvisning) i Babylon.  : Templet i Jerusalem blir bygd opp igjen.

Domsprofetene.  Protesterte kraftig mot det urettferdige klasseskillet mellom rik og fattig i Midtøsten på 700-tallet f.Kr.  Domsprofetene forkynte Guds dom over disse forholdene, men de forkynte også håp og glede.  Deres rop om rettferdighet er en viktig grunn til at disse profetene har betydd mye for undertrykte mennesker helt opp til vår egen tid.

Jeremia  Profet i Juda i de dramatiske årene frem til Judas undergang i 586.  Tåreprofeten: Han var glad i folket sitt og gråt da han talte til dem.  Forkynte dom og straff over de som ikke ville følge Guds lover.  De som utnyttet de svake og fattige til sin egen fordel.  De som brøt pakten og dyrket andre guder enn Gud.

Se, dager skal komme, sier Herren, da jeg slutter en ny pakt med Israels hus og Judas hus, ikke som den pakten jeg sluttet med fedrene deres den dagen jeg tok dem i hånden og førte dem ut av Egypt; den pakten brøt de, enda jeg var deres Herre. Jer 31,

BIBELOPPGAVE: Les Jer 1, 4 – 10 og Jer 1, Hva handler de to tekstene om ? - Hvordan ble profetene til profeter? - Hva sa Gud at Jeremia skulle advare sitt folk mot? - Hvordan reagerte Jeremia på det ansvaret/den oppgaven han fikk av Gud?

Jesaja  Den lengste av alle profetbøkene, og har hele 66 kapitler.  Ikke en enhetlig bok, og inneholder ulike profetbudskap fra minst tre ulike profeter.  Den andre Jesaja = trøsteprofeten: Et budskap med noen glimt av håp. Syner om at Gud vil være trofast mot folket om de vender seg til Han igjen.  Inneholder en profeti om at Jesus skal bli født.

Trøst, trøst mitt folk, sier deres Gud. Tal til Jerusalems hjerte og rop til henne at hennes strid er fullført. Jes 40, 1-2 For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder. Han har fått navnet Underfull rådgiver, Veldig Gud, Evig far, Fredsfyrste. Jes 9,6

- Hvordan forkortets Jesaja i Bibelen? - Hvor mange kapitler har Jesaja? - Hva handler Jesaja kapittel 11 vers 11 til 16 om? - Hvordan kan man forkorte referanse til den teksten du akkurat leste? BIBELOPPGAVE:

Fasit til bibeloppgavene: Jesaja forkortets Jes. Jesaja har 66 kapitler. Jesaja kapittel 11 vers 11 til 16 handler om da det bortførte Israelsfolket skal vende tilbake og ta tilbake sitt land. Referansen forkortets Jes 11,

PRØVE KAPITTEL 6: BIBELEN. Side 122 – 145. KAPITTEL 7: PROFETENE I DET GAMLE TESTAMENTET. Side 146 – 165.