Tjenestepensjonens Uføretrygd Utdanningsforbundet 17.3.2015 Gunnar Rutle

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Frokostmøte om pensjon - spesielt om nye regler for innskuddspensjon
Advertisements

Arbeidsdepartementet Norsk mal:1 utfallende bilde Tips bilde: Bildestørrelse kan forandres ved å dra i bilderammen eller høyreklikke på rammen og klikke.
Hva med offentlig tjenestepensjon? Statssekretær Jan-Erik Støstad Pensjonsforum
Situasjonen i pensjonskampen Kvinner på tvers
Forsterket levealdersjustering i offentlig tjenestepensjon Pensjonsseminaret 13. januar 2014 LO i Oslo/Forsvar offentlig pensjon Jan Mønnesland, pensjonsutvalget.
Om OfTP, Skogen Lund, fiktivfordelen, Erna og tariff14
1 1 Pensjonsreformen Modifiserte effekter på grunn av opplegget for offentlig sektor og nytt system for skattlegging Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin.
Myter og fakta om offentlig tjenestepensjon
Uførepensjon Hvordan sikre like gode uføreordninger som i dag? – viktige momenter. Hvordan forsvare gode ytelsesordninger – hvorfor er det press på ordningene?
Endret skattlegging av pensjonister Forsvar offentlig pensjon, 10. mai 2010 Jan Mønnesland.
Hvorfor er AFP i offentlig tjenestepensjon så viktig
Pensjon Pensjon i tariffoppgjøret Trondheimskonferansen 2014 Mona Bjørn Handel og Kontor region Midt-Norge.
Offentlig tjenestepensjon
Pensjon – privat sektor
VILLEDER DAGSREVYEN OM PENSJON? ET FORSØK PÅ Å MINNE OM FAKTA.
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS
Velferdskonferansen 2012 Sosialpolitisk forsikring eller individuell sparing.
Dagens pensjonsordninger - eks tjenestepensjoner (45 års opptjening)
Pensjonsforum 12.november 2007
Våre mål iår (sånn omtrentlig pr nå):
Bruksanvisning for presentasjonen Dette lysbildet fjernes før du holder foredraget Serien består av 15 lysark med tilhørende notatsider. For å se notatsidene.
Bruksanvisning for presentasjonen Dette lysbildet fjernes før du holder foredraget Serien består av 20 lysark med tilhørende notatsider. For å se notatsidene.
Våre mål iår (sånn omtrentlig pr nå): a) Nivå ved fratreden 62 år må være om lag som i dag. b) Ikke vesentlig vanskeligere å kvalifisere til hel AFP- pensjon.
Uførepensjon Samordning mellom ny uføretrygd og offentlig tjenestepensjon – mulige problemer Stein Stugu Forsvar offentlig pensjon 28/
Uførepensjon Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio
Offentlig pensjon: tilpasning til pensjonsreformen?
Ny uføretrygd og alderspensjon til uføre - Prop. 130 L
Pensjonsforlikets konsekvenser for offentlig sektor -1 Ny folketrygd og Ny AFP er bygd opp på samme måte; ”det tjenes opp mer pensjon jo lengre man jobber,
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Forsvar AFP konferanse Sørmarka 13. september 2007 Innledning ved Hans O. Felix Forsvar AFP.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Anne - med lovens minimum  Anne har i lønn  Folketrygden betaler mindre i pensjon jo høyere lønn man har  Anne får bare 42 % av lønn i folketrygd.
TITTELSIDE - Norsk.
1 Rapport fra Uførepensjonsutvalget EISS 7. juni 2007 Faksimile av forsiden.
Avtale om pensjonistavlønning
Pensjon i historisk perspektiv
Nasjonalt forlik sikrer fortsatt god AFP Lønnsoppgjøret april 2008.
Informasjonsmøte om kombinasjon av uføretrygd og inntekt
Kurs i Pensjonsspørsmål Juan le Pins, 22. april 2015
Infomøte pensjon Ragnhild Lervik Johansen, KLP. Temaer Folketrygden Alderspensjon AFP Uførepensjon/AAP Etterlattepensjon Andre tilbud.
N storN stor. Agenda Kort om KLP Innmeldingsregler Hovedtrekk pensjonsreformen Hovedtrekk pensjonsordningen Pensjon og inntekt Uførepensjon/AAP Gunstige.
Pensjonsreformen Hva skjedde? Hvor står vi? November 2009 – regjeringa tar omkamp på tjenestepensjonen! Og uføretrygden står for tur Lokallag VGO, ATV-kurs,
Kurs i Pensjonsspørsmål Juan le Pins, 13. april 2016 Folketrygden -Alderspensjon (gammel og ny ordning) Pensjonsordningene for offentlig tilsatte Alderspensjon.
Fagforbundet Sogn og Fjordane- 24. mars 2010 V/ Anders Austrheim, kunde- og salgsleder Sogn og Fjordane.
Pensjonreform Tjenestepensjon Uføretrygd Utdanningsforbundet Tønsberg-Stokke Gunnar Rutle
Offentlig tjenestepensjon Et kritisk blikk på rapport fra ASD av desember 2015 Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 11/1 – 2016 Stein Stugu.
Noen nye lysark + Korrigerte lysark etter odelstingsproposisjon 37 ( ), og rapporten fra OfTP-utvalget En del tall er litt.
Forvitring eller fornyelse av offentlig tjenestepensjon? – søkelys på pensjonsrettighetene til den enkelte Foredrag på konferansen ”Offentlig pensjon ved.
Hovedorganisasjon for norske akademikerforeninger Vårens tariffoppgjør 2009 Innlegg Tannlegeforeningens tariffkonferanse 11. mars 2009 Knut Aarbakke Leder.
Regjeringen vil rasere den solidariske offentlige tjenestepensjonsordningen (OfTP) Sosialismeverkstedet Mesnali Gunnar Rutle
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
Veien videre – hvilke krav skal vi stille? Konferanse 11. januar 2016 Gudrun Høverstad Forsvar offentlig pensjon
Pensjonsreformen, AFP og den offentlige tjenestepensjonen? Hva skjedde? Hva nå? Utdanningsforbundet Haram Gunnar Rutle
Pensjonsreformen, AFP og den offentlige tjenestepensjonen? Hva skjedde? Hva nå? Utdanningsforbundet Andebu Gunnar Rutle
Viktigste elementene i de offentlige tjenestepensjonsordningene 30 års opptjening for å få full pensjon. Pensjonen regnes i forhold til sluttlønna. Det.
Pensjonsreformen – fra solidaritet til spekulasjon? Er alleårsregelen solidarisk? Forsvar en reell tidligpensjon Oslo 17/10 – 2016 Forsvar Offentlig Pensjon.
Pensjonsreformen og AFP
Aktuarforeningen 22. mai 2008 Fredrik Haugen
Felles krav levert 15.4: Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning. Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon.
Råd for personer med nedsatt funksjonsevne
P E N S J O R F M HVORDAN KAN FREMTIDENS PENSJONS-ORDNINGER BLI
Eksempler på hvordan forslagene fra OfTP-utvalget slår ut
Utdanningsforbundet Haram vgs
Hva står på spill? Med jevne mellomrom: pensjon på forsiden av medier
Pensjon i arbeidslivet.
Tariffkonferansen 2017 Aktuelt om pensjon
Uførereformen: Hva skjedde?
Pensjon – før, nå og etter…. +++
Ny uførepensjon Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio
November 2017 Gunnar Rutle Regjeringen vil rasere den solidariske offentlige tjenestepensjonsordningen (OfTP) November 2017 Gunnar Rutle.
Folketrygden - alderspensjon
Utskrift av presentasjonen:

Tjenestepensjonens Uføretrygd Utdanningsforbundet Gunnar Rutle

Offentlige og private tjeneste- pensjoner måtte reforhandles. Alle pensjonsordninger med uføretrygd på rundt 66 % ble etter endringene i folketrygdens uføretrygd verdiløse, altså også alle offentlige ordninger. Planen var at endringer skulle avklares før tariffoppgjøret i 2013, men den rødgrønne regjeringa fulgte ikke opp. Første høringsnotat kom

Departementet tok ikke hensyn til fagbevegelsens kritikk Alle hovedorganisasjonene protesterte mot høringsnotatet av Men 4.10 kom lovproposisjonen som ikkje forbedret noe, tvert imot svekket de barnetillegget ytterligere. Unio krevde at uførepensjon skulle bli en sak med reelle forhandlinger i tariffoppgjøret 2014 Men Regjering og Storting vedtok ny lov for SPK før det hadde vært forhandlinger Vi må ha et felles system for offentlig tjeneste- pensjon. Dermed ble det umulig med reelle forhandlinger for kommunesektoren i tariffoppgjøret

De viktigste endringene som er vedtatt Offentlig uføretrygd blir nå en påslagsmodell Påslaget er for sluttinntekt under 6 G 3 % av sluttlønn, og for sluttintekt 6-12 G 69 %. Forholdsmessig reduksjon ved tjenestetid < 30 år I tillegg et inntektsuavhengig beløp på 0,25 G = kr (maks. 6 % av pensjonsgrunnlaget). Overgang til alderspensjon ved 67, mot før 70. Mange taper opptjeningsår. Nedre grense for uføregrad 20 % mot før ingen Barnetillegget ned fra 6,6 til 4 % av pensjons- grunnlaget, pluss maksgrense på 3 barn.

Den nye ordningen er svært dårlig for de fleste Den foreslåtte nye uføreordningen i tjenestepensjonen gjør at de fleste kommer dårligere ut enn i den nåværende. De fleste vinner litt på den nye uførepensjonen i folketrygden, men for det store flertallet spises denne gevinsten opp (og vel så det) av en svært mye dårligere tjenestepensjon, slik at samla resultat blir store tap i forhold til dagens ordninger

Spesielt ille for de som jobber deltid Spesielt er den ille for de som har jobbet deltid. Årsaken til dette er at de med deltid har svært gunstige samordningsregler i gammel tjenestepensjon. Den går de glipp av i ny uføreordning.

Mindre tap pga barnetillegget enn ventet Paradoksalt nok ser det ut til at mange (som ellers er like) kommer relativt sett bedre ut med barn enn uten, selv om barnetillegget ble redusert i det nye systemet. En mulig forklaring kan være endringene i skattesystem. I det gamle systemet bruker en pensjonistskatt og i det nye lønnsskatt. Pensjonistskatten skiller seg fra lønnsskatten ved at den marginale pensjonistskatten for inntekter på «mellomnivå» er mye høyere. For mange er det akkurat i dette området barnetillegget øker inntekten, og resultatet er antakelig at mer av barnetillegget ble spist opp av skatt i det gamle enn i det nye systemet. Men betydningen av dette avhenger (logisk nok) av hvor stor uføretrygd/pensjon en har

Lønnsskatten er null til omtrent , så er marginalskatten i gjennomsnitt 14 % i området opp til , og så i gjennomsnitt 40% til Pensjonistskatten er bortimot null til omtrent , så øker den veldig mye til : gjennomsnittlig marginalskatt på vel 60. Opp til følger den så lønnsskatten med en marginalskatt på i gjennomsnitt 40 % Konsekvensen er at en stor del av tillegg i gammel uføretrygd i området spises opp av høy marginalskatt. For noen ligger barnetillegget der. Skattetallene i figuren her er fra 2013, men prinsippet er det samme.

Noen eksempler Merk! Vi ser bare på uføreytelsen (Alderspensjonen for uføre i tjenestepensjonen er stort sett som for andre). Vi bruker: Skatteregler 2015 Lønnstabeller Grunnbeløpet G fra = kr opptjening i nåværende folketrygd før 1992 = 0,45 % og etter 0,42 % Alle tall gjelder enslige og er etter skatt. Alle er i jobb i 20 år (dvs de har full ansiennitet) Alle er født i Men siden uføretrygd ikke levealdersjusteres har det liten eller ingen betydning når du er født