Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bør pensjonsreforma reformerast? Asbjørn Rødseth Økonomisk institutt Universitetet i Oslo.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bør pensjonsreforma reformerast? Asbjørn Rødseth Økonomisk institutt Universitetet i Oslo."— Utskrift av presentasjonen:

1 Bør pensjonsreforma reformerast? Asbjørn Rødseth Økonomisk institutt Universitetet i Oslo

2 Disposisjon 1.Fordeling over livsløpet 2.Fordeling mellom personar 3.Framtida for velferdsstaten 4.Avslutning

3 Det er ikke riktig at jeg forsøker å advare mot gjennomføringen av folkepensjonen. Vi har selvsagt full rett til å ordne oss slik at vi er rikest når vi er gamle. Hermod Skånland 1964

4 Me hev døme på at i bygder med upptil 400 innbuarar liver berre 2 mann som er over 70 år. Sunnmøre Fiskarlag 1936 (I protest mot alderstrygda)

5 Dersom føremålet med ei pensjonsordning er å hjelpa folk flest med å fordela inntekt på ein god måte over livsløpet, så må pensjonen stå i forhold til tidlegare arbeidsinntekt. Da kan ein ikkje samtidig krevja at pensjonsordninga skal utjamna for mange av dei inntektsforskjellane som har vore før pensjonering.

6 Den rasjonelle arbeidsdelinga er at pensjonssystemet blir innretta primært med tanke på god fordeling over livsløpet og minstesikring for eldre, mens skattesystemet tar seg av fordelinga mellom personar med høg og låg inntekt.

7 Sikring av velferdsstaten 1.Statsfinansane meir robuste i forhold til arbeidstilbod og levealder. 2.Betre incentiv til arbeid mellom 62 og 70. 3.Meir målretta og oversiktleg pensjonsordning, lettare å finansiera 4.Pensjonsfond tryggare enn Petroleumsfond (vonleg)

8 Oppfølgingspunkt Eiga pensjonsavgift Deling av pensjonsopptening mellom ektefellar på oppteningstidspunktet og kombinert pensjon Finansieringa av uføretrygda og incentiv til å ta vare på eldre arbeidstakarar med lang ansiennitet


Laste ned ppt "Bør pensjonsreforma reformerast? Asbjørn Rødseth Økonomisk institutt Universitetet i Oslo."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google