Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 4 Velferdsstaten.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 4 Velferdsstaten."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 4 Velferdsstaten

2 Det ordner seg nok Hvordan var livet i Norge for to-tre generasjoner siden? Vi sitter ”her på berget” i våre trygge hjem … Finanskrisen rammet Norge i 2008 Hvordan blir framtiden?

3 Velferdsstatens frammarsj i historisk perspektiv
På 1700-tallet følte man et større offentlig ansvar for de fattige På 1800-tallet endret holdningen seg Etter 2. verdenskrig vokste den moderne velferdsstaten fram Hvem skal ta hånd om de gamle og de syke? Skal velferdsstaten hjelpe alle, eller bare de som trenger det mest?

4 1950-tallet: Velstanden øker
Økt levestandard, økt forbruk, bedre boforhold Hvordan var kvinnenes yrkesdeltakelse på 50-tallet? Kjernefamilien Husmorferie Hvordan er husmorens rolle i dag?

5 Norge oppdager oljen 1970-årene: ikke så vanskelige år som andre steder i Vest-Europa Hva skjedde i 1969, på plattformen ”Ocean Viking”? Hvordan skal oljepengene brukes? Er alle investeringene like gode? Hva betyr ”skatteparadis” og ”klimaversting”?

6 Velferdsstaten i krise
80-tallet: er velferdsstaten i krise? Stigende sosiale utgifter – avtakende økonomisk vekt Kritikk mot den tradisjonelle økonomiske politikken Krav om privatisering Kvinnene kom på banen i arbeidslivet: hvilke konsekvenser får det for samfunnet? ”Nyrike” og ”nyfattige”

7 De som bygde velferdsstaten blir gamle
Hva skjer med dem som bygde velferdsstaten? Eldrebølgen Sosiale tjenester kan kjøpes Sosiale skillelinjer Hvordan er nordmannens idé om Norge?

8 Å være fattig i verdens rikeste land
Norge kåret av FN til verdens beste land å bo i Henrik Ibsens og Amalie Skrams fattigdom – den moderne fattigdommen Fattigdom: et skjult problem / et tabu Hvem går fattigdommen mest ut over og på hvilken måte? Å ikke ha penger i et rikt samfunn – hvordan er det?


Laste ned ppt "Kapittel 4 Velferdsstaten."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google