Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

TETRA-forum Trondheim brann og redningstjeneste

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "TETRA-forum Trondheim brann og redningstjeneste"— Utskrift av presentasjonen:

1 TETRA-forum 070305 Trondheim brann og redningstjeneste
Avdelingsleder Sissel Hunderi Stemland Presentere meg. Rolle under piloten, og etter

2 Stortingets vedtak Først må jeg få si at jeg er utrolig fornøyd med at stortinget endelig har gjort et vedtak om å bygge ut et landsdekkende digitalt nødnett i Norge. Det var på høy tid, vi som har vært involvert i prosjektet har ventet lenge på dette. Jeg forventer også at evalueringen etter første utbyggingsfase ikke skal komme frem til noe annet enn at resten av landet kommer etter som planlagt. Men finn en feil her! Vi i pilotområdet sitter med en viss bismak etter at denne utbyyggingsplanen ble kjent. Fra piloten startet opp og helt fram til siste året av piloten hørte vi aldri annet enn at vi skulle bruke pilotnettet fram til utbygging. Å gå tilbake til det gamle var ikke et tema. Så kom teknloginøytraliteten inn og forutsetningene ble endret noe. Når vi så likevel måtte tilbake til det gamle nettet, til stor skuffelse blant brukerne, ble vi ikke mindre skuffet når vi så at vi var plassert i siste utbyggingfase. Det føltes ikke akkurat som en takk for innsatsen, og innsatsen var stor! Vi sitter med mye erfaring både i innføring og bruk og jeg kan ikke forstå at det ikke ville vært en fordel og bygge ut midt-norge parallelt med østlandet.

3 Den gang da… Her ser dere en utrykningsvogn fra Vi hadde kommet noe lenger enn dette da vi satte i gang med piloten! Vi hadde et analogt samband som fungerte noenlunde og brukerne kjente utstyret. Ulempene tenkte vi ikke så mye over, vi hadde jo aldi prøvd annet.

4 Innføring av ny teknologi
Som eneste etat benyttet brannetaten Tetra som eneste samband (ikke røykdykkere) God dekning Stabilt nett med lite støy Avlyttingssikkert Gruppekommunikasjon Enkel kommunikasjon på tvers av etats- og kommunegrenser Dataoverføring Så kom sjansen vår til å innføre ny teknologi. Selv var jeg ikke begynt i brannvesenet når prosjektet startet opp og jeg har vel hatt en følelse av at ikke alle hadde helt forståelsen for hva vi hadde gitt oss inn på. Det så vi også når vi startet med å ta det i bruk, det var nok ikke alt som var like gjennomtenkt fra før av. Men vi fikk det til! Det var en del murring internt i etaten i starten, mye nytt førstegenerasjonsutstyr førte til mye frustrasjoner. Ofte var det brukerfeil eller feil på radioer som førte til problemer og konlusjonen var temmelig ofte at Tetra var noe hærk! Det å skille på nettverket og utstyret var ikke alltid like enkelt. Vi kom oss over kneika og brukerne ble fornøyd med et godt sambandssystem. Som en digresjon kan man kan forresten lure på om det samme vil skje ved innføringen av et felles nødnummer? Vil motstanden være stor til man har kommet skikkelig i gang og så vil alle bli enige om at joda, det er bedre med et felles nødnummer? Vi fikk et system på plass med mange muligheter vi ikke hadde hatt før.

5 15. Juni 2003 Vi må tilbake til gammelt nett
Mye gammelt utstyr fratar oss bruk av statusmeldinger Ustabilitet Vi er ”på lufta” igjen Hvorfor? Men hvor lenge var adam i paradis? Dagen vi ikke trodde skulle komme kom likevel. Vi fikk nesten følelsen av å være tilbake til tiden med hest og kjerre. Det ble jobbet intenst på slutten for å finne en løsning som kunne la oss beholde nettet men det lot seg altså ikke gjøre. Mye gammelt utstyr som ikke hadde vært i bruk på nesten to år måtte klargjøres og settes i stand. Pga alder på en del av utstyret måte vi også for eksempel slutte og bruke statusmeldinger da ikke alle radioene våre hadde muligheten for å sende slike. Det er i dag et krav fra DSB om at statusmeldinger skal brukes. Vi opplever stadig ustabilitet i sambandet, vi har dårligere dekning osv. Mobiltelefonen er blitt et viktig hjelpemiddel for å kunne sikre oss kommunikasjon. Og så er vi tilbake på lufta. Nå kan igjen presse og andre følge med på hva vi driver med til enhver tid, og vi må regne med at de er raskt fremme ved skadestedet igjen. Jeg har måttet bruke mye tid på og forklare både folk i etaten og andre hvorfor vi ikke kan bruke pilotnettet. Alle vet at det står der ennå. Og det er neimen ikke lett å forklare alltid. Hvor er fornuften i det når vi av sikkerhetsmessige hensyn absolutt burde ha brukt det nettet fremfor det vi har i dag. Det er da virkelig et paradoks at vi i dagens teknologiske samfunn må gå fra en velfungerende teknologi og over til noe som er mye dårligere!

6 Trenger vi nytt samband?
Sikkerhet Interkommunalt samarbeid Raskere og mer effektivt tverretatlig samarbeid Personvern Utvidet tjeneste Mange spør seg om vi trenger dette nye sambandet. Vår erfaring er helt klart at ja, det gjør vi. Ikke bare skal vi tenke på den nødstilte, men vi må også tenke på sikkerheten til eget mannskap. Nå hadde vi ikke røykdykkerne på tetra i piloten, men de vil bli med når nødnettet er på plass. Jeg vil ta med et eksempel på hvor viktig et sikkert samband er. Vi hadde brann i et rekkehus som etter hvert spredte seg til flere. Beboere var delvis funksjonshemmede som trengte ekstra hjelp til å komme seg ut. To røykdykkerne som gikk inn i huset mista vanntilførselen, de har alltid med vann inn. De fikk så en antenning i retrettveien sin og var dermed fanget av brannen. De fikk i den situasjonen ikke kontakt med sin røykdykkerleder for å be han få satt i gang slokking av retrettvei. De måtte til slutt velge å gå ”gjennom” brannen for å komme seg ut og i sikkerhet. Det kunne gått riktig galt, men heldigvis gikk det i dette tilfellet veldig bra. Interkommunalt samarbeid på brannvernsiden blir mer og mer vanlig. Flere kommuner går sammen om et felles brannvesen. Med nytt nødnett vil dette være lettere og løse på sambandssiden. Raskere og mer effektivt tverretatlig samarbeid. Personvern. Vi vil få større trygghet både for innsatspersonell og skadelidte med avlyttingssikkert nett. Det er også kommet krav fra datatilsynet om kryptering av nett. Kunne ramset opp mye mye mer her men fra mitt ståsted er dette blant de viktigste punktene.

7 Takk for oppmerksomheten!
Spørsmål? Takk for oppmerksomheten! Rapport på nødnettets hjemmesider.


Laste ned ppt "TETRA-forum Trondheim brann og redningstjeneste"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google