Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Georg Kapperud Blir vi syke av norsk kjøtt? Smitteverndagene 04.06.08.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Georg Kapperud Blir vi syke av norsk kjøtt? Smitteverndagene 04.06.08."— Utskrift av presentasjonen:

1 Georg Kapperud Blir vi syke av norsk kjøtt? Smitteverndagene

2

3

4 Overvåkingssystemet MSIS Utbruddsvarslingssystemet VESUV Nasjonale overvåkingslaboratorier Folkehelseinstituttets vurdering bygger på Epidemiologisk årsaksforskning

5 Campylobacteriose tilfeller meldt til MSIS hvert år 50-60% smittes i utlandet

6 MELDTE TILFELLER CAMPYLOBACTERIOSE – MSIS

7

8 Ikke-desinfisert drikkevann Tallrike omfattende utbrudd Fjørfeprodukter To kjente utbrudd Upasteurisert melk To kjente utbrudd Utbrudd av campylobacteriose Smittekilder: Ett kjent utbrudd etter grilling av sauekjøtt

9 Campylobacteriose - Risikofaktorer i Norge l Drikke ikke-desinfisert drikkevann (>25%) l Tilberede eller spise fjørfeprodukter kjøpt rått (10%) l Dårlig hygiene under grillmåltider l Kontakt med dyr (storfe, sau, fjørfe, kjæledyr) l Spise ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt l Drikke upasteurisert melk Godt dokumentert - Må oppdateres 4 kasus-kontroll-undersøkelser, sist i :

10 Campylobacter: Kyllinger - pasienter

11 Salmonellose tilfeller meldt til MSIS hvert år Ca. 80 % smittes i utlandet

12 MELDTE TILFELLER SALMONELLOSE - MSIS

13 MELDTE TILFELLER SALMONELLOSE - MSIS Smittet i Norge

14 Reservoarer for Salmonella i Norge

15 OranienburgTyphimuriumSaintpaulEnteritidis EntertitidisTyphimuriumMinnesotaTyphimurium Enkelte utbrudd av salmonellose

16 DT104 Enkelte utbrudd av salmonellose Thompson InfantisDT104 KedougouTyphimurium Weltevreden

17 Salmonellose – Risikofaktorer l Konsum av matvarer produsert i utlandet l Bruk av ubehandlet drikkevann l Direkte eller indirekte kontakt med ville fugler l Direkte eller indirekte kontakt med piggsvin Nye, oppdaterte undersøkelser er nødvendig 2 kasus-kontroll-undersøkelser fra 1990-tallet:

18 Yersiniose tilfeller meldt til MSIS hvert år % smittes i utlandet Langvarige bivirkninger ikke uvanlig

19 MELDTE TILFELLER YERSINIOSE - MSIS NY SLAKTETEKNIKK

20 Grisen er det eneste dyret som konsumeres av mennesket, som regelmessig er bærer av patogene Y. enterocolitica

21 Catering, snitter (> 4 syke) Familieselskap Lillesand 2000 Julesylte, kommersiell (> 10 syke) Østfold og Vestfold 2006 Julesylte, hjemmelaget (4 syke) Privat selskap, Oppland 2006 Utbrudd av yersiniose Smittekilder:

22 Yersiniose – Risikofaktorer l Konsum av svinekjøttprodukter (73 %) l Bruk av ikke-desinfisert drikkevann (25 %) l Preferanse for rått eller ufullstendig stekt kjøtt Godt dokumentert – bør oppdateres på landsbasis 1 kasus-kontroll-undersøkelse i Osloregionen:

23 EHEC-infeksjon tilfeller meldt til MSIS hvert år % smittet utenlands

24 MELDTE TILFELLER EHEC-INFEKSJON - MSIS

25 Kebabrestaurant (> 1 syk) Sørlandet 1997 Økologisk salat (> 4 syke) Flere fylker 1999 Morrpølse (> 17 syke) Landsdekkende 2006 Utbrudd av EHEC-infeksjon Smittekilder:

26 EHEC-infeksjon – Antatte risikofaktorer l Spise ufullstendig varmebehandlet kjøtt fra storfe eller småfe l Spise andre matvarer kontaminert av avføring fra storfe og småfe l Drikke upasteurisert melk l Bruk av ikke-desinfisert drikkevann l Kontakt med smittebærende husdyr eller personer l Bade i kontaminert vann Mangelfull dokumentasjon – undersøkelser er påkrevd

27 Listeriose En sjelden men alvorlig sykdom

28 MELDTE TILFELLER LISTERIOSE - MSIS

29 Kjøttpålegg (> 6 syke) Trøndelag 1992 Kontaminert slicer (> 3 syke) Ålesund sykehus 2005 Økologisk camembert (> 17 syke) Rikshospitalet 2007 Utbrudd av listeriose i Norge Smittekilder:

30 LangtidsholdbareListeria oppformeres KjølelagredeListeria vokser og konkurrerer godt Ingen videre varmebehandlingListeria overlever Listeriose – Antatte risikofaktorer Spise matvarer som er:

31 Toksoplasmose En alvorlig sykdom med store konsekvenser for samfunnet og den enkelte

32 Det fødes inntil 50 barn med toksoplasmose hvert år

33 Toksoplasmose – Risikofaktorer l Spise rå eller ufullstendig varmebehandlet kjøttdeig- eller farseprodukter (29%) l Spise rå grønnsaker eller frukt som ikke er vasket (28%) l Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet sauekjøtt (22%) l Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt (18%) l Tømme eller gjøre ren kattekassen (16%) l La være å vaske kjøkkenkniven etter kontakt med rått kjøtt (11%) Godt dokumentert Kjøtt: 69 % Landsdekkende kasus-kontroll-undersøkelse :

34 Pasienter smittet i Norge - MSIS

35 Konklusjon l Norsk kjøtt er en viktig smittekilde for enkelte sjeldne men alvorlige sykdommer l Den relative betydningen av kjøtt som smittekilde er mindre enn i de fleste land l Mange nordmenn smittes under reise i utlandet l Ikke-desinfisert drikkevann er ansvarlig for en stor del av tilfellene l Andre næringsmidler og kontakt med smittebærere har også betydning l Kjøkkenhygiene er ikke alltid tistrekklig for å forebygge smitte Råd om kjøkkenhygiene – Spesielle råd til utsatte grupper Norsk kjøtt er trygt å spise

36


Laste ned ppt "Georg Kapperud Blir vi syke av norsk kjøtt? Smitteverndagene 04.06.08."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google