Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Spiseforstyrrelser Pårørendekveld Nidaros DPS 151112.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Spiseforstyrrelser Pårørendekveld Nidaros DPS 151112."— Utskrift av presentasjonen:

1 Spiseforstyrrelser Pårørendekveld Nidaros DPS

2 Tema Hva er spiseforstyrrelser? Anoreksi Bulimi Overspisningslidelse Hvorfor spiseforstyrrelser? Nytter behandling? Pårørenderollen

3 ”Gullkorn” Man må forstå for å kunne hjelpe Man må vite for å kunne forstå

4 ”Kroppen er ditt sted å være i din tilmålte tid, og hvis du ikke liker den, er du hjemløs.”

5 Psyke og soma Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser med mange somatiske/kroppslige symptomer og komplikasjoner  en virkelig psykosomatisk lidelse

6 Anorexia nervosa

7 Lav vekt (Under BMI 17,5) Intens frykt for vektøkning/bli fet på tross av undervekt Forstyrret kroppsoppfatning Menstruasjonsforstyrrelser S. Bjørnelv

8

9

10 Bulimi

11 Overspising av stor mengde mat med opplevelse av kontrolltap Oppkast, trening, fasting el.l for å unngå vektøkning Normalvektig (+/-) Selvfølelsen knyttet til vekt og utseende

12 Bulimi De alle fleste er normalvektig  Den ”usynlige” spiseforstyrrelsen

13 Overspisningslidelse Overspising av store mengder mat uten vektkompenserende adferde  overvekt, fedme Opptil 30 % av de som søkes til fedmekirurgi har en overspisningslidelse

14 Forekomst Anoreksi: 0,2-0,4 % (høyest i ungdomsårene) Bulimi: 1 -2 % Overspisningslidelse: 2.5 % Jenter vs gutter:

15 Forekomst - mørketall Anoreksi: 370/ /år 160 i primærhelsetjenesten 127 i spesialisthelsetjenesten 83 ikke i helsevesenent Bulimi: 1000/ /år 150 i primærhelsetjenesten 75 i spesialisthelsetjenesten 775 ikke i helsevesenet

16 Endring over tid Ingen økning i anoreksi, men økning i aldersgruppa år Reduksjon i forekomsten av bulimi de siste 20 åra Overspisningslidelser: usikre tall, men sannsynligvis økning

17 Hvorfor spiseforstyrrelser Bakenforliggende årsaker Utløsende årsaker Opprettholdende årsaker

18 Bakenforliggende årsaker Biologi/genetikk Psykologiske faktorer Traumer Familiære faktorer

19 Utløsende faktorer Traumer Sosiokulturelle faktorer Fokus på kropp,vekt Idrett Vekttap av ulik årsak

20 Opprettholdende fakotrer Psykososiale faktorer Biologiske faktorer Tilleggslidelser

21 Nytter behandling

22 Hva er det å være frisk?

23 Mat Spise normal mat Spise det en har lyst på (i passe mengder) Hva er normalt? (lavkarbo? fettfattig?)

24 Måltid Mål: 3 -4 faste + mellommåltider Spise når en er sulten, ikke spise etter klokka Hva er normalt? Mange spiser uregelmessig

25 Vekt Normalvekt BMI mellom 20 og 25 (eller 27/28?) Hva er normalt? Stadig flere fyller kriteriene for overvekt og fedme

26 Vektreduserende metoder Ikke oppkast Ikke slanking Ikke bruk av avføringsmidler Ikke bruk av overtrening Trening skal være lystbetont, ikke for å redusere vekt eller forbrenne kalorier

27 Om det å bli frisk

28

29 Mange ulike veier Færre spiseforstyrrede symptomer Normalisering av vekt Ingen spiseforstyrrelsesadferd Tanker om kropp/mat/vekt reduseres  påvirker ikke sosial/yrkesmessig og kognitiv funksjon

30 Å bli frisk Tar tid ( år) Spiseforstyrret adferd reduseres  pasienten føler seg minst like syk Ved påkjenninger  lett å ty til ”gammelt tankegods”

31 Forskning Bedring etter 1 år, fortsatt bedring etter 5 år Etter 18 år: % er friske 10 % nesten friske 15 % sliter fortsatt 4-5 % dør tidligere enn de som ikke har att spiseforstyrrelser

32 Konklusjon Behandling nytter  de fleste blir frisk(e)re. Vekta må normaliseres Det tar tid Selv uten spiseforstyrret atferd, men normal vekt og normal/god funksjon sliter mange med selvfølelsen knyttet til kropp/mat/vekt

33 Dødelighet Påstand: Den psykiatriske lidelsen med høyest dødelighet nest etter rusmisbruk SM (standardisert mortalitetsratio) 5-8% Størst dødelighet ved anorexia nervosa Lik dødelighet ved bulimi og overspisningslidelse

34 Hva kan pårørende gjøre

35 Individuelle forskjeller……… ” Alle er unike”

36 Begynn med å gjøre det som er nødvendig Deretter det som er mulig Og plutselig greier du det umulige Frans av Assissi

37 ” Sommerfuglene teller ikke måneder, men øyeblikk- og allikevel har de tid nok ” Ting tar tid, store forventninger skaper store nederlag

38 Måltidet - hold avtaler rundt type mat/ tidspunkt/ måltidsituasjon - samtaletema, hyggelig fellestid Forutsigbarhet…… Dialog!

39 KOMMUNIKASJON MED ”SPISEFORSTYRRELSEN” ER IKKE HELDIG. SNAKK TIL MEG!!!

40 kan handle om: – ønske om å skåne - utsette ubehageligheter - hva tåler dere å høre - umulig å være ærlig, ”hva er hva”, vi vet ikke alltid selv - ”timing”- ikke rett før måltid/leggetid el. USANNHETER/LØGN

41 Rydd rom for fellesskapet gjøre positive ting sammen Pårørende trenger også positive tilbakemeldinger – gir vekst og selvtillit Kunnskap= redskap for å hjelpe

42 Det er mange trinn til målet


Laste ned ppt "Spiseforstyrrelser Pårørendekveld Nidaros DPS 151112."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google