Laste ned presentasjonen
1
Pårørendekveld Nidaros DPS 151112
Spiseforstyrrelser Pårørendekveld Nidaros DPS
2
Tema Hva er spiseforstyrrelser? Hvorfor spiseforstyrrelser?
Anoreksi Bulimi Overspisningslidelse Hvorfor spiseforstyrrelser? Nytter behandling? Pårørenderollen
3
”Gullkorn” Man må forstå for å kunne hjelpe
Man må vite for å kunne forstå
4
”Kroppen er ditt sted å være i din tilmålte tid,
og hvis du ikke liker den, er du hjemløs.”
5
Psyke og soma Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser med mange somatiske/kroppslige symptomer og komplikasjoner en virkelig psykosomatisk lidelse
6
Anorexia nervosa
7
Hovedsymptomer Lav vekt (Under BMI 17,5)
Intens frykt for vektøkning/bli fet på tross av undervekt Forstyrret kroppsoppfatning Menstruasjonsforstyrrelser S. Bjørnelv
8
BMI S. Bjørnelv
9
BMI (forts) S. Bjørnelv
10
Bulimi
11
Bulimi Overspising av stor mengde mat med opplevelse av kontrolltap
Oppkast, trening, fasting el.l for å unngå vektøkning Normalvektig (+/-) Selvfølelsen knyttet til vekt og utseende
12
Bulimi De alle fleste er normalvektig
Den ”usynlige” spiseforstyrrelsen
13
Overspisningslidelse
Overspising av store mengder mat uten vektkompenserende adferde overvekt, fedme Opptil 30 % av de som søkes til fedmekirurgi har en overspisningslidelse
14
Forekomst Anoreksi: 0,2-0,4 % (høyest i ungdomsårene) Bulimi: 1 -2 %
Overspisningslidelse: 2.5 % Jenter vs gutter:
15
Forekomst - mørketall Anoreksi: 370/100 000/år Bulimi: 1000/100 000/år
160 i primærhelsetjenesten 127 i spesialisthelsetjenesten 83 ikke i helsevesenent Bulimi: 1000/ /år 150 i primærhelsetjenesten 75 i spesialisthelsetjenesten 775 ikke i helsevesenet
16
Endring over tid Ingen økning i anoreksi, men økning i aldersgruppa år Reduksjon i forekomsten av bulimi de siste 20 åra Overspisningslidelser: usikre tall, men sannsynligvis økning
17
Hvorfor spiseforstyrrelser
Bakenforliggende årsaker Utløsende årsaker Opprettholdende årsaker
18
Bakenforliggende årsaker
Biologi/genetikk Psykologiske faktorer Traumer Familiære faktorer
19
Utløsende faktorer Traumer Sosiokulturelle faktorer
Fokus på kropp,vekt Idrett Vekttap av ulik årsak
20
Opprettholdende fakotrer
Psykososiale faktorer Biologiske faktorer Tilleggslidelser
21
Nytter behandling
22
Hva er det å være frisk?
23
Mat Spise normal mat Spise det en har lyst på
(i passe mengder) Hva er normalt? (lavkarbo? fettfattig?)
24
Måltid Mål: 3 -4 faste + mellommåltider
Spise når en er sulten, ikke spise etter klokka Hva er normalt? Mange spiser uregelmessig
25
Vekt Normalvekt BMI mellom 20 og 25 (eller 27/28?) Hva er normalt?
Stadig flere fyller kriteriene for overvekt og fedme
26
Vektreduserende metoder
Ikke oppkast Ikke slanking Ikke bruk av avføringsmidler Ikke bruk av overtrening Trening skal være lystbetont, ikke for å redusere vekt eller forbrenne kalorier
27
Om det å bli frisk
29
Mange ulike veier Færre spiseforstyrrede symptomer
Normalisering av vekt Ingen spiseforstyrrelsesadferd Tanker om kropp/mat/vekt reduseres påvirker ikke sosial/yrkesmessig og kognitiv funksjon
30
Å bli frisk Tar tid ( 5- 15 år)
Spiseforstyrret adferd reduseres pasienten føler seg minst like syk Ved påkjenninger lett å ty til ”gammelt tankegods”
31
Forskning Bedring etter 1 år, fortsatt bedring etter 5 år Etter 18 år:
% er friske 10 % nesten friske 15 % sliter fortsatt 4-5 % dør tidligere enn de som ikke har att spiseforstyrrelser
32
Konklusjon Behandling nytter de fleste blir frisk(e)re.
Vekta må normaliseres Det tar tid Selv uten spiseforstyrret atferd, men normal vekt og normal/god funksjon sliter mange med selvfølelsen knyttet til kropp/mat/vekt
33
Dødelighet Påstand: Den psykiatriske lidelsen med høyest dødelighet nest etter rusmisbruk SM (standardisert mortalitetsratio) 5-8% Størst dødelighet ved anorexia nervosa Lik dødelighet ved bulimi og overspisningslidelse
34
Hva kan pårørende gjøre
35
Individuelle forskjeller……… ” Alle er unike”
36
Begynn med å gjøre det som er nødvendig Deretter det som er mulig
Og plutselig greier du det umulige Frans av Assissi
37
” Sommerfuglene teller ikke måneder, men øyeblikk- og allikevel har de tid nok ”
Ting tar tid, store forventninger skaper store nederlag
38
Måltidet - hold avtaler rundt type mat/ tidspunkt/ måltidsituasjon - samtaletema, hyggelig fellestid Forutsigbarhet…… Dialog!
39
KOMMUNIKASJON MED ”SPISEFORSTYRRELSEN” ER IKKE HELDIG. SNAKK TIL MEG!!!
40
USANNHETER/LØGN kan handle om: - utsette ubehageligheter
– ønske om å skåne - utsette ubehageligheter - hva tåler dere å høre - umulig å være ærlig, ”hva er hva”, vi vet ikke alltid selv - ”timing”- ikke rett før måltid/leggetid el.
41
Rydd rom for fellesskapet gjøre positive ting sammen
Pårørende trenger også positive tilbakemeldinger – gir vekst og selvtillit Kunnskap= redskap for å hjelpe
42
Det er mange trinn til målet
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.