Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Som foreldre må man akseptere at den digitale tidsalderen er en del av barn og unges virkelighet. Hold barnet i hånden og følg med det ut. Vis barnet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Som foreldre må man akseptere at den digitale tidsalderen er en del av barn og unges virkelighet. Hold barnet i hånden og følg med det ut. Vis barnet."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Som foreldre må man akseptere at den digitale tidsalderen er en del av barn og unges virkelighet. Hold barnet i hånden og følg med det ut. Vis barnet den trygge veien på Internett akkurat som i trafikken.

3 Det er lett å snakke om det som hendte på skolen, på treningen eller på deltidsjobben. Men snakker du med barnet om hva det har opplevd på Internett i dag? Snakk med barnet ditt om nettsider de har brukt. Lytt, lær og skap rom for dialog slik at barnet føler seg trygg på å fortelle om sine Internett-opplevelser. Still spørsmål aktivt uten å virke spionerende.

4 Hold deg orientert og følg med. Spør om du kan få bli med på surfetur på nettet på de sidene barnet bruker. På den måten er det enklere å finne ut av hva det går ut på. Prøv en chatkanal, send en SMS, prøv et spill. Vis interesse i stedet for frykt. Da kan du som forelder bli tryggere på Internett.

5 Å sette grenser er ikke det samme som å legge ned forbud. Hvis du selv følger med, er det enklere å sette grenser som alle kan leve med. Lag en «mediepolitikk» for bruk av Internett, webkamera, bilder, spill og nettsamfunn. Foreldre kan vinne mye på å lage den sammen med barnet.

6 Nysgjerrighet og utfordring av grenser er naturlig. Ditt ansvar som foreldre handler ikke kun om å si nei. Vær voksen og ansvarlig, og forklar heller hvorfor enkelte spill og nettsider ikke er akseptert, når grensene dine settes på prøve.

7 Lytt til barnet når det prøver å få din oppmerksomhet. Lytt også til det som ikke blir sagt - for eksempel endringer i adferd. Kjeder barnet seg, virker barnet bekymret? Ta initiativ og vis at barnet alltid kan snakke med deg om det som opptar det.

8 Ved hjelp av denne chatordboken kan du knekke kodene og forstå hva som blir sagt. Norske chatbrukere har adoptert de fleste chatordene fra engelsk.

9 <3 heart - et hjertesymbol, eller kyss k Forkortelse fra OK $$ Dollartegn - betyr pengerkma Kiss my ass - kyss meg i ræva afk Away from keyboard/A free kill - tar pause lol laughing out loud - ler høyt (på norsk «Ler og Ler») asap as soon as possible - snarest mulig mom Moment - et øyeblikk asl Age, sex, location - brukes for å spørre noen om alder, kjønn og bosted. n8 night - natt bbs be back soon - kommer snart tilbake nfs not for sale - ikke til salgs bbl be back later - tar pausenp no problem - ikke noe problem, takkefloskel brb be right back - straks tilbake omg oh my god - herregud btwby the way - forrestenomfg oh my fucking god - sterk versjon av herregud

10 cu/cya see you - på gjensyn pls/plz please - vær så snill cul8er see you later - ser deg senere pir Parents in room - foreldre i rommet, også pbs og tallet 9 (foreldre bak ryggen) ff For fuck, - for faen! snx snakkes ffs For Fucks Sake - for faens skyld sup/zup What's up/wazzup - hva skjer? Ftw For the world - til verden/for alle å se stfu Shut the fuck up - hold kjeft FYI For your information - til informasjon ty thank you - takk skal du ha gid Glad i deg thx/tnx thanks - takk gn8 good night - god natt WYSIWY G What You See Is What You Get - det du ser er det du får gr8 great - kjempebra wtf What the fuck - hva i helvete? idc I don't care - jeg bryr meg ikke ydc You dumb cluck - din dust


Laste ned ppt "Som foreldre må man akseptere at den digitale tidsalderen er en del av barn og unges virkelighet. Hold barnet i hånden og følg med det ut. Vis barnet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google