Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

3. Lærerprofesjonens etiske plattform - oppgaver til arbeidsplassen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "3. Lærerprofesjonens etiske plattform - oppgaver til arbeidsplassen"— Utskrift av presentasjonen:

1 3. Lærerprofesjonens etiske plattform - oppgaver til arbeidsplassen

2 Mandat og profesjonelt lederansvar
Mandat og verdier er uttrykt i: opplæringslovens formålsparagraf lov om barnehage Lærerprofesjonens etiske plattform Er et felles uttrykk for de verdier og det ansvar den enkelte og profesjonen har.

3 Lærerprofesjonens etiske plattform – fra november 2012

4 Hva skal dyrkes, hva skal sås og hva skal lukes vekk i egen kultur?

5 Praksistrekanten Verdier Kunnskaper Erfaringer P 2 handling
etisk rettferdig- gjørelse P 2 teoretiske praktiske begrun- nelser P1 handling Praksisteori

6 Summeoppgave - eksempler Ta utgangspunkt i en aktuell situasjon/et aktuelt dilemma, relater saken til en av verdiene i plattformen. Analyser – finn handlingsalternativer. Ta utgangspunkt i en av filmene med etiske dilemmaene – relater til plattformverdier, analyser situasjonen og finn handlingsalternativer

7 Summeoppgave - eksempler Ta utgangspunkt i skolens/barnehagen formålsparagraf – diskuter de verdiene som skal prege praksishverdagen. Diskuter deretter verdiene i lærerprofesjonenes etiske plattform. Hvordan kan dere legge til rette for diskusjoner om etiske og faglige spørsmål i kollegiet?

8 En etisk analyse-/refleksjonsmodell l: Aadland, E. (2000)
En etisk analyse-/refleksjonsmodell l: Aadland, E. (2000). Etik - dilemma og valg. Kbh.: Dansk psykologisk Forlag 1. Forståelse Situasjonen Hvem er involvert? Verdier og normer Åpne verdier og normer Skjulte verdier og holdninger Drøfte innhold i de ulike verdiene Ranger verdier og normer 2. Analyse Bakgrunnskunnskap: samfunnsmandat (læreplan, opplæringsloven, profesjonsetisk plattform, barnekonvensjonen, litteratur, offentlige diskusjoner osv.) Forskjellige etiske teorier 3. Handlingsalternativer – mulige og realistiske. Nye og alternative måter? Rangering av alternativene, de som ivaretar de prioriterte verdiene 4. Handling - Gjennomføring og evaluering Etisk dømmekraft kan øves opp og skal øves opp sammen med kolleger. Når etiske dilemmaer dukker opp i hverdagen, er det rette svaret ikke gitt, handlingsalternativene kan være mange og flere enn de den enkelte ser. Å jobbe systematisk med etiske problemstillinger kan gjøres ved å benytte forskjellige metoder. Denne gir en grei oversikt over en mulig måte å analysere situasjonen på.


Laste ned ppt "3. Lærerprofesjonens etiske plattform - oppgaver til arbeidsplassen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google