Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Matvaruallergi hos barn Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Matvaruallergi hos barn Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007."— Utskrift av presentasjonen:

1 Matvaruallergi hos barn Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007

2 Innledning  Incidens matvareallergi  1-2 % (unntatt pollenrelaterte matreaksjoner)  5-8 % barn 0-3 år  Kryssallergier fra 3-4 års alder  90 % reagerer på egg, kumelk, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, jordnøtter eller hvete  5 % av voksne har reaksjoner i forbindelse med pollenallergier

3 Ikke allergiske matvarefølsomhet  Enzymdefekter  Lactoseintoleranse  Ca 2-3 % av befolkningen  OBS etnisitet  Intoleranse acetylsalisylsyre  Intoleranse mot tilsetningsstoffer  Hva er tilsetningsstoffer?  Stoffer som tilsettes næringsmidler for å oppfylle et bestemt teknologisk behov  E -nummerkodenøkkelen : Oversikt over tillatte tilsetningsstoffer i Norge  Incidens? Sjelden

4 Ikke allergisk matvarefølsomhet  Biogene aminer  Stoffer som dannes fra frie aminosyrer i matvarer  Skjer under påvirkning av bakterier (normalflora eller forurensning)  Eks: Histamin,,tryptamin,serotonin, tyramin  Mengden aminer er avhengig av hvor mye frie aminosyrer som finnes, lagring, behandling og mikrobiologisk kvalitet  Utsatte matvarer: Tunfisk, makrell,sild,skalldyr  Sitrus,tomat,sjokolade,rødvin  Kan gi hudreaksjoner, kvalme, brekninger, hodepine samt evt (!) adferdsendringer

5 Symptomer ved matvareallergi  Straksreaksjoner  Urticariellt utslett, angioødem, kløe, oppkast, astma evt. forverring av eksem  Anafylaksi forekommer (egg,peanøtter,nøtter)  Forsinkede reaksjoner  Diaré/ oppkast, eksemforverring, astma, veksthemning

6 De vanligste matvareallergier  Egg  Unngå alle former  Ved 5 års alder :> 50 % kvitt sin allergi  MMR vaksinasjon: Vaksine utviklet på hønseembryo. Sjelden reaksjoner  Indikasjon for vaksine på barnepol: Tidligere respirasjonsbesvær el anafylaktisk reaksjon etter inntak av egg

7 Vanligste matvarealergier  Melk  Total melkefri kost Total melkefri kost  Melkeerstatninger Eks: Nutramigen, Profylac Prosobee  Tilskudd av kalsium Tilskudd av kalsium  Hvis mor ammer: Mor total melkefritt mg kalsium pr døgn  Provokasjon ved ca 1 års alder

8 Vanligste matvarealergier  Fisk  Bør unngå alle typer (enkelte tåler fisk med rødt kjøtt)  OBS damp  Oftere livslang allergi  OBS yrkesvalg

9 Vanligste matvarealergier  Peanøtt  Økende forekomst  Reaksjon på små mengder  Ofte livslang, men provokasjon kan være aktuelt

10 Nye matvarer på vei inn i kosten  Lupin mel  Finnes i bakevarer som pølsebrød, hamburgerbrød, bagetter  OBS peanøttallergikere  Kostprovokasjon nødvendig for å stille diagnosen

11 Kryssreaksjoner  Pollenallergikere og oralt allergisyndrom ved inntak av ikke bearbeidede frukt og grønnsaker  Bjørk: Selleri,eple, pære, gulrot, fersken, kiwi, nøtter, mandler  Timotei: Kornsortene, linser, bønner, erter, tomat, løk, soya  Burot:Selleri, urtekrydder, persille,fersken, honning, mango, pistasjnøtter

12 Kryssreaksjoner  Kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige reaksjoner  Latex kryssreagerer med eksotiske frukter  Kiwi, banan,avocado etc

13 Hvilke matvarer er trygge?  Alt rent kjøtt  Kalkun  Kokte poteter  Kokte grønnsaker  Ris  Salt/sukker  Te

14 Prikktest og spesifikt IgE  Neg. Prikk/ RAST ; > 90 % sannsynlighet for ikke IgE mediert allergi

15 Utredning  Positiv prikktest el spes IgE betyr sensibilisering med allergenet og ikke nødvendigvis klinisk sykdom  Matallergener som har en viss sammenheng med prikktest / spes IgE og klinikk:  Egg, torsk, nøtter, peanøtter

16 Provokasjoner  Hvem kan provoseres:  Alle med neg prikktest og spes IgE  Alle som har tålt små mengder av akt mat  Der man antar toleranse er inntrådt hos eldre barn  Spes IgE < 15 KUa/L på melk  Spes IgE < 6 KUa/L på egg  Sensibilisering for hvete uten tidligere reaksjon

17 Konsekvenser av overdiagnostisering  Feilernæring  Sosial isolering  Overse andre årsaker til symptomer  Sykeliggjøring  Økonomisk belastning  Problemer i familierelasjoner

18 Epi pen  Når er det indikasjon for Epi pen?  Tidliger anafylaksi eller kraftig allergisk reaksjon  Vurdere fordeler opp mot ulemper ved å ha det  Dose:  Epi pen jr mg adrenalin inj. 1mg/ml  Epi pen 0.3 mg adrenalin inj.1 mg/ml

19 Noen poenger  Matreaksjoner har en topp ved 1 års alder, vanligst egg og kumelk  Etter 3 års alder er pollenrelaterte reaksjoner på frukt og grønnsaker vanligst  Laktoseintoleranse er sjelden hos norske barn  Ingen barn må settes på restriktiv diett før det virkelig er indisert

20 Noen poenger  Allergi er bare en av mange årsaker til matvarereaksjoner  Symptomatologien er mangfoldig  Reaksjoner på tilsetningsstoffer forekommer, men er sjeldne  Diagnosen matreaksjon krever eliminasjon/ provokasjon


Laste ned ppt "Matvaruallergi hos barn Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google