Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Matallergi Sted Dato Navn. Temaer vi skal gjennomgå •Matallergi og matintoleranse/overfølsomhet •Forekomst – unormale reaksjoner på mat •Allergener det.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Matallergi Sted Dato Navn. Temaer vi skal gjennomgå •Matallergi og matintoleranse/overfølsomhet •Forekomst – unormale reaksjoner på mat •Allergener det."— Utskrift av presentasjonen:

1 Matallergi Sted Dato Navn

2 Temaer vi skal gjennomgå •Matallergi og matintoleranse/overfølsomhet •Forekomst – unormale reaksjoner på mat •Allergener det er vanligst å reagere på i Norge •Symptomer på matallergi og -intoleranse •Behandling, dietter og kostråd •Merking av mat •Tips for tilrettelegging

3 «Jeg tåler ikke….» •Matallergi •Intoleranse/overfølsomhet •Unormal reaksjon på mat •Liker ikke •Unngår fordi det rumler i magen, gir dårlig ånde…. •Vegetarianer •Livssyn

4 Hva er allergi? •Allergi – å reagere annerledes •Allergen (f. eks. melk, pollen, dyrehår) er proteinet i den matvaren man er allergisk overfor. •Allergisk reaksjon Allergiske reaksjoner inntreffer når en ellers harmløs matvare får kroppens immunsystem til å produsere antistoffer og kjemikalier, som gir symptomer. (f. eks. pustebesvær, utslett eller mageproblemer)

5 Sammenligninger AllergiIntoleranse/overfølsomhet Kan utløses av en liten mengde allergen Ofte mengdeavhengig Ofte straksallergiske reaksjoner Reaksjonen kommer langsommere Kan gi alvorlige symptomer (anafylaktisk sjokk) Sjelden livstruende reaksjon Kan i mange tilfeller diagnostiseres ved tester og undersøkelser Årsakene er mange og ikke alltid lett å påvise Vanligst i barneåreneForekommer i alle aldre Unngå det man ikke tålerFinne ut hvor mye/lite man tåler

6 Forekomst - unormale reaksjoner på mat •Barn 0 – 3 år5 – 8 % (Høyest forekomst hos barn med atopisk eksem, Kvenshagen, 2009) •Større barn og voksne1 – 2 % •Kryssreaksjoner ved pollenallergi ca 15 % •Laktoseintoleranse Norge1 - 2 % Verdenca 80 % •Cøliaki1 – 2 % % av befolkningen opplever at de reagerer på mat (Florvaag, Berstad et al, 2005)

7 Allergener det er vanligst å reagere på i Norge 90 % av all matallergi skyldes •Egg •Melk •Fisk •Hvete •Skalldyr •Nøtter •Peanøtter •Soya

8 Symptomer på matallergi/-intoleranse •Munn og svelg: –Kløe og hevelse i og rundt munnen –Hovne lepper •Luftveier –Kløe i hals –Neseplager –Utløse/forverre astmasymptomer –Pustebesvær •Øyne –Røde og kløende øyne –Hevelse rundt øynene

9 Symptomer fortsettelse •Mage/tarm –Smerter –Oppblåsthet –Diaré –Kvalme –Oppkast –Forstoppelse •Hud –Oppbluss i eksem –Kløe –Utslett

10 Allergisk sjokk - anafylaksi •Alvorlig allergisk reaksjon –Symptomer fra flere organer –Hevelse i slimhinner (munn/svelg) –Blodtrykksfall –Hurtig puls –Pustebesvær –Oppkast (dersom mat er årsak) –Nedsatt bevissthet/bevisstløs •Krever akutt behandling med adrenalin •Kontakt lege

11 Behandling = diett •Å unngå det man ikke tåler er i dag eneste tilgjengelige behandling •Fjerne eller redusere symptomene •Unngå unødig streng diett •Sikre ernæringsmessig fullverdig kosthold •Behandlingen må ikke være mer belastende enn sykdommen

12 Allergi mot melk •Fjerne melk og alle produkter med melk fra kosten •Ha r store ernæringsmessige konsekvenser •Viktig å erstatte næringsstoffene fra melk –Fett, proteiner, kalsium, D-vitamin og jod –Erstatt melk med sunne alternativer: fullverdig melkeerstatning, pålegg av fisk og kjøtt, fruktjuice o.l. •Obs for melk bl.a. i –Farsemat av kjøtt og fisk –Ferdigretter, gryter, supper, saus o.l. –Kaker og kjeks –Sjokolade

13 Ikke egnet ved melkeproteinallergi •Hoppemelk •Eselmelk •Geitmelk •NAN HA •Laktosefri/-redusert melk

14 Soya-, havre- og risdrikk •Egner seg godt til matlaging: –Grøt –Desserter –Hvit saus –Gratenger •Ikke samme næringsverdi som melk. Obs kalsium og proteiner

15 Nyttig i matlaging •Soya: –Alpro og Tofuline - yoghurt, ost, rømme og desserter –Provamel og GranVita - yoghurt og desserter •Havre –Oatly vaniljesaus, fløte m.m. –Go´ green •Kokosmelk •Ris –Rysis •Blå melange margarin og Soft spesial

16 Laktoseintoleranse •Laktasemangel •Laktosen spaltes ikke i tarmen •Gir luftsmerter og diaré •De fleste tåler to til seks gram laktose per måltid, tilsvarende ½ glass melk •Den enkelte må finne sitt toleransenivå

17 Laktoseintoleranse fortsettelse •Unngå søte melkeprodukter –brunost, prim, krem, søtmelk, fløte, is, grøt, hvit saus o.l. •De fleste tåler små mengder melkesukker –laktoseredusert lettmelk –hvit ost, margarin og smør –syrnede melkeprodukter i moderate mengder •Den enkelte må finne sitt toleransenivå •Kunstig laktase i kapsler fås på apotek - kan tilsettes maten for å spalte laktose

18 Laktosefrie og laktosereduserte produkter •Laktoseredusert melk har samme næringsverdi som vanlig lettmelk

19 Allergi mot hvete •Hveteproteinallergi –Immunologisk reaksjon på hveteproteiner –Kan gi allergisk straksreaksjon –Kryssallergi grunnet pollenallergi – hvete i mat tåles •Cøliaki –Annen immunologisk reaksjon i tarmen på proteiner fra hvete, rug og bygg –Gir manglende næringsopptak

20 Obs for hvete i bl.a. •Bakevarer (kake, kjeks, fylt sjokolade osv.) •Pasta •Frokostblanding •Soyasaus •Saus, suppe, gryte (jevning) •Maltholdige produkter (øl) •Panert mat •Mat stekt i olje

21 Glutenfritt kosthold •Unngå: –Hvete (inkl. spelt) –Bygg –Rug –Rughvete –Uren havre •Bruk : –Glutenfrie erstatningsprodukter for mel, pasta osv. –Ris, mais, glutenfri havre, hirse, bokhvete, frø osv. •De fleste tåler hvetestivelse

22 Allergi mot egg •Vanligst i barneårene •Kan gi alvorlig reaksjon av en liten mengde •Noen tåler kokt/stekt egg •Vaksine? Obs for egg i –Kaker –Kjeks –Fylt sjokolade –Is –Pasta –Majones –Dressing –Fritert kjøtt og fisk

23 Eggerstatning 1 egg: 1 ts eggerstatning 2 ss vann 2 ss maismel Alternativ –Bakepulver –Natron (ved bruk av syrnete melkeprodukter) –Farris som væske –Maismel for å få gylden farge (pannekaker, vafler)

24 Allergi mot fisk •Kan være en hissig form for allergi •De mest følsomme kan reagere på fiskedamp •Man kan tåle visse typer fisk •Viktige næringsstoffer må erstattes –Omega-3 fettsyrer, jod, selen og vitamin D –Tran bør tas •Obs for fisk i bl.a. –Leverpostei –Cæsardressing –Worchestersaus –Crab-sticks (surimi) –Fond, kraft, buljong –Supper, sauser

25 Allergi mot peanøtter •Peanøtt er en belgfrukt, ikke en nøtt •Små mengder kan gi alvorlig reaksjon •Unngå løsvektprodukter •Vurdere forbud mot peanøtter i barnehagen •Obs for peanøtter i bl.a.: –Sataisaus –Gryter, saus, suppe (spesielt asiatisk) –Sjokolade –Kjeks –Chips stekt i peanøttolje –Salater

26 Allergi mot nøtter •Kan gi svært alvorlig allergisk reaksjon selv av små mengder •Unngå: hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pecannøtt, paranøtt, pistasjnøtt •Vurdere om det skal være nøttefritt på skolen/i klassen •Mange reagerer også på peanøtt som er en belgfrukt og mandel som er en steinfrukt •Muskatnøtt og kokosnøtt er ikke nøtter •Obs for nøtter spesielt i: –Sjokolade og snacks –Brød, kaker, kjeks –Is –Salat –Gryter, supper (spesielt asiatiske) –”Selvplukk” - buffet, godteri, salatbar o.l.

27 Erstatning for nøtter •Solsikkekjerner •Pinjekjerner •Gresskarkjerner •Falsk marsipan •Mandeldråper •Ristet havregryn •Brødrasp Det er mulig å være allergisk overfor frø/kjerner også. De fleste nøtteallergikere tåler disse.

28 Les varedeklarasjonen hver gang •Oppskrift og ingredienser kan forandres uten at pakningen endres

29 •Ikke en ingrediens •Forurensing av produkter kan lett skje, særlig ved komplisere produksjoner •Er det en unødig stor bruk av “kan inneholde spor av…”? •Ca. 95 % kan spise produkter med spormerking •Den enkelte må finne sitt toleransenivå «Kan inneholde spor av…..»

30 Samarbeid for barnets beste •Samarbeid med foreldrene er nødvendig og viktig •Personalet må kjenne til barnets –Allergier –Symptomer –Diett –Behandling •Trygge ansatte gir trygge barn og foreldre Tåler ikkeUnngåAlternativ MelkMelk og produkter med melk i Juice Makrell i tomat Leverpostei Rent kjøtt og fisk

31

32 Tilbereding og servering • Hold orden – skill råvarene • Unngå søl – tørk opp • Rett mat til rett barn • Merk porsjonen med barnets navn og hva det er uten (f.eks. ÷ melk)

33 Forts. Tilbereding og servering • Egne redskaper til fisk, egg • Eget smør for melkeallergikere • Stek i olje isteden for smør (÷ melk) • Ren fisk istedenfor fiskepinner (÷gluten)

34 Forts. Tilbereding og servering • Server saus o.l. ved siden av • Unngå ferdigretter med mange ingredienser • Les varedeklarasjon hver gang IKKE GJETT – VÆR SIKKER

35 Tilbereding og servering

36 Rengjøring Hold orden • Rydd vekk mat som kan forårsake problemer • Start alltid matlaging med rene redskaper • Fjern partikler, smuler, søl og biter av mat umiddelbart

37 Alle må ha riktig og lik kunnskap •Kjeden er ikke sterkere enn det svakeste ledd –Foreldrene –Ledelsen i barnehagen –Ansatte i barnehagen –Kokkene/kjøkkenpersonalet •Ikke gjett

38 Rådgivningstjenesten i NAAF •Sykepleiere med erfaring fra astma og allergi •Inneklimaekspert •Pollenforsker •Advokathjelp til medlemmer Telefon:

39 Brosjyremateriell fra NAAF

40 NAAFs faktaark – på 10 språk •Melkeallergi •Eggeallergi •Nøtter/mandler/peanøtter •Kryssreaksjoner •Fisk og skalldyr •Hveteallergi •Soyaallergi •Tilsetningsstoffer Med flere..

41 Nyttige nettsteder Produsentenes hjemmesider

42 Take home message •Ikke gjett – spør hvis du er usikker •Følg dietten – ikke tro at litt er ok •Ikke strengere diett enn nødvendig •Les varedeklarasjonen hver gang

43 Takk for oppmerksomheten!


Laste ned ppt "Matallergi Sted Dato Navn. Temaer vi skal gjennomgå •Matallergi og matintoleranse/overfølsomhet •Forekomst – unormale reaksjoner på mat •Allergener det."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google