Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

K OSTHOLD OG ERNÆRING – FOR STORE OG SMÅ Cathrine Bogen Heitmann, ernæringsfysiolog Rønningen barnehage, 6.mai 2014.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "K OSTHOLD OG ERNÆRING – FOR STORE OG SMÅ Cathrine Bogen Heitmann, ernæringsfysiolog Rønningen barnehage, 6.mai 2014."— Utskrift av presentasjonen:

1 K OSTHOLD OG ERNÆRING – FOR STORE OG SMÅ Cathrine Bogen Heitmann, ernæringsfysiolog Rønningen barnehage, 6.mai 2014

2 H VORFOR ER KOSTHOLDET SÅ VIKTIG ? Vekst og utvikling Fysisk arbeid Fravær av sykdom Læring/konsentrasjon WHO har anslått at:  80% av alle hjerteinfarkt  90% av alle tilfeller av diabetes type 2  30% av alle krefttilfeller Kan forebygges med:  Bedre kosthold  Fysisk aktivitet  Røykeslutt

3 H VA TRENGER KROPPEN VÅR ? Proteiner  Kroppens byggesteiner  Oppbygging og fornyelse  Gode kilder: Fisk og sjømat Egg og fjørfe Rødt kjøtt Svinekjøtt Melk og meieriprodukter Belgvekster som bønner og linser Karbohydrater  Samlebetegnelse for sukker, stivelse og kostfiber  Viktig energikilde  Raske og langsomme karbohydrater Fett  Vi trenger fett  Energikilde  Essensielle fettsyrer  Fettløselige vitaminer  Ikke et fett! Vitaminer, mineraler og sporstoffer

4 H VA HAR VI Å FORHOLDE OSS TIL ? Steinalderdietten: Myndighetenes råd bør revurderes Steinalderdietten virker ikke Melkefett dreper Melkefett er sunt likevel Tran og fiskefett gir ingen gunstig helseeffekt Krillolje – den beste kilden til omega-3 Fettfattig kost gir lavest vekt Større appetitt av fet mat Fet frokost det beste

5 H VILKE UTFORDRINGER HAR VI MED NORSKE BARNS KOSTHOLD ? For mye  Fett, særlig mettet fett  Sukker Søte drikker Godteri For lite  Vitamin D  Jern  Grønnsaker og frukt  Fisk  Grove kornprodukter

6 H VA SIER ANBEFALINGENE ? Helhetlig syn på kostholdet Fettsyresammensetning Økt fokus på fullkorn/kostfiber Redusere stillesitting

7 E NERGIBALANSE

8 5 OM DAGEN Energifattig Næringstett Kostfiber Voksne: 100 gram Barn: 70 gram Minimum halvparten grønnsaker

9 Fruktfest Det som deles opp spises opp Snakcks/mellommåltid Smoothies Frukt/grønnsaker og dip ”Gjem” grønnsakene Råkost

10 G ROVE KORNPRODUKTER Kostfiber Vitaminer og mineraler Proteiner Mer enn 50% sammalt mel og hele korn

11

12 F ISK OG ANNEN SJØMAT Lav energitetthet Omega-3 Vitamin D Andre viktige næringsstoffer 2-3 middagsmåltider i uken ( gram) Fiskepålegg Minimum 50% fiskeinnhold Fet og mager fisk

13 Fisketaco Fiskeburger Laksewraps Fiskenuggets Skattekister Lag fisk på nye måter Kombiner fisk med nye smaker Pålegg Tenk nytt og gjør det enkelt!

14 M AGERT KJØTT OG MAGRE KJØTTPRODUKTER Rødt kjøtt: Storfe, svin, lam/sau og geit Hvitt kjøtt: Kylling/høne og kalkun

15 M AGRE MEIERIPRODUKTER Gode næringskilder Litt er akkurat passe Ekstra lett melk, beriket med vitamin D

16 B RUNOST Viktig næringskilde Inneholder ikke tilsatt sukker Fettinnhold: 17-30% Sukkerinnhold: 38-46% naturlig sukker Prim:  Inneholder noe næringsstoffer  Tilsatt sukker  Fettinnhold: 4-9%  Totalt sukkerinnhold: 50-53%

17 M YKE MARGARINTYPER

18 S ALT Ferdigmat Halvfabrikata Bearbeided matvarer Kjøttprodukter Brødvarer

19 S ØTE PRODUKTER Naturlig sukker Tilsatt sukker Kunstig søtning Laktosereduksjon

20 S UKKERBOMBENE

21 S UKKER PorsjonSukkerinnhol d Andel av maksimalt inntak per dag Saft2 dl18 gram60% Sjokolademuffins100 gram30 gram100% Søt frokostblanding30 gram10 gram30% Søtet yoghurt125 gram12 gram40% Litago sjokolademelk2 dl8 gram26% Smaksatt Biola2 dl16 gram53% Eventyrsjokolade24 gram11 gram36%

22 V ANN SOM TØRSTEDRIKK

23 N ØKKELHULLET

24 F YSISK AKTIVITET Voksne: Minimum 150 minutter moderat fysisk aktivitet, eller minimum 75 minutter med høy intensitet Barn: Minimum 60 minutter moderat eller høy intensitet per dag  Høy intensitet minimum 3 ganger i uken, inkludert aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet Redusere stillesittingen

25 B ØKER

26

27 N ETTSIDER

28 T ILSØLTE BARNEHAGEBARN 2 kg epler 1 dl vann Ca 4 ss sukker 9 dl havregryn 2 ts kanel 6 dl vanljekesam Ha eplene og vannet i en kjele og kok under lokk til de er møre. Mos og smak eventuelt til med LITT sukker. Ha havregryn, sukker og kanel i en tørr stekepanne, stek på middels temperatur, rør hele tiden. La havregrynene avkjøle seg i pannen, under stadig omrøring. Legg eplemos, havregryn og vaniljekesam lagvis i et glass/beger og servér.

29 S UPERVAFLER 8 egg 1 dl sukker 2 ts vaniljesukker 4 ts bakepulver 500 gram siktet hvetemel 500 gram sammalt hvete grov 2 dl havregryn 2,5 dl flytende margarin 2 liter ekstra lett melk Rør sammen ingrediensene til en jevn røre. La svelle i minimum 20 minutter før steking.

30 G ROVE BÆRMUFFINS – CA 30 STYKK 9 dl siktet hvetemel 9 dl sammalthvete fin 4,5 dl sammalt hvete grov 2,5 dl sukker 4 ss bakepulver 1,5 ts salt 6 egg 4,5 dl appelsinjuice 6 dl melk 3 dl olje 9 dl frossen skogsbærblanding Bland alt det tørre i en bolle. Bland det våte i en annen bolle og ha det i det tørre. Rør lett sammen. Vend inn skogsbærblandingen og fordel røren i store muffinsformer. Muffinsene stekes ved 200 grader i 15 minutter. OBS! Muffinsene skal sprekke opp, og det er dermed viktig at man ikke rører for mye i røren. Den skal ikke være helt glatt.

31 P IZZAMUFFINS – CA 25 STYKK 1,75 dl flytende margarin 6.5 dl hvetemel 6.5 dl sammalt hvete,fin 5 dl havregryn 2 ts salt 2- 3 strøkne ss bakepulver 6 dl vann 8 egg Ca. 250 gram revet gulost 1 boks kalkunskinke i små terninger 1 liten boks mais 1 paprika i små terninger 1 liten purre i tynne strimler Litt finhakket hvitløk Bland det tørre i en bolle. Pisk eggene lett sammen og ha det i det tørre sammen med margarin og vann. Bland inn fyllet og ca halvparten av osten. Rør godt sammen og fordel røren i store muffinsformer, ca halvfulle. Dryss litt ost på toppen av hver muffins og gjerne litt krydder. Stek muffinsene ved 225 grader i ca 15 minutter, til de er gyldne oppå.

32 A LTERNATIV YOGHURT Yoghurt naturell eller tyrkisk/gresk yoghurt smaksatt med:  Friske bær  Frosne bær (gjerne tint)  Eplebiter  Appelsinbiter  Biter av melon  Rosiner  Honning  Krydder/urter  Hjemmelaget syltetøy  Bærpurreer


Laste ned ppt "K OSTHOLD OG ERNÆRING – FOR STORE OG SMÅ Cathrine Bogen Heitmann, ernæringsfysiolog Rønningen barnehage, 6.mai 2014."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google