Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Programfag til valg (PTV) – Restaurant og matfag (RM)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Programfag til valg (PTV) – Restaurant og matfag (RM)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Programfag til valg (PTV) – Restaurant og matfag (RM)
Formålet med PTV er at elevene skal få et innblikk i utdanningen og ulike yrkesmuligheter innen Restaurant og matfag (RM) Kokk Institusjonskokk Servitør Slakter Butikkslakter Kjøttskjærer Pølsemaker GIVO Baker Konditor Fiskehandler Fagarbeider i sjømat Fagoperatør i næringsmiddel-industrien

2 Programfag til valg Skolene som tilbyr programområdet Restaurant- og matfag i Nord-Rogaland er: Ølen vgs Karmsund vgs

3 Ramme for PTV - RM Elevene møter på skolen og samles i et klasserom. De blir tatt i mot av faglærer og fem elever fra RM som skal følge elevene begge dagene. Her gjennomgås program for dagen – noe enkel teori. Elevene får et eget elevhefte med program for dagene. Elevene får utdelt kokkelue, forstykke og sko. Bukse og t-skjorte egnet for kjøkken stiller elevene med selv. Omvisning på hele Restaurant og matfag

4 Inndeling i grupper 15 elever deles inn i grupper på 3.
Hver gruppe ledes av en elev fra RM

5 Forslag til innhold Dag 1:
Enkel gjennomgang av utdanningsprogrammet og yrkesmuligheter Personlig hygiene og kjøkkenhygiene Ernæring Gjennomgang av dagens oppgaver Inndeling i grupper på 3 elever. Praktisk arbeid på kjøkken. Enkel 3-retter + bakverk. Oppdekking, servering, bespisning, oppvask

6 Forslag til innhold Dag 2: Personlig hygiene og kjøkkenhygiene
Produksjonshygiene Ernæring Gjennomgang av dagens oppgaver Praktisk arbeid på kjøkken. Enkel 3-retter + bakverk. Produksjon av pølser! Oppdekking, servering, bespisning, oppvask Oppsummering av utplassering – med tilbakemelding fra elevene

7 Hva ønsker vi at elevene skal sitte igjen med:
En bedre innsikt i: Hvordan Restaurant- og matfag er bygd opp Yrkesretninger innenfor Restaurant- og matfag Egne valg videre

8 Veien til det rette yrket!
Konditor Pølsemaker Slakter Butikkslakter Fagarbeider i sjømat Institusjonskokk GIVO Baker Fiskehandler Fagoperatør i næringsmiddel-industrien Servitør Kjøttskjærer Kokk

9 Kokk Servitør Institusjonskokk
Restaurantfag Kokk Servitør Institusjonskokk

10 Bak ethvert måltid ligger en ekte kjærlighet til å lage god mat.
Restaurant Kokken Kreativ med Mat… Bak ethvert måltid ligger en ekte kjærlighet til å lage god mat.

11 Hva gjør en kokk? Som kokk produserer du mat på hotell, restauranter og maritim sektor Kokkeyrket er et av de mest spennende, innholdsrike og varierte yrke du kan tenke deg og inneholder litt av samtlige fag innen Restaurant og matfag.

12 Utdanningen VG 1 Restaurant og matfag gir deg en smakbit på alle fagområdene VG 2 kan du fordype deg i kokk 2 års læretid i bedrift Fagbrev

13 Muligheter Kokkefaget er et fag er et håndverk som gir deg store muligheter når det gjelder valget av arbeidssted, arbeidsmiljø, arbeidstid. Og med tanke på hvor i verden du vil jobbe.

14 Servitøren

15 Servitøren - Gjør måltidet til en opplevelse

16 Hva gjør en servitør? Servitøren har en viktig og meget krevende oppgave. Dette gjøres i tett samspill med gjesten dr du med din fagkunnskap, menneskekunnskap og evne til å yte god service legger til rette for at gjesten kan ta sine valg. Du må også servere dine anbefalinger på en profesjonell og positiv måte.

17 UTDANNING VG1 er en perfekt ramme rundt opplæring innen servitørfaget.
Det gir et innblikk i samtlige yrker en servitør har kontakt med. Etter å ha smakt deg igjennom VG1, velger du restaurantfag på VG2. Med fagbrevet i hånden står du med en rekke muligheter foran dag.

18 Mulighetene Med videreutdanning er mulighetene gode for arbeid som hovmester, vinkelner, restaurantsjef over hele verden

19 Samler mange mennesker til store måltider – hver dag
Institusjonskokken Samler mange mennesker til store måltider – hver dag

20 Utdanning VG 1 Restaurant og matfag der du får en smak av alle fagene
VG 2 Restaurantfag hvor du fordyper deg i institusjonskokk 2 år i lære i bedrift Fagbrev

21 Hva gjør en institusjonskokk?
Som institusjonskokk vil du ivareta matomsorgen for personer som av ulike årsaker, for kortere eller lengre tid, ikke kan ha ansvaret for sitt eget matstell. Du skal kunne planlegge, produsere, distribuere og framby alle måltider en person trenger i løpet av et døgn.

22 Jobb muligheter? Som institusjonskokk kan du jobbe innen flere deler av helse- og omsorgssektoren, kantiner, oljeplattformer, folkehøyskoler og generell forståelse for alle aspekter av matlagingen.

23 Består av ulike fag innen:
MATFAG Består av ulike fag innen: Kjøttbransjen Fiskebransjen Baker og konditorbransjen Industriell næringsmiddel produksjon

24 Fag i bransjen Kjøttfagene hører inn under lov om fagopplæring i arbeidslivet
Slakter Kjøttskjærer Pølsemaker Butikkslakter

25 Slakter Slakteryrket er et av verdens eldste yrker
Slakting: Bedøving - avliving - flåing - skolding og uttak av indre organer. Slakteren har et spesielt ansvar ved behandlingen av slaktedyra før avlivingen og ved selve avlivingen

26 Slakter Du trenger kunnskap i : - anatomi - vurdering av kvaliteten på slaktet - slakting - skjæring og stykking. Slakteren må ha gode kunnskaper til hygiene, kontroll- og slakteriforskriftene

27 Pølsemaker Pølsemakeryrket har utviklet seg fra et typisk håndverksfag til å omfatte moderne industriproduksjon av kjøttvarer. Det kreves kunnskaper om tilberedningsmåter og utvikling av produkter. Det stilles krav til kunnskap om teknologi og andre maskinelle hjelpemidler. Produkter Deiger og farser Pølseprodukter (røkte og kokte) Kjøttpålegg Posteier og puddinger Spekevarer

28 Kjøttskjærer Kjøttskjæreren skjærer ned kjøttet til stykningsdeler, biffer fileter og benfritt produksjonskjøtt. Biffer og fileter blir vakumpakket og merket for modning. Produksjonskjøttet blir standardisert med hensyn til fett-, vann- og proteininnhold. Kjøttskjæreren lærer å stykke og skjære, standardisere kjøttsorteringene, pakke og merke produktene.

29 Butikkslakter Butikkslakteren har sitt arbeid i dagligvarebutikkenes ferskvareavdelinger og i slakteriforretninger. I dagligvarebutikken omfatter vareutvalget i tillegg til kjøtt og kjøttprodukter både sjømat, frukt og grønt, bakerprodukter, ost og melkeprodukter Slakteriforretningene produserer spm regel både ferdigmat og cateringprodukter Butikkslakteren lærer kundebehandling og salg Produksjonslære, kalkulasjon og prisberegning utgjør en vesentlig del av opplæringen i bedrift (ved siden av finstykking av kjøtt).

30 Fagarbeider i sjømat Som fagarbeider i sjømatnæringen arbeider du i en av de mest spennende næringene du kan tenke deg. Du arbeider med produksjon av ulike sjømatprodukter til kunder over hele verden som setter strenge krav til råstoff.

31 Fiskehandleren – Din nærmeste vei til god sjømat
Fiskehandleren har direkte kontakt med forbrukeren, og er næringens ansikt utad. Hun eller han jobber med sjømat innen grossist, eksport- eller detaljhandelen. Fiskehandleren må kvalitetsvurdere og klassifisere fisk og skalldyr, filétere, renskjære og utføre håndtverksmessig produksjon av sjømatdelikatesser og farseprodukter

32 Bakeren – Mye mer enn pepperkaker
Bakeyrket er et praktisk fag. Som baker skal du kunne lage gjærdeig til brød, boller, loff, rundsykker, wienerbrød og andre godsaker både manuelt og ved bruk av maskiner.

33 Konditor – en kunstner uten lerret…
En konditor lager alle typer kaker og søte bakevarer, eller ”den søte kunst” som det også kalles. Her teller nøyaktighet, godt håndlag og sans for form og farge.

34 Fagoperatør i næringsmiddelindustrien – faget som fyller butikkhyllene
En fagoperatør produserer varer du bruker hver dag eller flere dager i uken. Sjokolade, øl og mineralvann, mel og andre kornprodukter, chips og snacks, meieriprodukter og hermetikk og foredling av kjøtt og fisk er noe av dette. Du styrer produksjonsprosessen fra råstoff til kontroll av ferdige produkter.


Laste ned ppt "Programfag til valg (PTV) – Restaurant og matfag (RM)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google