Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?

2 Først skal vi utvikle kjerneelementer i fagene
Først skal vi utvikle kjerneelementer i fagene. Når disse er fastsatt, går læreplangrupper i gang med å lage nye læreplaner. Skolene skal få tilgang til de nye læreplanene i god tid før de tas i bruk i 2020. Vi skal utvikle kjerneelementer i fag beslutte hvordan verdigrunnlaget og ny overordnet del skal integreres i fag utvikle og beslutte hvordan de grunnleggende ferdighetene og de tverrfaglige temaene skal integreres i fag finne ut hvordan teknologi, kreativitet, innovasjon og entreprenørskap skal integreres i faget finne ut hvordan læringsstrategier skal integreres i fagene der det er faglig relevant

3 Hva skjer når i fagfornyelsen?
Vi ønsker innspill til arbeidet i flere omganger 7. September Første skisse på hva som skal være det viktigste i fagene publiseres på udir.no 27. september - Frist for å gi tilbakemelding på skissene for alle interesserte 23. oktober Andre skisse på kjerneelementer publiseres på udir.no 10. november - Frist for å gi tilbakemelding på skissene Feb. / mars Ferdige utkast publiseres på udir.no og alle kan gi innspill på utkastene Juni Kunnskapsdepartementet fastsetter kjerneelementer i fag August Læreplangrupper starter Fase 1 av læreplanutviklingen er ny sammenliknet med tidligere arbeid med læreplanutvikling. Vi ønsker innspill gjennom hele prosessen. Det betyr at det er større rom for endringer fra tidlige skisser til endelige utkast. På lysbildet ser dere når dere kan være med på å gi råd og påvirke prosessen.

4 Første mulighet til å gi innspill på kjerneelementer i
norsk samisk finsk som andrespråk naturfag fremmedspråk musikk kunst og håndverk kroppsøving arbeidslivsfag samfunnsfag engelsk KRLE matematikk mat og helse utdanningsvalg Alle fag i grunnskolen og de gjennomgående fagene i videregående opplæring skal fornyes. Vi har gruppert alle disse fagene i 14 grupper som skal jobbe med de store ideene eller det mest sentrale i fag.

5 Hva er fagfornyelsen? Fagene skal få mer relevant innhold
tydeligere prioriteringer som gir mulighet for dybdelæring bedre progresjon og sammenheng i og mellom fagene Vi skal beholde dagens fag, men innholdet skal fornyes. Elevene skal lære på nye måter. Kritisk tenkning og refleksjon vil bli en viktig del av hva elevene skal lære, og de praktiske og estetiske fagene skal styrkes. Målet med fagfornyelsen Fornyelsen skal føre til at lærere, skoleledere og skoleeiere opplever at læreplanene i fag har et relevant innhold og tydelige prioriteringer, god progresjon og god sammenheng i og mellom fag lærere, skoleledere og skoleeiere opplever at læreplanene i fag legger til rette for dybdelæring og relevant kompetanse lærere, skoleledere og skoleeiere opplever at læreplanverket er et godt arbeids- og styringsverktøy og at veilednings- og støtteressurser bidrar til kollektiv forståelse og tolkning av læreplanverket elever opplever at opplæringen har relevant innhold, god progresjon og er preget av arbeids - og vurderingsmåter som fremmer dybdelæring, forståelse og relevant kompetanse verdigrunnlaget, slik det er beskrevet i ny overordnet del, blir mer synlig i læreplanene. de grunnleggende ferdighetene integreres i fag tverrfaglige tema som demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring integreres i fag der det er relevant Vi skal beholde dagens fag, men innholdet i fagene skal fornyes. Kritisk tenkning og refleksjon vil bli en viktig del av hva elevene skal lære i skolen. I tillegg skal de praktiske og estetiske fagene styrkes. Vi ønsker også mer kreativitet i skolen og at elevene skal lære på nye måter. Hva er fagfornyelsen?

6 Kjerneelementer er det viktigste i faget
Fagets kjerneelementer er det elevene må lære for å kunne mestre og anvende faget det mest betydningsfulle innholdet elevene skal lære på skolen. sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer i faget Fagets kjerneelementer er det elevene må lære for å kunne mestre og anvende faget, det mest betydningsfulle faglige innholdet elevene skal arbeide med i opplæringen. Kjerneelementene skal prege innholdet og progresjonen i læreplanene og bidra til at elevene over tid utvikler forståelse av innhold og sammenhenger i faget. Fagets kjerneelementer består av sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer i faget. Alle fag har metoder, tenkemåter, begreper, kunnskapsområder og uttrykksformer som er sentrale, men fordi fagene er ulike, er det viktig at de kommer til uttrykk på fagenes premisser og med forskjellig vekting av de ulike elementene der fagenes egenart krever det. Meld. St. 28 (2015–2016) Kjerneelementer skal prege innholdet og progresjonen i læreplanene og bidra til at elevene over tid utvikler forståelse av innhold og sammenhenger i faget.

7 Hva er fagfornyelsen? Vi ønsker dine innspill
Vi har laget utkast til hva som skal være kjerneelementer i de ulike fagene. Nå ønsker vi innspill fra dere på førsteutkastet. I oktober skal vi jobbe videre med blant annet relasjon til ny overordet del, grunnleggende ferdigheter og andre fag. Har du allerede nå tanker og forslag om dette, er vi veldig interessert i hva du tenker. I arbeidet med kjerneelementer skal kjerneelementgruppene finne frem til hva som er fagenes kjerneelementer. I gruppene deltar personer med ulik kompetanse og perspektiver. Utdanningsdirektoratet tror likevel det er behov for å involvere langt flere i et så viktig arbeid. Utdanningsdirektoratet vil at så mange som mulig av de som er opptatt av innholdet i skolen skal være med på påvirke arbeidet med fagfornyelsen. Derfor vil Udir gjennom hele perioden – fra nå og fram til læreplanene er klare, be om innspill og råd i arbeidet. Skal vi lykkes i dette arbeidet, er vi avhengig av å gode innspill fra alle som jobber med læreplaner til daglig. Hva er fagfornyelsen?

8 Hva er fagfornyelsen? Spørsmål til førsteutkastet til kjerneelementer
I hvilken grad synes du at forslaget stemmer med det du mener er det viktigste i faget? Et overordet mål er at læreplanene skal legge til rette for dybdelæring og relevant kompetanse. I hvilken grad tror du forslaget kan bidra til prioritering og dybdelæring i faget? De nye læreplanene vil ha følgende tre tverrfaglige temaer: bærekraftig utvikling demokrati og medborgerskap folkehelse og livsmestring Har du innspill til hvilket innhold og perspektiver fra de tverrfaglige temaene som er sentrale fra faget? Hva er fagfornyelsen?

9 Hva er fagfornyelsen? Spørsmål til det videre arbeidet i oktober
Verdigrunnlaget skal integreres tydeligere i fag. Vi har nettopp fått ny overordnet del for skolen. Hva mener du er viktig å integrere i faget ut i fra dette verdigrunnlaget? Kreativitet, teknologi, innovasjon og entreprenørskap skal integreres i fag. Hvordan mener du at det kan gjøre i dette faget?   Det skal bli tydeligere hvilke fag som ansvar for ulike sider ved de grunnleggende ferdighetene som skal utvikles i faget. Hva mener du er relevante i faget? Læringsstrategier skal integreres i fagene der det er faglig relevant. Hvilke læringsstrategier er en del av kompetansen i faget?  Hvilke andre fag bør utviklingen av kjerneelementer i dette faget ses i sammenheng med? Hva er fagfornyelsen?

10 Hva er fagfornyelsen? Bli med å gjøre innholdet i skolen enda bedre!
Vi ønsker flest mulig innspill Du trenger ikke å svare på alle spørsmålene Send oss tilbakemeldinger på de fagene og de spørsmålene du er opptatt av Les alle utkastene til fagene og send oss dine innspill Hva er fagfornyelsen?

11


Laste ned ppt "Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google