Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Styrearbeid i familie-eide bedrifter (ekstern representasjon) Sett fra praktikerens ståsted. Advokat Jon Ketil Gjørtz Advokatene GJØRTZ & CO Innledning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Styrearbeid i familie-eide bedrifter (ekstern representasjon) Sett fra praktikerens ståsted. Advokat Jon Ketil Gjørtz Advokatene GJØRTZ & CO Innledning."— Utskrift av presentasjonen:

1 Styrearbeid i familie-eide bedrifter (ekstern representasjon) Sett fra praktikerens ståsted. Advokat Jon Ketil Gjørtz Advokatene GJØRTZ & CO Innledning 21.november 2012 i Sunnmørspostens lokaler. JKG

2 Styremedlem – det er fal’i det! Der er tusen gode grunner for ikke å påta seg Styreoppdrag som ekstern konsulent: Tidskonsumet Ansvaret Offentlighetens søkelys Interessemotsetninger Risiko for medmenneskelige konflikter Familiefeider Lav honorering – særlig i SMB-segmentet.

3 Men lovgivningen er ufravikelig: De fleste typer selskaper skal ha et ansvarlig styre. Aksjel § 6-1: Et aksjeselskap skal ha et styre på minst 3 medlemmer.. I selskap med aksjekapital mindre enn NOK 3 mill, kan det være 1-2 medlemmer, men da må det også velges varamedlemmer. Selskapsloven § 2-13: I selskapsavtalen for ansvarlige selskaper (ANS) kan det bestemmes at det skal velges et styre som da skal ovelates den alminnelige forvaltningen av selskapet (vanlig). Selskapsloven § 3-9: I kommandittselskap (KS) er det komplementaren som har den alminnelige beslutningsmyndighet og som forestår forvaltningen av selskapet. Men det kan bestemmes i selskapsavtalen at kommandittselskapet selv skal ha et eget styre med slik forvaltningsmyndighet (vanlig). Tilsvarende gjelder for foreninger og stiftelser (NIF’s standard regelverk og Stiftelsesloven). Slike institusjoner har etterhvert fått stadig større omfang og virksomhet, der store verdier forvaltes. Den offentlige oppmerksomhet mot disse har økt tilsvarende.

4 Hvorfor da påta seg styreoppdrag? Den glamorøse siden: Spennende/interessant Utfordrende Lærerikt og kompetanseøkende Statusbyggende og profilskapende Den mindre glamorøse siden: Man blir overtalt og dradd inn i styret – mot sin vilje - med helane i bakken og i mangel av andre og bedre alternativ Jåleri Mangel på forståelse av hva man egentlig går til og påtar seg av oppgaver og ansvar.

5 HOVEDBUDSKAP I: Skal man først påta seg et oppdrag som styremedlem i en familieeid virksomhet, så bør det i hovedsak være i egenskap av allmennpraktiker. Juristen bør ikke gå inn som jurist Økonomen bør ikke gå inn som økonom Ingeniøren bør ikke gå inn som ingeniør

6 Konsekvens: Juristen bør ha evnen til å lese, forstå og fortolke regnskap og avanserte økonomiske sammenstillinger. Ingeniøren bør ha evnen til å forstå behovet for formaliteter, protokoller og kontrollrutiner. Økonomen bør ha evnen til å forstå habilitet, tekniske prosesser og menneskelige utfordringer.

7 HOVEDBUDSKAP II: INTEGRITET Lett å uttale – vanskelig å praktisere. Opptre på en slik måte at din nærmeste medarbeider kan bli din verste motstander. Spesielt utfordrende og krevende der deler av familien også har ledende posisjoner som ansatt i eller engasjert av selskapet.

8 KONSEKVENS. Som styremedlem representerer du først og fremst selskapets og alle aksjonærenes interesser. Ikke la seg styre av preferanser og sympatier for enkeltinteresser eller –grupper. Det kan gi en kortsiktig anerkjennelse som fort surner. Tenk konsekvenser av alt man gjør og sier – don’t jump to conclusions! Ha respekt for alles interesser og meninger, men slå fort og fast ned på dilletanteri. Ha evnen til å lytte og avveie interesser før man gir uttrykk for bastante oppfatninger – vær rettferdig overfor sine opponenters meninger og synspunkt. Referatobjektivitet.

9 HOVEDBUDSKAP III: VÆR PRAGMATISK! God allmennutdannelse, kunnskap og erfaring er den beste ryggsekk man kan bære med seg. Stol på egne ferdigheter, intuisjon og ryggmargsrefleks. Allsidig samfunnsinteresse og bredt samfunnsengasjement er nøkkelegenskaper.

10 Konsekvens: Ikke innbill deg at du kan sikre deg mot alle eventualiteter til enhver tid. Man kan ikke gå med belte og bukseseler heile livet. Å ta sjanser og risiko er en del av gamet. Ofte må man ta standpunkt der og da – når muligheten byr seg. Man kan ikke vente på stadig nye utredninger og vurderinger. Tar man feil bør man innrømme dette snarest mulig. Ikke forsøk å legge skylden over på andre.

11 ForsidenForsiden / Nyheter Til topps med juss og fotballNyheter Styretoppen i nordvest: Til topps med juss og fotball – Selvsagt møter jeg ofte meg selv i døra, innrømmer styretoppen på Nordvestlandet, Jon Ketil Gjørtz

12


Laste ned ppt "Styrearbeid i familie-eide bedrifter (ekstern representasjon) Sett fra praktikerens ståsted. Advokat Jon Ketil Gjørtz Advokatene GJØRTZ & CO Innledning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google