Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober 2012 1.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober 2012 1."— Utskrift av presentasjonen:

1 Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober 2012 1

2 Hva er målet for forskning på helseeffektene av sjømat? 2 Original- publikasjoner Systematisk litteratur- gjennomgang Oversikts- artikler Meta-analyser Rapporter som vektlegger kliniske studier Kvalitetssikring Nasjonalt råd for ernæring 2011

3 3 Hva står det om sjømat her i dag? Spis 300-450 gram fisk i uken, hvorav ca halvparten feit fisk Fordi det beskytter mot plutselig hjertedød:

4 Hvilke studier danner grunnlaget for kostråd? Befolkningsstudier (epidemiologi, observasjonsstudier) kontrollerte intervensjonsstudier (spiseforsøk) biologiske/mekanistiske studier (celler og dyr). 4 Har veldig få slike med mat!

5 Hvilken forskningsdesign tillegges stor vekt i medisin? 5 Kilde: HOD, prinsippskisse for vurdering av effekt raR Random. kontrollerte studier Matchet kontroll Historisk kontroll Klinisk materiale (case serier) Effekt på individnivå (Case rapport) Ikke dokumentert nytte Usikker dokumentasjon av nytte Sikker dokumentasjon av nytte Mat: Hvordan blinde studiene? Hva skal kontrollen være?

6 1) Ansvarlige for studien vet ikke hvem som er i hvilken gruppe 2) Forsøkspersonene vet ikke hvilken gruppe de er i  Mulig med enkeltkomponenter: 6 Dobbelblindete forsøk: Med jod Uten jod Med vitamin D Uten vitamin D Med omega-3 Uten omega-3

7 Verre med mat: 7

8 Hva er en god kontrollgruppe eller placebo? SjømatgruppeKontrollgruppe? Mager fiskKylling? Feit fiskPølser? eller Omega-3 kapsler? Sammensatt sjømatVanlig kosthold? 8 Kontrollgruppe i sjømatstudier: Kan få det til med skreddersydd oppdrettslaks (vitamin D og marint omega-3)

9 Vitamin D i laksefileten Oktober November Desember Januar Mer vitamin D i fôret  mer vitamin D i fileten Mye vitamin D i fôret Lite vitamin D i fôret

10 Voksne personer med mye fett i blodet og forhøyet blodtrykk: ca 2-4 g omega-3/dag Bedre beinhelse? Mer vitamin D

11 Spiseforsøk ved NIFES : Laks til hjertepasienter Sjømat til skolelunsj Laks til voksenlunsj Sild + laks til kinesere (♀ og ♂) Laks til gravide Laks til kvinner i overgangsalder Sjømat til innsatte i Bergen fengsel Sjømat til innsatte i fengsel i USA Selolje (6 doktorgrader) Spiseforsøk ved NIFES : Laks til hjertepasienter Sjømat til skolelunsj Laks til voksenlunsj Sild + laks til kinesere (♀ og ♂) Laks til gravide Laks til kvinner i overgangsalder Sjømat til innsatte i Bergen fengsel Sjømat til innsatte i fengsel i USA Selolje (6 doktorgrader) 2003: Eget program for sjømat og helse v/NIFES ~100 artikler siste 5 år (sunn, interaksjoner) Biofagevaluering: ”Very good” Neste trinn!! Rotte- og musestudier: 8-10 forsøk pr år Sjømat og helsearbeid ved NIFES

12 Svært få studier gjort på sjømat Søk i den større databasen PubMed viser –Over 862 intervensjonsstudier har blitt gjort med fiskeolje i verden –Omtrent 394 av disse er kliniske intervensjonsstudier med mennesker –Bare 8 kliniske intervensjonsstudier har blitt gjort med sjømat (ikke kapsler)

13 Hva er neste trinn for sjømat? Etablert kunnskap: Beskytter mot hjerte- kar sykdommer ? Mindre etablert kunnskap: Mental helse 13

14 Postpartum depression (EPDS) point prevalence (%) Mye sjømat – mindre fødselsdepresjon Hibbeln (2002) Journal of Affective Disorders, 69, 15-29 Sjømatinntak Fødselsdepresjon 14 Kun en korrelasjon! Norge

15 Hva er neste trinn for sjømat? Etablert kunnskap: Beskytter mot hjerte- kar sykdommer ? Mindre etablert kunnskap: Mental helse ? Usikkert: Fedme, metabolsk syndrom 15

16 Reduserer fiskeprotein fedmeutvikling? Fiskeprotein = mindre fett Melkeprotein = mer fett 16 Rottestudier! Overførbart til mennesker?

17 1 kg tapt ekstra på 8 uker Hvorfor spise fisk når man slanker seg? Ramel et al (2009) Nutr Metab Cardiovasc Dis.19, 690-6 Thorsdottir et al. (2007) Int J of Obes 31, 1560-66 1,7 kg tapt ekstra på 8 uker

18 Hva er neste trinn for sjømat? Etablert kunnskap: Beskytter mot hjerte-kar sykdommer ? Mental helse ? Fedme, metabolsk syndrom 18 Randomiserte, delvis kontrollerte spiseforsøk og modellstudier vil bidra

19 19 Mental helse Fedme/metabolsk syndrom Spiseforsøk  finne helseeffekter Dyre- og cellestudier  finne mekanismer Sjømat!

20 NIFES har søkt FHF om 45 millioner kroner for å bygge mer kunnskap. Merete B Schrøder kommer tilbake til dette om 20 minutter! Takk for meg! 20


Laste ned ppt "Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober 2012 1."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google