Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Støkiometri.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Støkiometri."— Utskrift av presentasjonen:

1 Støkiometri

2 I en balansert reaksjonslikning skal det være like mange atomer av alle slag på begge sider av reaksjonspila.

3 Gjeldende siffer Gjeldende siffer i et tall er
antall siffer etter siste 0 i tallet. Vi skal ikke ha med flere gjeldende siffer i et svar enn i det tallet som er oppgitt med minst antall gjeldende siffer. Vi kan ta med ett ekstra gjeldende siffer i mellomregninger.

4 Atommasse og formelmasse
Atommassen til et grunnstoff er den gjennomsnittlige massen av alle de stabile isotopene til grunnstoffet. Formelmassen til et stoff er summen av atommassene til alle atomene i en formelenhet av stoffet.

5 Mol Ett mol av et stoff er:
1) Like mange gram av stoffet som formelmassen, målt i u. 2) 6,023·1023 enheter (atomer, molekyler, formelenheter) av stoffet.

6 Stoffmengde - molmasse
Mol er enheten for størrelsen vi kaller stoffmengde. Den betegnes med n. Molmassen er massen i gram av ett mol av et stoff. Enheten er g/mol. Den betegnes med Mm.

7 Empirisk formel - molekylformel
Den empiriske formelen til et stoff gir oss det enkleste forholdstallet mellom antall atomer i stoffet. Eks: Buten har empirisk formel CH2, men molekylformel C4H8.

8 Reaksjonslikninger Koeffisientene i en reaksjonslikning gir oss forholdstallet mellom stoffmengdene som reagerer i reaksjonslikningen. For å regne ut masser i en kjemisk reaksjon, må vi alltid gå veien om mol!

9 Molvolumet av en gass Volumet av ett mol av en gass er 22,4 L ved 0 oC eller 24,5 L ved 25 oC og normalt lufttrykk.

10 Massetetthet Med massetettheten d av et stoff mener vi forholdet mellom massen og volumet av stoffet. Enheten for massetetthet er g/mL (g/cm3) eller kg/L.

11 Konsentrasjon I Kjemi 1 og 2 måler vi konsentrasjon i to enheter:
Molaritet: Stoffmengden av oppløst stoff dividert på samlet volum i L. Enhet: mol/L. Masseprosent: Massen av et stoff i prosent av total masse av løsningen (blandingen).


Laste ned ppt "Støkiometri."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google