Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hørselshemmede har et eget tilbud i psykisk helsevern. Hvorfor det?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hørselshemmede har et eget tilbud i psykisk helsevern. Hvorfor det?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hørselshemmede har et eget tilbud i psykisk helsevern. Hvorfor det?
Enhetsleder Hege Saltnes Overlege, spesialist i psykiatri Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse, NBHP Spesialkompetanse er viktig for å gi god oppfølging av hørselshemmede - Psykologer flest har ikke kunnskap nok til å gi gruppen et godt tilbud, ved Hege Saltnes, Seksjonsleder og overlege Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse, Universitetet i Oslo.

2 Disposisjon NBHP. Hva er det og hvordan er det organisert?
Sansenes betydning for psykisk og fysisk helse. Trenger synshemmede også et eget tilbud?

3 Organisering NBHP Oslo Universitetssykehus
Klinikk psykisk helse og avhengighet (PHA) Avdeling for nasjonale og regionale tjenester (NOR) Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP) Kompetanse- enheten Barne- og ungdomsenheten Voksenenheten NBHP altså: Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse. En tjeneste innen psykisk helsevern for personer med betydelig hh og psykisk lidelse. Vi ligger plassert i oslo univ sykehus Som er organisert i klinikker, 15 i tallet. Klinikken vi er tilknyttet heter klinikk psykisk helse og avhengighet Klinikken er organisert i 8 avdelinger. Avdelingen vår tjeneste ligger i heter Avdeling for nasjonale og regionale funksjoner og er delt i seks seksjoner hvorav NBHP utgjør en seksjon.

4 Gamle erværdige Gaustad sykehus. Der holder vi til
Gamle erværdige Gaustad sykehus. Der holder vi til. Noen assosierer bare gamle og triste ting med gamle Gaustad, men ungdommer som kommer til oss ser en gammel mursteinsbygning med tårn og spir og tenker ikke på gammel norsk psykiatrihistorie. Hva tror dere de tenker på? Harry potter!

5 Nasjonale tjenester Behandlingstjenester Kompetansetjenester
utredning og behandling av en liten gruppe pasienter med behov for høyspesialisert kompetanse Kompetansetjenester utvikle og heve kvaliteten på utrednings- og behandlingsforløp på kompetansesvake områder oppbygging og spredning av kompetanse Det å være en del av de nasjonale tjenestene gir oss en viss status og et forrang i noen sammenhenger (f.eks. litt skjermet for innsparinger) og noen oppgaver. Helsemyndighetene har utarbeidet dette nasjonale styringssystemet for noen tjenester som har et overordnet ansvar for hele landet. Dette styringssystemet kom på plass i Systemet er regulert i egen forskrift med hjemmel i spesialisthelsetjenesteloven. Departementet har utarbeidet en egen veileder om godkjenning av nasjonale tjenester i spesialisthelsetjenesten (sist revidert ). Styringssystemet for nasjonale tjenester skal være et helhetlig og dynamisk system som samtidig ivaretar departementets styringsbehov av nasjonale tjenester. Departementet stiller krav til oppgaver og rapportering fra de nasjonale tjenestene. Regelverket ivaretar behovet for å kunne opprette, endre og avvikle nasjonale tjenester. Det er et mål at styringssystemet både ivaretar nasjonale helhetlige kvalitetshensyn, sikrer rasjonell ressursutnyttelse på nasjonalt nivå, og legger til rette for en likeverdig tilgang til kompetanse og høyspesialisert pasientbehandling av høy kvalitet.

6 Nasjonal behandlingstjeneste for hørselshemmede
For dårlig tilbud til personer med alvorlig hørselshemming og psykisk lidelse Dårlig tilgang Dårlig språklig kompetanse Dårlig kompetanse om konsekvenser av sansetap på fysisk og psykisk sykdom Økt syklighet Kunnskapshull - informasjonshull Det finnes 42 nasjonale beh.tjenester og 50 nasjonale kompetansetjenester Og hvorfor fikk hh et eget tilbud? De var særlig nevnt i åpenhet og helhet som var en Stortingsmelding fra Sosial- og Helsedepartementet i Det har vært et eget tilbud til hh på Gaustad fra 1978 og fra 2008 ble det organisert som et landsdekkende kompetansesenter og fra 2011 har det inngått som en del av tjenestene i nasjonale tjenester i spesialisthelsetjenesten. Økt sykelighet:

7 Tilbud til hørselshemmede
Tromsø Trondheim Bergen Oslo

8 Visjon NBHP skal sammen med de regionale enhetene bidra til at hørselshemmede får et tilbud innen psykisk helsevern som er likeverdig det den hørende del av befolkningen får. NBHP skal sammen med de regionale enhetene bidra til at hørselshemmede får et tilbud innen psykisk helsevern som er likeverdig det den hørende del av befolkningen får.

9 Visjon NBHP skal sammen med de regionale enhetene bidra til at hørselshemmede får et tilbud innen psykisk helsevern som er likeverdig det den hørende del av befolkningen får.

10 Hvem er vi og hva driver vi med på NBHP
Leger Psykologer Sosionomer Sykepleiere Vernepleiere Problemløsning Psykiatrisk behandling K

11 Sansenes betydning for fysisk og psykisk helse
Hvorfor ser vi? For å danne et bilde av omgivelsene, både med hensyn til form, farge, kontrast og utstrekning - kommunikasjon For å oppdage fare Marianne har sagt noe om hverdagstraumene. Synshemmede personer blir faktisk traumatisert av hverdagens slit. Og de har økt forekomst av angst og depresjon. Den biologiske komponenten av synssansen: Når du ikke like lett som alle andre kan oppdage farer: mere på alerten. Økt beredskap. Som en smarttelefon: du har en app som går i bakgrunnen, hele tiden. Vanskeligere å slappe av. Kan hende ikke fullt ut mulig å slappe helt av. Marianne har sagt mye om psykisk helse. Jeg tenkte å vise dere kort en modell som vi bruker når vi jobber med HH og som jeg tror er overførbar også til synshemmede. Stress er en god ting i passe porsjoner.

12 Modell for mestring av stress
Hendelse /Stressor Jeg kommer ikke til å finne veien Jeg må forbi et område med veiarbeid, hva kan skje? Flyet har skiftet gate, hvordan skal jeg finne veien nå? Jeg kommer ikke til å finne veien Jeg må forbi et område med veiarbeid, hva kan skje? Flyet har skiftet gate, hvordan skal jeg finne veien nå? Her er det en modell som er utarbeidet av stress forskere i bergen. Hege Eriksen og Holger ursin. På bildet så er det syv sirkler. De tre på øverste linje representerer hhv En utløsende hendelse, en stressende opplevelse. Denne opplevelsen medfører at hjernene begynner å fortolke og bearbeide det som skjer. Hjernern vår gjør det ut fra tidligere erfaringer. Forventer jeg å mestre det som skjer eller forventer jeg at jeg ikke klarer å håndtere det som sjker? Avhengig av hva jeg har erfaret tidligere og hva jeg har av mestringserfaringer så reagerer hjernene med en stressrespons: Srtress responsen kan ta to veier: Trafikklys: enten grønt eller rødt. Den grønne veien er mestringsveien. Det utløses en krotvarig stressrespons og jeg har positive forventninger til å håndtere det som skjedde. Dette bidrar til læring og til trivesel og til positiveerfaringer som jeg tar med meg til neste utfordrende situasjon. De røde veien er «ikke-mestringsveien». Det lir utløst en langvarig stressrespons og negative forventninger til egne evner og muligheter til å håndtere. Dette gir økt belastning, opplevd hjelpeløshet, håpløshet og etter hvert mulighet for å bli psykisk syk.

13 STRESSNIVÅ Høy Lav TID Restitusjon Restitusjon Langvarig stress
Kortvarig stress Vi er laga for å takle stress. Heldigvis. Og vi yter faktisk bedre med et optimalt stressnivå. Lav TID Restitusjon Restitusjon Psykolog Jenny Aspeqvist Overlege Hege Saltnes

14 Ladestasjoner

15 Egen tjeneste for synshemmede?
Tilgjengelighet, har synshemmede god nok tilgang til psykisk helsevern? Forståelse for synshemmingens betydning for helse?

16 Alternativer Gjøre terskelen lavere i eksisterende helsetjeneste
Opprette en egen tjeneste for synshemmede Utvide målgruppene ved NBHP Opprette kompetansetjeneste Jeg tenker at det bør organiseres innenfor rammene av eksiterende helsetjeneste. For å være sikret faglihet og utviklingsmulighet.


Laste ned ppt "Hørselshemmede har et eget tilbud i psykisk helsevern. Hvorfor det?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google