Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

”Vi så det allerede i 1. klasse” Tidlig innsats i leseopplæringen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "”Vi så det allerede i 1. klasse” Tidlig innsats i leseopplæringen"— Utskrift av presentasjonen:

1 ”Vi så det allerede i 1. klasse” Tidlig innsats i leseopplæringen
Kristin Sunde Universitetslektor

2 Leseforståelse = avkoding・språkforståelse
Hva er lesing? Forkunnskaper Motivasjon Leseforståelse = avkoding・språkforståelse (Gough & Tunmer, 1986) Forståelsesstrategier (Bråten, 2007)

3 Kunnskapsløftet Eksempler på kunnskapsmål
(Kunnskapsdepartementet, 2006) Etter 2. trinn: vise forståelse for sammenhengen mellom språklyd og bokstav og mellom talespråk og skriftspråk trekke lyder sammen til ord Etter 4. trinn: lese tekster av ulike typer på bokmål og nynorsk med sammenheng og forståelse finne informasjon ved å kombinere ord og illustrasjon i tekster på skjerm og papir lese, reflektere over og samtale om egne og andres tekster

4 Tidlig innsats Hva betyr det?
”For det første omfatter det innsats på et tidlig tidspunkt i barnets liv, deriblant gjennom barnehagen og de første skoleårene.” ”For det andre omfatter det tidlig inngripen når problemet oppstår eller avdekkes, uansett på hvilket tidspunkt i skoleløpet eller livet det er.” Både forebygging og intervensjon er sentralt! (Bjørnsrud & Nilsen, 2012)

5 Tidlig innsats Opplæringsloven
(Opplæringslova, 1998) § 1-3.Tilpassa opplæring og tidleg innsats (…) På 1. til 4. årstrinn skal kommunen sørgje for at den tilpassa opplæringa i norsk eller samisk og matematikk mellom anna inneber særleg høg lærartettleik, og er særleg retta mot elevar med svak dugleik i lesing og rekning.

6 Tidlig innsats Økt lærertetthet
Økt innsats spesielt mot de som strever med lesing og matematikk

7 (Husveg, 2014) (Birkedal, 2014)

8 Dersom ein elev på 1. trinn strevar med leseinnlæringa, når oppdagar du det vanlegvis?
(Husveg, 2014)

9 Læreres og På sporets identifiseringer
(Birkedal, 2014)

10 Kva utfordringar ser du som mest krevjande i arbeidet med dei elevane som strevar med lesinga?
(Husveg, 2014)

11 tid tiltak

12 tid tiltak

13 (Sunde, 2015)

14 Leseutviklingen (Knivsberg & Heber, 2009)

15

16 Leseutviklingen (Knivsberg & Heber, 2009)

17 Bokstav-gjenkjenning
Bokstavkunnskap (Tønnessen & Lundetræ, 2014) (Skaathun, 2013) Bokstav-gjenkjenning Bokstav-gjenkalling Å skrive bokstaven

18 Eksplisitt undervisning Hva og hvordan?
(Morrow & Gambrell, 2011) Forklaringer hva skal de lære? når/hvor skal det brukes? hvorfor er det viktig å lære? Modellering vis, og snakk høyt om hva vi tenker og gjør – det er disse tankerekkene mange ikke klarer å gjøre uten støtte. Støtte og stillas Mye støtte hvis noe er nytt, eller at elevene strever med det. Reduser gradvis støtten. Ikke alle trenger den samme type/mengde støtte.

19 Eksplisitt undervisning
(Morrow & Gambrell, 2011) Elevene må omgis med mye lesing og skriving, da vil trening på ulike ferdigheter oppleves som meningsfylte. Organisering og prioritering er viktig for å få det til. Det er viktig å sette av tid til å arbeide med avkodingen når en jobber med tekst. En viktig forutsetning for at den implisitte læringen skal ha god effekt.

20 Oppsummering Avkodingsferdigheter har for lite fokus etter de første årene på skolen –Det får følger spesielt for de elevene som ikke automatisk tilegner seg disse ferdighetene. Lesing er læring! Elevene som strever trenger ikke nødvendigvis noe annet enn de andre – men mer intensivt og eksplisitt. Ikke glem avkodingen!

21 Litteratur Birkedal, I. K. (2014). Tidlig innsats: Faktorer lærere vektlegger når de blir bedt om å vurdere hvem som kan være i fare for å utvikle lese- og skrivevansker i starten av 1. trinn: University of Stavanger, Norway. Bjørnsrud, H., & Nilsen, S. (2012). Tidlig innsats - bedre læring for alle? Oslo: Cappelen Damm akademisk. Bråten, I. (2007). Leseforståelse–om betydningen av forkunnskaper, forståelsesstrategier og lesemotivasjon(2), Retrieved from Gough, P. B., & Tunmer, W. E. (1986). Decoding, Reading, and Reading Disability. Remedial and Special Education (RASE), 7(1), 6-10. Husveg, H. A. (2014). Tidleg innsats. Kva er det som må til for å lukkast med tidleg innsats retta mot elevar som står i fare for å utvikle lese- og skrivevanskar? : University of Stavanger, Norway. Kunnskapsdepartementet. (2006). Kunnskapsløftet Retrieved from Morrow, L. M., & Gambrell, L. B. (2011). Best practices in literacy instruction (4th ed. ed.). New York: Guilford. Opplæringslova. (1998). Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa Retrieved from Skaathun, A. (2013). Lesesenterets staveprøve. Sunde, K. (2015). Tidlig identifisering - er det nok? Læreres erfaringer knyttet til å få identifisert elever som kan være i faresonen for å utvikle lesevansker: University of Stavanger, Norway. Tønnessen, F. E., & Lundetræ, K. (2014). Å lykkes med lesing : tidlig innsats og tilpasset leseopplæring. Oslo: Gyldendal akademisk.


Laste ned ppt "”Vi så det allerede i 1. klasse” Tidlig innsats i leseopplæringen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google