Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

"Fornyingen av Kunnskapsløftet og læreplanforståelse - ett skritt foran!" Ungdomstrinn i utvikling Akershus 7. desember 2016 Lise Merete Austvik.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: ""Fornyingen av Kunnskapsløftet og læreplanforståelse - ett skritt foran!" Ungdomstrinn i utvikling Akershus 7. desember 2016 Lise Merete Austvik."— Utskrift av presentasjonen:

1 "Fornyingen av Kunnskapsløftet og læreplanforståelse - ett skritt foran!" Ungdomstrinn i utvikling Akershus 7. desember 2016 Lise Merete Austvik - Yngve Rønning - Anett Hertzenberg Utviklingsveiledere i Akershus

2 Brukernavn: Thon Passord: guest
Internett Brukernavn: Thon Passord: guest

3 Intensjon Bygge felles forståelse for fornyingen av Kunnskapsløftet og sentrale prinsipper i læreplanverket som skal videreføres Gi et godt grunnlag for å kunne lede læreplanprosessene på egen skole Berede grunnen for fornyingen av Kunnskapsløftet i Akershus Bør være i punkter Lise Merete Austvik - Yngve Rønning - Anett Hertzenberg Utviklingsveiledere i Akershus

4

5 Fornyingen av kunnskapsløftet – hvorfor skal vi tenke på det allerede nå ?
Si at vi ikke klarte å håndtere LK06 helt etter intensjonen, spesielt det med kompetansemål, si litt om hvorfor vi skal tenke på det allerede nå, frampek til det som kommer...

6 M87 L97 N39 M74 L93 LK06

7 Norsk skolehistorie i et potetperspektiv
Hørte et foredrag av Lars Helle (Universitet i Stavanger) tidlig på 2000 tallet. Han hadde en fantastisk morsom (synes jeg da) historie det han fortalte norsk skolehistorie gjennom et potetperspektiv, dvs. at han lot en matematikkoppgave omhandlende poteter ”vandre” gjennom de ulike læreplanene. Sendte en mail til han og spurte om han husket historien og om vi kunne bruke den;) (Fritt etter Lars Helle, UIS)

8 Christian VI’s ”Forordning, om skolerne på landet, og hvad Klokkerne og Skoleholderne derfor må nyde.” (1739) En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 1/5 av salgssummen. Hvorledes skapte Gud poteten?

9 Lov om Allmueskolevæsenet paa Landet (1860)
En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 1/5 av salgssummen. - Men have vel alle Mennesker gode Hensigter med at selge poteter? - Nei - Hvordan en Hensigt har Den, som vil bedrage sin Næste med at tage en for høy pris? - Han har en slet Hensigt.

10 Normalplanen 1939 En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 1/5 av salgssummen. Hvor stor er fortjenesten?

11 Mønsterplanen 1974 En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 20 % av salgssummen. Vær så snill å regne ut fortjenesten?

12 Mønsterplanen 1987 En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 1/5 av salgssummen. Ta med deg notisblokka ut i nærmiljøet. Finn en bonde. Hvor mye selger han potetene sine for? Hva koster de å produsere? Hvor stor er fortjenesten?

13 L93 En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene er 20 %, hvilket beløper seg til 20 kr. Fortjenesten blir da 80 kr. Sett strek under ordet potet og diskuter med en kamerat

14 L97 En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 20 % av salgssummen. Regn ut fortjenesten. Velg deretter om du vil: leke potet sette poteter lage noen spørsmål om poteten som du finner svar på på Internett.

15 Kunnskapsløftet (2006) En bonde selger en sekk poteter for 100 kr. Framstillingskostnadene beløper seg til 20 % av salgssummen. Fortjenesten er: 60 kroner 50 kroner 80 kroner Lever svarene dine til damen ved kateteret PS. Vær så snill å gjøre så godt du kan (ellers havner læreren din i VG)

16 En kompetansbasert læreplan?
Kunnskapsløftet En kompetansbasert læreplan? Ta bort de to planene - kunnskapsløftet Jobbe fram forståelsen for prinsippene som skal videreføres fordi DET er viktig for å få til den dybdelæringen vi er ute etter! Så kom LK06, store forventninger til at vi nå skulle få en kompetansebasert plan, en dreining over fra aktivitet til hva elevene faktisk skulle lære? Men forsto vi egentlig kompetansebegrepet godt nok? Prøvde vi å tolke det nye inn i gamle referanserammer?

17 Tilbakeblikk Hvilken rolle hadde du og hva ble vurdert som viktigst ved innføringen av Kunnskapsløftet på din arbeidsplass?

18 Vi lurer på om... Kompetansemålene blir brutt ned til kunnskapsmål og på veien forsvinner ferdigheten elevene skal øve på? Den som arbeider aktivt og variert i klasserommet er læreren? Når kompetansemålene blir brutt ned til kunnskapsmål, forsvinner ferdighetsdelen – læreren ofte blir den mest aktive i klasserommet og elevene blir passive tilhørere! Dette som en forklaring til punkt 1 eller eget punkt?

19 Vi lurer på om... Læreplanen ikke blir brukt aktivt for å vise sammenheng mellom fag, progresjon i fag på tvers av trinn? OG!

20 Vi lurer på om... Aktivitetene i klasserommet i større grad blir styrt av læreboka enn av læreplanen? Det er en overvekt av vurderingssituasjoner som måler kunnskap, ikke kompetanse? Et annet bilde?

21 Hva er nåsituasjon ved vår skole?
Kompetansemålene blir brutt ned til kunnskapsmål og på veien forsvinner ferdigheten elevene skal øve på? Den som arbeider aktivt og variert i klasserommet er læreren? Læreplanen ikke blir brukt aktivt for å vise sammenheng mellom fag og progresjon i fag på tvers av trinn? Aktivitetene i klasserommet i større grad blir styrt av læreboka enn av læreplanen? Det er en overvekt av vurderingssituasjoner som måler kunnskap, ikke kompetanse?

22 «Fornyelsen av Kunnskapsløftet skal gi en bedre sammenheng mellom de ulike delene av læreplanverket, slik at både skolens brede formål og elevenes faglige læring blir bedre ivaretatt.» Lage ett bilde på hver av Demokrati, bærekraftig osv + ny generell del

23 Ny generell del Tydeliggjøre verdigrunnlaget
Tydeliggjøre skolens brede mandat Bedre sammenhengen mellom generell del og læreplanene for fag ”Generell del” og ”Prinsipper for opplæringen” slåes sammen og innholdet fornyes

24 Fagfornyelse Skal føre til bedre læring og forståelse, altså dybdelæring Færre og tydeligere kompetansemål Bedre progresjon i fagene Bedre sammenheng mellom fagene Bedre sammenheng i hele læreplanverket Læreplaner som legger tilrette for mer fordypning

25 Tverrfaglige temaer - på fagets premisser
Demokrati og medborgerskap Samhandling i et flerkulturelt samfunn Demokratiforståelse Samfunnsdeltakelse Om, for og gjennom demokratisk deltakelse Bærekraftig utvikling Tenke kritisk og handle etisk og miljøbevisst Sosiale, miljømessige og økonomiske forhold Ny teknologi og teknologisk utvikling Folkehelse og livsmestring Individuelt, samfunnsmessig og sosialt perspektiv Gode helsevalg Kunnskap om privatøkonomi og forbruk Selvrespekt

26 Prinsipper som videreføres
Kompetanse og kompetansemål Vurdering Grunnleggende ferdigheter Progresjon Elevmedvirkning Hvis vi har en omforent forståelse av at arbeidet med lokalt læreplanarbeid ikke har greid å utvikle læreplanforståesle, er det masse skolene kan gjøre før ny plan er på plass. Bygge bredere forståelse av kompetanse, kompetanse sett opp mot vurdering. Dette må man skape en omforent forståelse av UAVHEGIG av hva som endres!

27

28 Helhet og sammenheng!

29 Hva er nåsituasjon ved vår skole?
Kompetansemålene blir brutt ned til kunnskapsmål og på veien forsvinner ferdigheten elevene skal øve på? Den som arbeider aktivt og variert i klasserommet er læreren? Læreplanen ikke blir brukt aktivt for å vise sammenheng mellom fag og progresjon i fag på tvers av trinn? Aktivitetene i klasserommet i større grad blir styrt av læreboka enn av læreplanen? Det er en overvekt av vurderingssituasjoner som måler kunnskap, ikke kompetanse?

30 Læreplanarbeid – eller arbeid med læreplanforståelse?
Har vi felles forståelse for delene og de sentrale begrepene i Kunnskapsløftet? Formål med faget Kompetanse – kompetansemål Progresjon Grunnleggende ferdigheter Legge til rette for refleksjon og diskusjon rundt Hva kompetanse er i fag? hva kompetansemålene uttrykker av kunnskaper, ferdigheter og kompleksitet Hva kompetanse er innenfor hovedområdene og på tvers av hovedområdene? Hvilke grunnleggende ferdigheter er innebygget i kompetansemålene? Hva det innebærer at grunnleggende ferdigheter er en del av kompetanse i faget hvordan kommer grunnleggende ferdigheter til uttrykk i læreplanen hvilken kompetanse kompetansemålet uttrykker ulike nivåer av måloppnåelse kompetansemålenes progresjon i læreplanen → Refleksjons- og analysearbeid er like viktig som å lage lokale lærerplaner Refleksjons- og analysearbeid er like viktig som å skrive lokale lærerplaner

31 Konkrete handlinger Konkrete handlinger
Nåsituasjon: I hvilken grad har vi felles forståelse av sentrale begreper i Kunnskapsløftet? Ønsket situasjon: Felles forståelse for følgende sentrale begreper i Kunnskapsløftet: Prosesser Prosesser Konkrete handlinger Konkrete handlinger

32 Veien videre På hvilken måte skal vi arbeide hos oss nå for å sikre en felles forståelse for sentrale begreper som vi vet videreføres i fornyingen av Kunnskapsløftet? For eksempel: Kompetanse – kompetansemål Formål Progresjon Grunnleggende ferdigheter 20 minutter

33 Med tanke på alt vi har hørt i dag - hva er det aller viktigste vi skal ta med tilbake til egen skole? Vær konkret! Før, under, etter bilde?

34

35

36 Hva gjør vi når vi får mer informasjon?
Strategi for fagfornyelsen – desember 2016? Ny generell del - Læreplaner for fagene – 2019? Veiledere til fagplanene Presentasjon og støtteark fra dagen:


Laste ned ppt ""Fornyingen av Kunnskapsløftet og læreplanforståelse - ett skritt foran!" Ungdomstrinn i utvikling Akershus 7. desember 2016 Lise Merete Austvik."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google