Informasjonsmøte 20.06.11 Oslo. Agenda 1.Stiftelsen Returgass og Isovator AS 2.F-gassforordningen 3.Hva vil det si å bli et godkjent opplæringssenter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ørnulf Wiig Installasjon AS
Advertisements

Tilbyder konferanse Utvidelse av kjøleanlegg
Norge – reformstaten? Lunchseminarium for Timbro Tirsdag Per-Kristian Foss.
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Fagseminar NLF CAMO HVA NÅ?. Hva er CAMO •CAMO: Contiinuing Airworthiness Management Organisasjon •Organisasjon som tar for seg å administrere.
5. september 2013 Overingeniør Geir Sjøli Arbeidstilsynet Midt-Norge
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Bygg- og anleggsteknikk.
Velkommen Kurs for skadedyrbekjempere Del I 2005
NEMKO godkjent sertifiseringskurs i Elektrosveising.
Forstandere i trossamfunn
Livet i havet – vårt felles ansvar En “praktisk” innføring i regelverket om fangstsertifikater Seniorrådgiver Gunnstein Bakke.
Kap 3. Luft og luftforurensning:
Kursvirksomhet i frivillige organisasjoner ABC for kursarrangører Studieforbundet natur og miljø.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Behandlingsanlegg for:
Rådgiversamling 9. januar 2012 Formidling til bedrift og vg3 i skole.
Prøvenemnda for elektrikerfaget virkeområde Midt-Troms
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
…når resultater betyr noe
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Mental Helse 20. September 2014 Lisa Haug Hvordan arrangere kurs ?
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Tilskudd til kulturarenaer. Mål: Skape gode kulturelle møteplasser som gir rom for variert kulturell virksomhet i lokalmiljøet og i regionen Hvorfor denne.
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Vedlegg til søknad om spelemidlar.
Vedlegg til søknad om spelemidlar.
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 11. september 2006 v/underdirektør Hege Johansen.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
Lokale Aktivitetsmidler Sak til årsmøte i Sola Idrettsråd 17.februar 2011 Revidert etter vedtak i årsmøte SOLA IDRETTSRÅD
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Tilbyderkonferanse Anskaffelsesprosess – Dekk og tilhørende tjenester, DL nr
Forprosjekt – nytt skoleadministrativt system Vedlegg 5 - Prosessbeskrivelse Privatistopplæring.
Alkoholpolitisk handlingsplan Orientering > Eldrerådet 18.5 > KRFF 18.5 > Komite Helse og omsorg 25.5 Behandling > Formannskapet 7.6 > Kommunestyret.
IT-utstyr 2015 Tilbudskonferanse Agenda for møte Presentasjon av prosjektgruppa Kort gjennomgang av de mest relevante punkter i konkurransegrunnlag.
Samarbeid REN og Høyskolen i Bergen Prosjektnavn: Fra Montør til Ingeniør Bachelorgrad i elkraftteknikk for inntil 24 studenter. Studentene er ansatte.
Konsulent for utvikling av kriteriesett med veiledning for miljøtilpassede innkjøp til bygg og anlegg Tilbudskonferanse 12. oktober Viel Sørensen, Seniorrådgiver.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
LEVERANDØRSEMINAR RfD Clarion Collection Hotell Tollboden, Drammen Agenda 9:30-9:35 Velkommen v/RfD 9:35-9:55 Overordnet presentasjon, visjon.
Tilbyder konferanse Konvertering til vannbåren varme M-blokk Haugesund sjukehus §
TILBUDSKONFERANSE 1604 SKOGRYDDING NORD OG SØR Anne Lise Hovin.
Tilbyder konferanse/ befaring Rehabilitering av 3. etg ved Stord sjukehus §
Tilbudskonferanse for kjøp av avlastningstjenester Konkurransegrunnlaget - Prosedyre for gjennomføring av anskaffelsen Byrådsavdeling for helse.
Åpen anbudskonkurranse EØS Rammeavtale Kjøkkeninnredning til Bergen kommune Tilbudskonferanse 13. mai 2015, kl
Oslo, 2016.
First Level Controller
NORSK KOMMUNESEKTOR OG EU/EØS   – skreddersydd opplæringsprogram for kommunesektoren Gjennom et KS FoU-prosjekt er det framskaffet et kunnskapsgrunnlag.
Surnadal - kurs i varme arbeider i landbruket
Rekrutteringsdommerkurs Bli fotballdommer i Rogaland Fotballkrets!
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
And all the men and women merely players;
Nye grenseverdier for farlig avfall
Nye forskrifter Forskrift om administrative ordninger på Arbeidsmiljølovens område. En oversikt over relevante paragrafer i den nye forskriften relatert.
Behandlingsanlegg for:
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
"Tjuvstart på videregående" FORELDREMØTE FORSERT LØP 30.MAI 2018
Nye forskrifter Forskrift om administrative ordninger på Arbeidsmiljølovens område. En oversikt over relevante paragrafer i den nye forskriften relatert.
Juristsamling - Ålesund
Forskrift om Internkontroll
Nye personvernregler i Norge EUs personvernforordning - General Data Protection Regulation (GDPR) Maren Magnus Jegersberg Seniorrådgiver IT-direktørens.
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Utskrift av presentasjonen:

Informasjonsmøte Oslo

Agenda 1.Stiftelsen Returgass og Isovator AS 2.F-gassforordningen 3.Hva vil det si å bli et godkjent opplæringssenter 4.Kriterier for å bli et godkjent opplæringssenter 5.Rapporteringskrav 6.Kostnaden for å bli et godkjent opplæringssenter 7.Videre prosess

Stiftet i 1990 som en forening Omgjort til en stiftelse i 1995 Stiftelsen har ikke erverv til formål Etablerte Isovator AS i 1995 som et datterselskap. Mottakssystem for: Ozonnedbrytende klimagasser (Montrealprotokollen) KFK, HKFK, Haloner Fluorholdige klimagasser (Kyotoprotokollen) HFK, PFK og SF 6 Glykoler, kompressoroljer og CO2 Forvalter av: Gebyr og pantesystem - for KFK og HKFK - holdige kuldemedier Statlig refusjonssystem – for HFK - holdige kuldemedier Sertifiseringsorgan/organ for utstedelse av kompetansebevis Salg av renset R 22 Stiftelsen ReturGass

2. F-gass forordningen fattet EØS komiteen vedtak om innlemmelse av F-gassforordningen i EØS-avtalen. Det som ble sagt fra Miljøverndepartementet var at når alle underforordningene var ferdigbehandlet, vil regelverket gjennomføres i Norge ble F-gassforordningen sendt ut på høring i Norge med høringsfrist Både ABL,NBF, BIL og Isovator svarte på høringen utlyste Klima og Forurensningsdirektoratet konkurransegrunnlag for anskaffelse av tjenester som evalueringsorgan, sertifiseringsorgan og organ for utstedelse av kompetansebevis. Isovator innledet et nært samarbeid med ABL, NBL og BIL. I samarbeid ble det utarbeidet anbudspapirer for underforordningen 307/2008 som omhandler AC anlegg < 3 kg i motorvogner.

2. F-gass forordningen ble oppdraget tildelt Isovator AS og kontrakten ble signert Miljøverndepartementet har delegert myndigheten til Klima og forurensningsdirektoratet (KLIF), med hjemmel til å videredelegere myndigheten til å sertifisere bedrift og personell, utstede kompetansebevis, samt sørge for egnede ordninger for finansiering. Dette er nå delegert til Isovator. KLIF fastsetter gebyrsatsene for de ulike sertifikatene og for kompetansebeviset og de skal være like i hele Norge. I EU er fristen for de permanent sertifikat/kompetansebevis I Norge er fristen for oppstart av permantent sertifisering og utstedelse av kompetansebevis

2. F-gassforordningens underforordninger som gjelder i Norge: 1.Underforordning 307/2008 for klimaanlegg i motorvogner. Omfatter personell som gjenvinner fluorholdige klimagasser fra klimaanlegg i motorvogner. 2. Underforordning 303/2008 for stasjonære kjøle-, klimaanleggs- og varmepumpeutstyr. Omfatter personell som foretar lekkasjekontroll, gjenvinner, installerer eller foretar vedlikehold av utstyr som inneholder fluorholdige klimagasser. Omfatter bedrifter som jobber med installering, vedlikehold og service. 3. Underforordning 304/2008 for stasjonære brannslukkingssystemer. Omfatter personell som skal utføre arbeid på stasjonære brannslukkingsanlegg og brannslukkere som inneholder fluorholdige klimagasser. Omfatter bedrifter som jobber med installering, vedlikehold og service.

2. Kompetansebevis Et kompetansebevis gir rett til selvstendig å gjenvinne/tømme HFK gasser fra AC-anlegg i motorvogn, < 3 kg gass. Alle som jobber med service, vedlikehold, inngrep i kjøleanlegget, tømming, fylling, undervisning og demonstrasjon av AC-anlegg i motorvogn må ha kompetansebeviset. Det er kun Isovator Sertifisering som kan utstede godkjent kompetansebevis iht F-gassforordningen. Kompetansebeviset er evigvarende (inntil videre). Kompetansebeviset gjelder i hele EU/EØS.

2. Kostnad for et kompetansebevis: Utstedelse av kompetansebevis: kr. 326,- Pengene for kompetansebeviset skal overført til en konto hos Klif med dokumentasjon om personen som har fått kompetansebeviset. Isovator sertifisering fakturerer Klif i etterkant iht fastlagte rutiner.

3. Hva vil det si å bli et godkjent opplæringssenter Kun godkjente opplæringssenter kan tilby godkjent kurs som gir rett til kompetansebevis. Et godkjent opplæringssenter kan bruke godkjennelsen i sin markedsføring/profilering, men det skal tydelig komme frem at det er Isovator Sertifisering som utsteder kompetansebeviset.

4. Kriterier for å bli et godkjent opplæringssenter Søknad til Isovator Sertifisering Søknaden skal i tillegg til søknadsskjema inneholde: Firma, daglig leder, organisasjonsnummer fra Brønnøysund, dokumentasjon om utstyr og egnede lokaler. Det faglige innholdet i kurset skal tilfresstiller kravene iht F- gassforordningen. Eventuelle tidligere AC-kurs kan bli godkjent (maks 2 år). Undervisningen iht F-gassforordningen skal min. være en full undervisningsdag. Kompetansekrav til kursholder: Erfaring med undervisning, samt praktisk erfaring på AC-anlegg.

OPPLÆRING TEORI GODKJENNINGSKRITERIER Oppfylt ja/neiRef. /vedlegg Godkjent kursleder (vedlagt CV) Grunnleggende opplæring om hvordan klimaanlegg i motorvogner skal betjenes og vedlikeholdes Grunnleggende opplæring om bruken av og egenskapene til fluorholdige klimagasser som benyttes som kjølemidler i klimaanlegg i motorvogner Opplæring om virkningen på miljøet ved utslipp av disse gassene (omfanget av deres potensial for global oppvarming når det gjelder klimaendringer) Grunnleggende opplæring om relevante bestemmelser i forordning (EF) 842/2006, underforordning (EF)307/2008 og direktiv 2006/40/EF Opplæring om felles fremgangsmåter for gjenvinning av fluorholdige klimagasser OPPLÆRING PRAKSIS Håndtering av en kjølemiddelbeholder Tilkobling av en gjenvinningsenhet til servicetilkoblingene på en motorvogns klimaanlegg som inneholder fluorholdige klimagasser, og frakobling av enheten Betjening av en gjenvinnings/avtappingsenhet

5. Rapporteringskrav: Opplæringssenteret skal sende til Isovator Sertifisering: Fortløpende oversikt over kandidater som har fullført kurset. Navn Fødselsdato Privat adresse Tlf.

6. Kostnader for å bli et godkjent opplæringssenter. Gjennomgang av kursinnhold og godkjenning av kursholdere kr ,- Godkjenning av tidligere kurs kr. 5000,-. For hvert kompetansebevis som skrives ut vil Isovator Sertifisering fakturere opplæringssenteret kr. 326,- Kurspris bestemmer opplæringssenteret selv.

7. Videre prosess: Referat og presentasjoner fra dette møtet vil bli lagt ut på vår hjemmeside. Søknadsskjema for å bli et godkjent opplæringssenter vil bli lagt ut på vår hjemmeside. Frist for oppstart Kontrakten med KLIF gjelder i 3 år med opsjon på år. Målet er at alle som arbeider med AC i dag skal ha fått kompetansebevis innen 2 år.

Fagstyret: Det er etablert et fagstyrer for forordningen og fagstyret får en sentral rolle i gjennomføringen av kompetansehevingen. Fagstyret består av: Tore Lillemork (BIL), Ingrid Engesæt (NBF), Arild Hansen (ABL) Lisbeth Solgaard (Isovator Sertifisering).