Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helsepersonells rett og plikt til å gi opplysninger til politiet
Advertisements

Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Ved juridisk rådgiver Silje Lægreid 19. januar 2011
Trygge organisasjoner
Fra lovutvalgets praksis V/Niels R. Kiær
FRA BEKYMRING TIL HANDLING
Kirsten Sandberg Institutt for offentlig rett Universitetet i Oslo
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
Grunnloven § 100        Ingen kan holdes retslig ansvarlig på andet grundlag end Kontrakt eller andet privat Retsgrundlag, for at have meddelt eller modtaget.
Ytringsfrihet og lojalitet
Krav til samtykke og informasjon.
Barn og unges rett til deltakelse
Sladrehank skal selv ha bank – eller?
Det kommunale og det statlige barnevern
Kjønnslemlestelse – hva gjør politiet?
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,
Presentasjon av barneverntjenesten
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
Helsepersonellov og pasientrettighetslov
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Skolers og barnehagers opplysningsplikt til barneverntjenesten
Barneverntjenesten ISK
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Personopplysningsloven
Barn som pårørende.
Ved bevissikring utenfor rettssak
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
Personopplysningsloven Morten S Hagedal
Dag Wiese Schartum, AFIN
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Hvem tar avgjørelser på vegne av barn?
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Barnevernets målsetting og oppgaver
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Barneverntjenesten Opplæring – Komite for oppvekst,
Vold mot barn Pressekonferanse
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Hvilke utfordringer står barnevern, sosial – og helsetjenesten overfor i møte med de voldsutsatte barna? Kjell Erik Øie Statssekretær.
© DET JURIDISKE FAKULTET UNIVERSITETET I OSLO § 14 – Inngrep gjennom forskrift Kongen kan ved forskrift gripe inn mot konkurransebegrensende atferd –Er.
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
INTERNASJONALE MENNESKERETTIGHETER KURSDATO
Benny Huser HSH 1 Sjukepleierstudenter sin taushetsplikt Norske lover Yrkesetiske retningslinjer Kull 2005 høst 2005.
PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 2 Rammeverk for helse- og omsorgstjenester i kommunen 1Del 2.
Taushetsplikten. Hovedregel Hovedregelen i helsetjenestene er at du som helsepersonell har taushetsplikt.
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Barnevernkonferanse oktober Endringer i barnevernloven § 4-4 L nr. 81 i kraft fra den tid Kongen bestemmer. § 4-4 tredje og fjerde.

Barneverntjenesten i Åmot
INFORMASJON OM BARNEVERN
Journalføring.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Dag Wiese Schartum, AFIN
Menneskerettigheter og
«Det følger et betydelig ansvar med kunnskap»
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Personvern og menneskerettigheter
Barnevernstenesta sett frå ein rådmann sin ståstad
Forholdet mellom tiltalebeslutning og dom
Utskrift av presentasjonen:

Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold

2 Barns rettigheter – omsorgspersonenes plikter Barneloven § 30: Innehaldet i foreldreansvaret Barn har krav på omsut og omtanke frå dei som har foreldreansvaret Barnet må ikkje bli utsett for vald eller på anna vis bli handsama slik at den fysiske eller psykiske helsa blir utsett for skade eller fare

3 Barns rettigheter Det nasjonale ansvaret FNs barnekonvensjon artikkel 3 Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle handlinger som vedrører barn og som foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer

4 Barns rettigheter - Det nasjonale ansvaret Det overordnede ansvaret for at bestemmelsene i Barnekonvensjon etterleves påhviler Staten De ulike sektorene har ansvar for at deres lovverk benyttes på slik måte at barns rettigheter og krav på beskyttelse oppfylles. Barnevernet står sentralt

5 Den europeiske Menneskerettskonvensjon Art 8. Retten til respekt for privatliv og familieliv 1. Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse. 2. Det skal ikke skje noe inngrep av offentlig myndighet i utøvelsen av denne rettighet unntatt når dette er i samsvar med loven og er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, offentlige trygghet eller landets økonomiske velferd, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter.

6 Konflikt mellom viktige regler Tungtveiende hensyn på begge sider: –Barnet beste –Retten til privatliv

7 Barns rettigheter - Samfunnets plikter Barnevernlovens § 4 – 4 Barneverntjenesten skal bidra til å gi det enkelte barn gode levekår og utviklingsmuligheter, ved råd veiledning og hjelpetiltak I siste ledd av denne bestemmelsen fremgår det at barneverntjenesten må også vurdere tiltak uten foreldrenes samtykke, dersom vilkårene som står i loven er oppfylt

8 Opplysningsplikt til barnevernet §6-4 i barnevernloven alle offentlige instanser og offentlige ansatte har plikt til å gi opplysninger barnevernet når det er grunn til å tro at et barn blir utsatt for fysisk eller psykisk vold eller seksuelle overgrep i hjemmet Organisasjoner og private som utfører oppgaver for det offentlige er underlagt samme regler opplysningsplikten gjelder også for yrkesutøvere med profesjonsbestemt taushetsplikt, med unntak for prester og advokater. Det som sies om offentlig ansattes opplysningsplikt til barnevernet gjelder også for yrkesutøvere i det private Opplysningene skal gis av eget tiltak. Denne plikten er tatt inn med samme tekst i relevante lover, alle skal finne den i ”sin lov”

9 ”Grunn til å tro” – hva er det? en begrunnet bekymring for at et barn befinner seg i en slik situasjon - noe mer enn en vag mistanke det stilles ikke krav om sikker kunnskap om at barnet befinner seg i en slik situasjon. det foreligger ikke brudd på taushetsplikten dersom det i ettertid skulle vise seg at den som hadde plikt til å gi opplysninger tok feil

10 Hva skal egentlig til? I straffesaker, det skal bevises med høy grad av sikkerhet at det straffbare forholdet har funnet sted. Tvil skal komme tiltalte til gode I barnevernssaker er bevisbyrden mindre tung, men i praksis legger foreldrenes advokat opp til samme argumentasjon som i straffesaker I barnefordelingssaker skal barnet beste være førende, men foreldrenes rett til barnet veier tungt

11 Hvem taler barnets sak? Foreldrene? Barnevernet? Helsepersonell? En setteverge? Bistandsadvokat? Politiet? Påtalemyndigheten? Domstolen? du?

12 Noen forutsetninger for samarbeid i en uklar og utfordrende situasjon: Forutsigbare organisatoriske strukturer God kunnskap om eget regelverk Rykkdekning fra egen ledelse Kunnskap om egen og andres roller i den aktuelle situasjonen Hvis dette er på plass er forutsetningene til stede for en hensiktsmessig informasjonsdeling

13