Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
Tenkeloft Trøndersk Landbruk Frostating 26. november 2004 Harald A
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Hvordan drive landbruk?
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Brasil. Utvikling i jord- og hagebruk
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Leder Nordland Bondelag Direksjonsmedlem i Norges Vel
Presentasjon for kommunestyret
Inn på tunet – en del av det aktive landbruket. Asbjørn Helland Fylkesleder Nord-Trøndelag Bondelag.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Forvaltning av vilt og innlandsfisk – Regional utvikling Plan og miljøleder Dag Bastholm Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Kriterier for Lofotlam
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Distriktssenteret – ny utviklingsaktør Sogndal, Halvor Holmli Direktør Distriktssenteret.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
SMÅSKALAMAT Noen eksempler på hvordan Innovasjon Norge kan bidra Gunnar Kvernenes, IN Troms.
LANDBRUKET I GILDESKÅL Møte kommuneplanarbeid
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Kompetanseløft Trøndersk Landbruk (KTL) er et 3-årig prosjekt eid av Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag. Målet med prosjektet er å øke konkurransekraften.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Ny klima og energistrategi i Troms
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
- fra kjent kunnskap til praksis! ”Kornprogrammet 2015 – 2017 er et treårig prosjekt for å øke kornproduksjonen i Akershus og Østfold. Prosjektet rettes.
Veienhit–ogvidere? Sverige Norden
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Næringsutvikling i landbruket Samling i Etne 3. juni-15.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fra stupetårn til innlandshovedstad Bjørn Gudbjørgsrud, rådmann.
Vi får Eid til å gro Fellesstyret for Bondelaga i Eid.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Framtida er bioøkonomisk
Ressursutnytting i Norge
Skog og klima Johan C. Løken
Fire forelesninger for NTNU`s bioøkonomikurs på Gjøvik, våren 2017
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Biogass i landbruket. Gjødsla kan bli mer verdt enn kjøtt og melk.
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Næringslivet har miljøansvar
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Utskrift av presentasjonen:

Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april 2011 Lars Morten Rosmo Fylkesleder Sør-Trøndelag Bondelag

Hva er sørtrøndersk landbruk? (se utdelte brosjyre) Stor matproduksjon, eksporterer store mengder melk og kjøtt til Østlandet Delvis et godt fagmiljø; sterkest på melk, storfekjøtt og sau 3160 aktive bønder, hvorav knapt 1100 melkeprodusenter Melk og storfekjøtt står for nær 80 % av verdiskapingen i fylket

Viktigste rolle 1.Produsere mer mat og bedre kvalitet - Nye produkter 1.Bruke lokale ressurser i matproduksjonen: – Areal – Kompetanse – Kapital 2.Produsere et større og mer variert omfang av andre varer og tjenester – Realisere de menneskelige ressurser på bygda – Realisere andre naturresurser på bygda

Arealpotensialet I dekar dyrkajord og kulturbeite. Vi har mistet dekar på 4 år. Det går feil vei! Alle arealgrupper (grovfor, korn, potet) går tilbake men grovfor mest. Fulldyrka areal går mest tilbake. Beitearealet er relativt stabilt storfe og sau og lam på skogs- og fjellbeite, tilsvarer dekar dyrkajord Den nedbygges store arealet god kornjord hvert år Mye jord gror igjen av busk og kratt Mye jord skulle vært bedre holdt vedlike: Grøfting og kalking

Arealpotensialet II Hvorfor er det slik og hva gjør vi med det? (Vi må snu en negativ utvikling) Redusere nedbygging av dyrkajord Øke antall beitende dyr: Miljø, lønnsomhet, felles strategier (”Kjøtt fra Fosen”), kontroll på rovviltstammen. Øke lønnsomheten i produksjonen av melk, kjøtt, osv.: – Nasjonale rammevilkår – Regional verdiskaping – Kvalitet

Arealpotensialet III Øke verdiskapingen av skog, vann, utmark, fjell: -Økt verdiskaping av energiproduksjon -Bioenergi (Biogass, ved/flis/osv), småkraft i vassdrag, vindkraft -Nasjonale rammevilkår, regionale strategier? -Økt verdiskaping utmarka -Reiseliv, jakt, fiske -Regionale strategier?

Kompetansen (den menneskelige ressurs ) Det er mennesker som bringer verden framover, mennesker med kunnskap, tiltakstro og initiativ. Slike bygdemennesker trenger vi! Unge bønder i Sør-Trøndelag har høy utdannelse og kompetanse på mange områder Unge bønder i Sør-Trøndelag har lite landbruksutdannelse Unge bønder har inntekt og interesser utenom gårdsdrifta

Hva er din høyeste fullførte utdanning? (etter viktigste produksjon)

Har du arbeid utenfor gården i dag? (etter viktigste produksjon )

Har du noen form for formell landbruksutdanning (etter viktigste produksjon)

Kompetansen II Hvordan realisere og utvikle kompetansen til de ca voksne som bor på aktive bruk? Hvordan realisere og utvikle kompetansen til de nesten voksne sørtrøndere som bor på gård på bygda men leier ut jorda? Hva kan økt kompetanse bidra med når det gjelder økt verdiskaping i landbruket og andre bygdenæringer?

Kompetanse III Realisering av økt verdiskaping -Mer Inn på Tunet -Mer Bygdeserviceaktivitet -Mer småskala matproduksjon -Økt reiselivsaktivitet -Økt utleie og annen bruk av ubrukt bygningsmasse -Økt energiproduksjon -Økt lønnsomhet i primærproduksjonen

Kompetanse IV Skjetlein Grønt Kompetansesenter kan være svaret på flere av disse utfordringer Forskning og utvikling (Grønn forskning Midt – Norge)

Kapital Sørtrønderske bønder mangler kapital til investeringer i tradisjonell og nye næringer Bedre nasjonale rammvilkår Regionale næringsfond? Kommunale næringsfond? Et eget såkornfond for landbruket?

Næringsmiddelindustrien Norske bønder selger mat til foredling for 26 mrd kroner Norsk bonde-eid matindustri omsetter mat for 70 mrd kroner, ansatte, en reduksjon på 3000 siden Norske matkjeder (detaljhandel) selger mat og non-food-products for 340 mrd kroner ansatte.

Næringsmiddelindustri i Sør-Trøndelag Potensial i økt videreforedling? – Kjøtt – regionale merkevarer – Melkeprodukter – regionale merkevarer – Produktutvikling – Kvalitet

Annen industri