Oppdrag kommunereform Versjon 1 pr. 01.03. 2015 - Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Advertisements

Oppfølgingstjenesten
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Den ideelle kommunesammenslåing
Kommunereform – Nye kommunale oppgaver?
HTV konferanse Program: –Status samhandlingsreformen – sett fra KS’ perspektiv” v/Therese Sivertsen er rådgiver i KS Helsesatsing region vest.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Møte i Romsdal regionråd, fredag
Kommunereformen – KS sin rolle i reformen
Fylkesmannens rolle i reformen
prosjektdirektør Oslo og Akershus
Kommunereform, veien videre
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Norsk mal: Startside ALTERNATIV B Kommunereform Romsdal.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Fornye, forenkle og forbedre.
Kommunereformen Nasjonal reform Regionale og lokale prosesser
Leikande - Levande - Veksande
Oppdrag kommunereform
-Ein tydeleg medspelar Nettverksmøter for rådgivarane – mars 2015 Rose Mari Skarset – rådgivar - utdanningsavdelinga.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Fylkesmannens inviterer til «Tenketank» vedr kommunereformen Fredag 3. januar 2014 kl –
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Norsk mal: Startside ALTERNATIV B Slik skal vi styrke lokaldemokratiet.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Kommunestruktur og oppgaveoverføring
Møte i Møre og Romsdal Kommunereformen i Vestfold Vestfold er det fylket i landet som antakelig får med flest kommuner i LØP1, dvs. sammenslåing.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
Sak 10/14: Kommunereforma. Bakgrunn for saka Sak 13/14 i representantskapen, Spørsmål til fylkeslaget frå lokallag Manglande politikk på saka(treng.
Folkemøte 4. mars Velkommen v/ordfører Ståle Refstie
Kommunereformen Halvor Holmli, direktør Distriktssenteret
Revisjon av kommunikasjonsstrategien for Møre og Romsdal fylkeskommune Presentasjon for OD-møte september 2014.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Fornye, forenkle og forbedre.
KOMMUNEREFORMEN Bibliotekledermøte - Askim rådhus – 15. januar 2015 Seniorrådgiver Tormod Lund og prosjektleder Torleif Gjellebæk fra fylkesmannen.
Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Kommunereform Statssekretær Jardar Jensen NHO Finnmark, Alta 6.
Kommunereform Gran og Lunner Arbeidsgruppe demografi og økonomi
Rømskog og kommunereformen. Stortingets oppdrag til alle kommunene (Kommuneprp 2015): Kommunene skal gjennomføre en vurdering av om de oppfyller forventingene.
Samhandlingsreforma Samhandling er vedtatt,… vi er igang! Men mykje gjenstår Virkemidlane; verkar dei? Tor Arne Gangsø,
Kommunereformen er i gang Valgerd Svarstad Haugland
Ordførermøte i november.. God prosess Lokalt lederskap har ansvar for å få til en god debatt. Det handler om å bygge framtida Fakta kunnskap Få fram dagens.
1 H AR ME GLØYMT KULTUREN ? Magnhild Meltveit Kleppa, 29. april 2015.
Kommunereform - hva skjer?
Kommunereformen i Nordland
Kommunereformen ? Folkemøte 6. mai 2015 Anne-Marie Vikla prosjektdirektør for kommunereformen Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
KOMMUNEREFORMEN Presentasjon for Aurskog-Høland KrF januar 2015
Orientering om Kommunereformen Ass. fylkesmann Bernt Lasse Berggreen Fylkesmannen i Vestfold 1.
Regional planstrategi
KS si rolle i kommunereforma Jenny Følling KS Sogn og Fjordane Stortingsbenken
KOMMUNEREFORMEN FOLKEMØTER, januar PROGRAM Innledning v. ordfører - Lokal organisering og prosess - Tidsperspektiv/framdrift Kommunereformen; Storting.
Røyken alene? Eller sammen med en eller flere nabokommuner? Kommunereformen - folkemøter.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Visjoner for velferdsstaten.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Fornye, forenkle og forbedre.
Side Hareid kommune © 2007 Side 1 Treffpunkt Hafast Det nye kommunekartet, kva betyr det for regionen? Ulsteinvik
Lifjell rundt Kommunereform Lifjell rundt Informasjon pr
Nordhordland ein kommune i 2020 ? Eller fleire? Folkemøte om kommunereforma i Nordhordland.
Ny kommune i 2020? «Nordhordland kommune» Folkemøte i Meland kommune, mars 2016.
Kommunereformen i Sunndal – Fagforbundet Harriet Berntsen, ass. rådmann - norske kommuner og reformen - utredninger - sonderinger/forhandlinger.
Kommunereforma Historikk og sentrale føringar! Utfordringar og konsekvensar for Granvin herad Granvin – framtidas trebygd1.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
Dialogmøte kommunereform Bakteppe for kommunereformen - Kommunen som tenesteytar.
Bakgrunn for reforma Oppdraget frå stortinget Utgreiingar som er gjennomført Krav til fremdrift Saka i dag: Forhandlingsutvel og mandat.
Kommunereformen i Asker Status og veien videre Kommunestyret 26. april 2016 Ordfører Lene Conradi.
Kommunereformen og Averøy kommune -Hva betyr kommunereform for meg her i Averøy kommune? -Skal Averøy kommune slå seg sammen med annen kommune? -Hvem skal.
Vedtak fra KS Hovedstyre om oppgaveoverføring til kommunene sier bl.a. På barnevernsområdet bør statlige hjemmebaserte hjelpetiltak og fosterhjem.
«Region-kommunen Ålesund»
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Utgreiing av kommunestruktur
Kommunereforma i Telemark
Inndelingsloven Økonomisjefane.
Kommunereforma - møte med stortingsbenken
Gode alene – enda bedre sammen?
Medlemsmøtet 12. september 2014
Status i prosjektet Fellesnemnda 6. september 2018
Utskrift av presentasjonen:

Oppdrag kommunereform Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

KOMMUNEREFORMA Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

1964: Skole, skatt, sosial- trygdevesen, vei. Plan og bygg i byene. 2014: Tiårig grunnskole, beredskap mot forurensing, bosetting av flyktninger, avfallshåndtering og avløp, kommuneleger, helsestasjon, somatiske sykehjem, psykisk utviklingshemmede, miljøvern, undervisning barn i institusjoner, vilt- og naturforvaltning, landbrukskontorene, SFO, musikk- og kulturskoler, LAR, psykisk helse, fastlegeordning, forhandlingsansvar for lærere, klinisk veterinærvakt, lovfestet rett til barnehageplass, krisesentre, kvalifiseringsprogrammet, nasjonalparkstyrer, beredskapsansvar, samhandlingsreformen, folkehelseansvar. Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Anbefalingar – innbyggarar for å sikre ei god oppgåveløysing 2.Struktur som nærmar seg funksjonelle samfunnsutviklingsområde 3.Staten bør redusere detaljstyringa, utvikla ordningar for politisk deltaking for å sikre gode demokratiske arenaer Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Et funksjonelt samfunnsutviklingsområde: «… er områder hvor folk både bor, arbeider og lever sine hverdagsliv, såkalte «hverdagsregioner». I rapporten står det at et tettsted i sin helhet enten bør ligge i én kommune, eller at et arbeidsmarked anses som integrert når rundt 25 prosent eller flere av de sysselsatte bosatt i en kommune også jobber i regionens senterkommune(r).» Ekspertutvalget Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

STATUS i MØRE OG ROMSDAL Oppsummert pr Stor politisk aktivitet Involvering av innbyggjarane Ungdomen blir teken med Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Kommunereform - mål  Gode og likeverdig tenester  Heilskapleg og samordna samfunnsutvikling  Bærekraftige og økonomisk robuste kommunar  Styrka lokaldemokrati Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Stortingets oppdrag til kommunene  Fleirtallet understrekar at det er viktig at alle kommunar gjennomfører lokale prosessar innan fristen våren 2016  Fleirtallet vil understreke at det er et utredningsansvar for alle kommuner  Kommunen må leggje opp til ein prosess for å skape eigarskap og engasjement både politisk og internt hos sine arbeidstakarar  Innbyggjarane skal høyrast anten gjennom folkeavrøysting, høringsmøter eller spørreunderundersøkinar Forankring – skape innsikt og oversikt Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Lokal milepælsplan i Møre og Romsdal Fase 1 Høst 2014 Oppstartsfase Fase 2 V-2015, H Utgeiingsfase Fase 3 Vår 2016 Vedtaksfase Utført Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Status i Fase 1 35 kommunar har fatta vedtak om prosess fram til vedtak før Skjønsmidlar: Kr – kr til dei tre størst bykommunane Regionråda skal bistå kommunane Skjønsmidlar: 1 mill til ROR og ORKide – 2 mill til Sunnmøre regionråd Kontaktpersonar er på plass i alle kommunar Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Status Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Kommunane Kva fylkesmannen har sett etter i prosessvedtaka: Mandat Godt forankra lokale prosessar Organisering/involvering Informasjonsstrategi Utfordringsbilete – innhenting av fakta Styrke lokaldemokratiet Oppgåver Folkemøter Aktivitetsplan med milepæler Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Regionråda Fylkesmannen sine forventningar til regionråda: Vere ein nøytral samarbeidspartnar til kommunen(ane) Bruke spesielle tilsette til arbeidet med kommunereforma Legge til rette for: møteplassar dialogmøter, kurs, konferanse, studieturar etter bestilling frå kommunane utgreiingar som har felles interesse for kommunane innbyggjarundersøkingar samarbeid med fylkesmannen om oppfølging av kontaktpersonane i kommunane samarbeidsmøte med fylkesmannen Halvårsrapportering til fylkesmannen, 1. juli og 31. desember 2015 Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Fase 2 - Utgreiingsfase Del 1: Våren 2015 (før valet) Kartlegging av kommunen sitt utfordringsbilete – bruke ulike verktøy – regionråda – FM -FK Involvering av innbyggjarar Nabopratar Undervegsrapport frå kommunane Del 2: Hausten 2015 (Etter valet) Nytt K-styre i okt/nov. Folkevaltopplæring med ekstra fokus på kommunereforma – KS i samarbeid m/FM Fortsette prosessen etter prosjektplan Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Fase 2 – mykje kan skje Innbyggjar-undersøking Faktainnhenting/ utfordringsbilete Kommuneval – nye politikarar Prosessar pågår i alle kommunar Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Fase 3 - Vedtaksfase I løpet av 1. tertial 2016 skal alle kommunestyre handsame ei sak om sammenslåing av kommunar Frist for innsending av vedtaket til FM: Hausten 2016: Fylkesmannen oppsummerar vedtaka frå 36 kommunar og sender over til KMD innan Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Møte, samlingar …. i regi av Fylkesmannen i samarbeide med KS, regionråda og Møre og Romsdal fylkeskommune Tenketanken – 4 samlingar  25. februar  30. april  26. august  25. nov Kontaktpersonsamling – 3 samlingar  21. januar  30. April  15.september Kommuneproposisjon; temadag  20. mai Møte med regionråda gjennom heile året Møte med kommunar: kommunemøte, folkemøte, kommunestyre, administrasjon etc.. etter behov Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Verktøykassa for kommunereforma Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal styring/Kommunereformen/Verktoy-i-kommunereforma/

Spørreundersøking KMD har i lengre tid arbeid med ein mal for spørreundersøking. «KMD legger ut et sett med faste spørsmål som kommunene kan stille i denne forbindelse. Departementet vil så inngå rammeavtaler med 3 (eller flere) selskaper som kan utføre spørreundersøkelsene for kommunene med disse faste spørsmålene – og der kommunene kan legge til noen spørsmål som dekker lokale behov. Kommunene kan så gjøre avrop på disse avtalene.» innbyggerne-i-kommunereformen/id / innbyggerne-i-kommunereformen/id / Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Ny og betre versjon av «NY KOMMUNE» «Nå lanseres en forbedret versjon av utredningsverktøyet NY KOMMUNE. I den nye versjonen er det mer fakta og nytt og bedre kart. - Verktøyet gjør det enkelt for kommuner og innbyggere å se hvordan en ny og større kommune blir, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.« Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Kommunereforma - formidlingspakke for ungdom Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Utfordringar Kvar står min kommune og region i dag? Moglegheiter Kvar kjem det til å skje mest positiv samfunnsutvikling dei neste 30 til 50 åra? Versjon 1 pr Fylkesmannen i Møre og Romsdal