6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis SØKELYS FERSKHET - Om bruk av lys for ferskhetsbestemmelser ”Spektroskopiske.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Konkurransearena for fersk torsk i Europa NCE partnerskapskonferanse 16. juni 2009 Markedsanalytiker Ove Johansen, Eksportutvalget for fisk.
Advertisements

NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
Meeting 8th of September 2004
John R. Isaksen/10. oktober 2006 © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kan fiskeflåtens atferd harmoniseres med fiskeindustriens.
Dynamisk Datamaskering hos Santander
HVILKE KONSEKVENSER KAN FINANSUROEN FÅ FOR NORGES EKSPORT AV VILLFISK? Terje E. Martinussen Norges sjømatråd Oslo, 1.februar 2012.
Forskning og utvikling Hva bidrar biblioteket med?
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
SKREI Arne Antonsen Skrei - kvalitet • Skreien har kanskje verdens beste fiskekvalitet • På grunn av lang svømmetur fra Barentshavet.
Catfish in the European whitefish market - trends and prospects Catfish07 by Torbjorn Trondsen.
God, spennende, sunn og variert mat – en utfordring (også) for samfunns- forbruker- og økonomisk forskning EU forskning: Food Quality and Safety. Muligheter.
Grønn frokost i Hillevåg
Målinger generelt •I et moderne samfunn brukes målinger i mange ulike sammenhenger •Eksempler: –Sammenligne priser, lønninger –Høyde: størrelse på klær.
Forretningsideer & Markedsanalyser
Kap 5 - Prediksjonsmodeller
Stein Mortensen og Arne Duinker
Deteksjon av kveis - utvikling av teknologi for kommersiell anvendelse
Meta-analyse Frode Svartdal UiTø April 2014 © Frode Svartdal.
Eirik Skjetne SINTEF Veg- og transportplanlegging
Morten Hyldborg Jensen Aker Seafoods ASA
Proseminar H-2011 Frode Svartdal
Teori og Praksis Hvordan kobler vi pedagogikk, fagdidaktikk og fag med erfaringer fra og virkeligheten i skolen?
Konsekvenser av familiepolitikk 2 Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2009.
Kapittel 14: Køteori Åpenbare anvendelser i praksis
Øving 2 – Elektronisk papir Ny teknologi (se ) Elektronisk blekk Bedre egenskaper enn dagens.
Tilgjengeliggjøring av offentlig finansiert forskning Arvid Hallén, Tromsø 14.november 2007.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
NN / DATO - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis KLIPPFISK I PORTUGAL APRIL 2007 Betydningen av produktinformasjon Hvilken.
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
UNINETT-konferansen 1. – 3. oktober 2013
Ledelse av smidige prosjekter – gi slipp på kontrollen?
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
Sari Ormstad, Forskningsbibliotekar Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten Systematiske litteratursøk for metodevurderinger.
RM – Online Thon Hotels Director of Revenue Management - Jorunn Svidal
– Norsk identitet og fremtidige utfordringer
X Kunnskapsegget hva er egentlig problemet? Kunnskapsegget Geir Kristian Lund & Endre Aas Norwegian Gaming Conference 2012.
Krista: Epistemological standpoint What is our epistemological standpoint What does that mean for our study What makes a good study Torill:Must-Method.
Kort om |. Ved å bruke spesielle substanser for innfarging som reflekterer spesifike bølgelengder av lys kan man påvirke yttertemperaturen på et materiale.
Innføring i økonomi Hans O. Melberg.
Publisering i åpne kanaler Anne Storset Institutt for mattrygghet og Infeksjonsbiologi.
Ark nr.: 1 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Spektroskopisk.
Hvordan stimulere til innovasjon og økonomisk vekst? Jarle Møen Institutt for foretaksøkonomi Norges Handelshøyskole Avslutningskonferansen til FAKTA og.
Erfaringer med forebyggende helsearbeid og effekter av tiltak i bydel
Heidi Nilsen, Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse /06/04/05 - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Automatisk.
PIMEX for kontroll av støyeksponering Filmer fra Sunndalsøra 16. februar 2007 Kristin Brørs.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
Ved prosjektleder Gjertrud W. Kamstrup Norsk Regnesentral Presentasjon av prosjektet: Multifunk – Lesestøtte.
Regresjonsanalyse Korrelasjon
MEKANISERT LINEDRIFT MED SJARKER ERFARINGER – FORDELER – ULEMPER - UTFORDRINGER av Bjarni S. Sigurdsson Erfaringer fra linedrift generelt og autolinedrift.
Hvordan måle sosiale helseulikheter? Litt om enkle mål (RR og RD) og litt om sofistikerte mål (RII og SII) Bjørn Heine Strand
Matbestilling. Plan Kort introduksjon Artikkel Prosjektet.
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
Personlighetspsykologi - PSY 2600
COTS Software Evaluation and Integration Issues Håkon Solberg Karl Morten Dahl.
4. mars 20161Forfatternavn A perspective on Water and Energy- seen from Norway Haakon Thaulow Senior Advisor Norwegian Institute for Water Research, NIVA.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
Fra innovasjonsstrategiens ordbok
IDI FU-møte 10/ Quick presentation round
Torodd Jensen Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE)
Meta-analyser og systematiske oversikter
Hvor står og går finansnæringen, og hvem bestemmer retningen?
Altevatn-reguleringenTest: Changes in the flow of water: Effects on watercover and water velocity
Internasjonale masterprogram - Fellesgrader -
The Nature Index for Norway - a new measure of biodiversity
Modul 1 Modeller B – Samarbeid.
Modul 1 Modeller B – Samarbeid.
Emneevaluering og referansegrupper – forbedringer, supplement, alternativer Guttorm Sindre.
-Et kritisk blikk på kollektiv omsorg
The Harvard System of Referencing
Utskrift av presentasjonen:

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis SØKELYS FERSKHET - Om bruk av lys for ferskhetsbestemmelser ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” Trondheim, 6. april 2005 Margrethe Esaiassen FISKERIFORSKNING Heidi Nilsen Karsten Heia, Fred Sigernes og Agnar Sivertsen

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Måle ferskhet? Hvorfor? Kvalitet og restholdbarhet (Elektronisk) auksjon Optimal råstoffutnyttelse Mer kritiske og bevisste forbrukere Ferskhet er en sentral kvalitetsparameter

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Måle ferskhet? Hvordan? Autolyse Mikrobiologisk vekst

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Eksisterende metoder Ingen gode instrumentelle enkeltmetoder Forbruker råstoff Tidkrevende Begrenset nytte av enkeltmetoder ATP Sensoriske egenskaper Mikrobiologi Tekstur Elektriske egenskaper Fettoks. Flyktige stoff

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Kvalitetsindeksmetoden QIM

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Billigere og raskere metode ønskes QIM krever trente dommere –Dyrt og ikke alltid tilgjengelig Krav til metode –Hurtig –Enkel –Objektiv –Lett å betjene –Billig –Måle flere parametere

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Prinsipp for bruk av NIR spektroskopi spektral måling, X1 referanse måling, Y1 multivariat kalibrering modell spektral måling, X2 multivariat predikering modell predikert måling, Y2

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Bruk av modell for predikering Kvaliteten på modellen kan beskrives ved korrelasjonen, c, og ved feilverdien for prediksjon, RMSEP. c = så nær 1 som mulig RMSEP = så liten som mulig

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Spektroskopi for ferskhetsbestemmelse Utvikle VIS/NIR spektroskopi for hurtig kvalitetsbestemmelse av fisk. Bestemme bølgelengder/områder med særlig relevans med tanke på forenkling / kommersialisering av instrumentering På lang sikt: kommersielt anvendelig verktøy for filet og hel fisk

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Målinger med NIRS6500

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Torsk: Målt vs beregnet lagringstid

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Viktige bølgelengdeområder nm nm (VIS) nm (NIR) corrPRMSEP [dager] corrPRMSEP [dager] corrPRMSEP [dager] Torsk0,931,640,971,040,723,02 Laks0,961,590,932,040,981,2

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis FishTube: VIS spektroskopi FishTube filet Lys

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis VIS-spektroskopi for torsk

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Et instrument og en modell for ethvert råstoff? Variasjoner i råstoff: sesong og fangstmetode –database med ulike typer råstoff Hva dersom bloduttredelser? Korrelerer målingene med QIM? Ferskhetsbestemmelse før filetering? –utvikle teknologi som muliggjør anvendelse av VIS/NIR spektroskopi for ferskhetsbestemmelse av hel fisk

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Råstoffdatabase artfangstmetodesesonglagringantall fisk torsklinehøstislagring torsklinehøstslurry is40 torsklinevårislagring45 torskgarnvårislagring torskgarnvårkjølerom, 2-4ºC50 torskteinefangethøstislagring50 torskteinefangetvårislagring50 torsk”merdstått”høstislagring50 laksmerdvårislagring15

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Ulik sesong – ulik modell

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Bloduttredelser i fisken

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Predikere QIM fra spektroskopimålinger? Kan predikere QIM-score ut fra VIS spektroskopi Kan unngå at ferskhetsbestemmelse påvirkes av blodflekker.

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Målinger på hel fisk Minidust Spektrograf med nåleprobe og lampe

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Minidust og prediksjon av lagringstid

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Oppsummering VIS/NIR spektroskopi anvendelig for å bestemme lagringstid på torsk (og laks) uavhengig av fangstmetode. Ulike modeller for ulike sesonger og lagringsmedier VIS spektroskopi anvendelig for å bestemme QIM- score på torsk Teknologien kan anvendes på hel fisk Behov for videre analyse, -validering av resultatene METODEN SANNSYNLIGVIS ANVENDELIG FOR MANGE PRODUKTER

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Nilsen, H. A. (2001). Freshness measured by near-infrared technology. Food Technology International. An official publication of the European Federation of Food Science and Technology, EFFoST, p Nilsen, H., Esaiassen, M., Heia, K., & Sigernes, F. (2002). Visible / Near-Infrared spectroscopy - a new tool for the evaluation of fish freshness? Journal of Food Science, 67 (5), Heia, K., Esaiassen, M., Nilsen, H., & Sigernes, F. (2003). Visible spectroscopy – Evaluation of storage time of ice stored cod and frozen stored hake. In: “Quality of fish from catch to consumer. Labelling, Monitoring and Traceability”. Editors: JB Luten, J Oehlenschläger and G Ólafsdóttir, Wageningen Academic Publishers, p , ISBN Nilsen, H., & Esaiassen, M. (2003) How Fresh is the Fish ?- Evaluation of Freshness by Means of VIS/NIR Spectroscopy, Proceedings of the First Joint Trans-Atlantic Fisheries Technology Conference (TAFT), 33rd WEFTA Meeting And 48th Atlantic Fisheries Technology Conference, 11th-14th June 2003, Reykjavik – Iceland, p Esaiassen, M., Nilsen, H., Joensen, S., Skjerdal, T., Carlehög, M., Eilertsen, G., Gundersen, B., & Elvevoll, E. (2004). Effects of Catching Method on Quality Changes during Storage of Cod (Gadhus morhua). Food Science and Technology/LWT, 37 (6), Nilsen, H., & Esaiassen, M. (2005). Predicting sensory score of cod (Gadus morhua) from visible spectroscopy. Food Science and Technology/LWT, 38 (1),

6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Takk for oppmerksomheten 2dager påis