6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis SØKELYS FERSKHET - Om bruk av lys for ferskhetsbestemmelser ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” Trondheim, 6. april 2005 Margrethe Esaiassen FISKERIFORSKNING Heidi Nilsen Karsten Heia, Fred Sigernes og Agnar Sivertsen
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Måle ferskhet? Hvorfor? Kvalitet og restholdbarhet (Elektronisk) auksjon Optimal råstoffutnyttelse Mer kritiske og bevisste forbrukere Ferskhet er en sentral kvalitetsparameter
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Måle ferskhet? Hvordan? Autolyse Mikrobiologisk vekst
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Eksisterende metoder Ingen gode instrumentelle enkeltmetoder Forbruker råstoff Tidkrevende Begrenset nytte av enkeltmetoder ATP Sensoriske egenskaper Mikrobiologi Tekstur Elektriske egenskaper Fettoks. Flyktige stoff
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Kvalitetsindeksmetoden QIM
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Billigere og raskere metode ønskes QIM krever trente dommere –Dyrt og ikke alltid tilgjengelig Krav til metode –Hurtig –Enkel –Objektiv –Lett å betjene –Billig –Måle flere parametere
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Prinsipp for bruk av NIR spektroskopi spektral måling, X1 referanse måling, Y1 multivariat kalibrering modell spektral måling, X2 multivariat predikering modell predikert måling, Y2
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Bruk av modell for predikering Kvaliteten på modellen kan beskrives ved korrelasjonen, c, og ved feilverdien for prediksjon, RMSEP. c = så nær 1 som mulig RMSEP = så liten som mulig
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Spektroskopi for ferskhetsbestemmelse Utvikle VIS/NIR spektroskopi for hurtig kvalitetsbestemmelse av fisk. Bestemme bølgelengder/områder med særlig relevans med tanke på forenkling / kommersialisering av instrumentering På lang sikt: kommersielt anvendelig verktøy for filet og hel fisk
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Målinger med NIRS6500
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Torsk: Målt vs beregnet lagringstid
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Viktige bølgelengdeområder nm nm (VIS) nm (NIR) corrPRMSEP [dager] corrPRMSEP [dager] corrPRMSEP [dager] Torsk0,931,640,971,040,723,02 Laks0,961,590,932,040,981,2
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis FishTube: VIS spektroskopi FishTube filet Lys
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis VIS-spektroskopi for torsk
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Et instrument og en modell for ethvert råstoff? Variasjoner i råstoff: sesong og fangstmetode –database med ulike typer råstoff Hva dersom bloduttredelser? Korrelerer målingene med QIM? Ferskhetsbestemmelse før filetering? –utvikle teknologi som muliggjør anvendelse av VIS/NIR spektroskopi for ferskhetsbestemmelse av hel fisk
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Råstoffdatabase artfangstmetodesesonglagringantall fisk torsklinehøstislagring torsklinehøstslurry is40 torsklinevårislagring45 torskgarnvårislagring torskgarnvårkjølerom, 2-4ºC50 torskteinefangethøstislagring50 torskteinefangetvårislagring50 torsk”merdstått”høstislagring50 laksmerdvårislagring15
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Ulik sesong – ulik modell
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Bloduttredelser i fisken
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Predikere QIM fra spektroskopimålinger? Kan predikere QIM-score ut fra VIS spektroskopi Kan unngå at ferskhetsbestemmelse påvirkes av blodflekker.
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Målinger på hel fisk Minidust Spektrograf med nåleprobe og lampe
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Minidust og prediksjon av lagringstid
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Oppsummering VIS/NIR spektroskopi anvendelig for å bestemme lagringstid på torsk (og laks) uavhengig av fangstmetode. Ulike modeller for ulike sesonger og lagringsmedier VIS spektroskopi anvendelig for å bestemme QIM- score på torsk Teknologien kan anvendes på hel fisk Behov for videre analyse, -validering av resultatene METODEN SANNSYNLIGVIS ANVENDELIG FOR MANGE PRODUKTER
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Nilsen, H. A. (2001). Freshness measured by near-infrared technology. Food Technology International. An official publication of the European Federation of Food Science and Technology, EFFoST, p Nilsen, H., Esaiassen, M., Heia, K., & Sigernes, F. (2002). Visible / Near-Infrared spectroscopy - a new tool for the evaluation of fish freshness? Journal of Food Science, 67 (5), Heia, K., Esaiassen, M., Nilsen, H., & Sigernes, F. (2003). Visible spectroscopy – Evaluation of storage time of ice stored cod and frozen stored hake. In: “Quality of fish from catch to consumer. Labelling, Monitoring and Traceability”. Editors: JB Luten, J Oehlenschläger and G Ólafsdóttir, Wageningen Academic Publishers, p , ISBN Nilsen, H., & Esaiassen, M. (2003) How Fresh is the Fish ?- Evaluation of Freshness by Means of VIS/NIR Spectroscopy, Proceedings of the First Joint Trans-Atlantic Fisheries Technology Conference (TAFT), 33rd WEFTA Meeting And 48th Atlantic Fisheries Technology Conference, 11th-14th June 2003, Reykjavik – Iceland, p Esaiassen, M., Nilsen, H., Joensen, S., Skjerdal, T., Carlehög, M., Eilertsen, G., Gundersen, B., & Elvevoll, E. (2004). Effects of Catching Method on Quality Changes during Storage of Cod (Gadhus morhua). Food Science and Technology/LWT, 37 (6), Nilsen, H., & Esaiassen, M. (2005). Predicting sensory score of cod (Gadus morhua) from visible spectroscopy. Food Science and Technology/LWT, 38 (1),
6. April 2005-ME - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/ videreformidles når kilde oppgis Takk for oppmerksomheten 2dager påis