Mødrehelse som politisk spørsmål. Norske erfaringer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Tid for endring – en kamp mot tvang, undertrykkelse og definisjonsmakt Mette Ellingsdalen We Shall Overcome (WSO)
Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Saker hos LDO – et utvalg
10. oktober Fylkeskontakter 2008 Livet går opp og ned - snakk om det! 2009 I takt med deg selv. - Mestring i livets overgangsfaser 2010 Arbeid.
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Likestilling mellom kjønnene
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Europeiske trender og utviklingstrekk
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Den beste bistand er kvinnerettet bistand - en sannhet uten modifikasjoner Foredrag for Rotary Jan Olav Baarøy Programsjef i CARE Norge Februar 2011.
Abort - Mål s. 36 Reflekter over etiske temaer knyttet til abort
Se Verden – Se Livet.
U - L A N D.
Helsesenteret for papirløse migranter Innlegg konferanse ved daglig leder Celine Blom.
Innhold  Misjon, visjon, historie og struktur  Biennium mål og service prosjekter  Zonta Internasjonal (ZI) og ZIF (Zonta International Foundation)
Lokalmiljø og tjenestetilbud – erfaringer fra Bydel Stovner Maria Brattebakke – bydelsdirektør OXLO
Utført av InFact Knut Weberg Bruk av mediekanaler – Kommunevalget 2007 Redaktørforeningen Gjennomført 11. september 2007.
Norsvin – slik gjør vi det! Topp kvalitet på meg pga folka som jobber der! Eli A. Bryhni, Ph.D Utviklingssjef.
Er det riktig å ta abort? Av Anja, Silje og Thea..
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Rapport år i utvikling Åpne opp for «fristilt frivillighet» Økt synlighet Arbeide for økt offentlig støtte Ta vare på og fornye Grasrotforankring,
Nasjonalforeningen - utfordringer og muligheter Landsstyremøte 14.juni Lisbet Rugtvedt.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
CARE INTERNATIONAL I TANZANIA CARE sitt arbeid i Magu.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Ungdomspolitiske møter skal Legge til rette for debatt rundt temaer og prioriteringer som er angitt av: EUs strukturerte dialog med ungdom EUs politiske.
Det har vist seg at det lønner seg å snakke sammen – Vi har stedet å gjøre det på!
KAMPANJEHØYDEPUNKT HØSTEN Amnesty setter en stopper for overgrep mot individet Foto: (C) Amnesty International.
Kvalitetskrav fra brukerperspektiv Innlegg på seminar om nye kvalitetskrav i fødselsomsorgen 18/12/2009 Ingeborg Altern Vedal, Liv laga og Nasjonalt råd.
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
”Skapt i Kristus” Efeserne 2,1-13
PAPUA NY-GUINEA. PAPUA NY-GUINEA Voldspiral i Papua Ny-Guinea Pasienter som venter på Tari sykehus i Helaprovinsen på Papua Ny-Guinea. Leger Uten Grenser.
Forskning om kvinners sykefravær- mer enn forskning om kjønnsforskjeller i sykefravær Kari Wærness Innlegg på trygdeforskningsseminaret 2.desember 2014.
Seksualundervisning i asylmottak
I gode og onde dager. Abort.
Tidlig livsstilssamtale
Møte i Møre og Romsdal Kommunereformen i Vestfold Vestfold er det fylket i landet som antakelig får med flest kommuner i LØP1, dvs. sammenslåing.
Mandal kommune Informasjon om valg Trine Merete Vasby.
Cecilie Thun og Katrine Fangen
© Den norske jordmorforening Tollbugata Oslo Tlf: Fax: E-post: Velkommen til kurs for kommunejordmorkontakter.
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Seksualinformasjon i asylmottak
Tema Introduksjon Identitet, følelser og relasjoner Kropp og kjønn
Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
 Verdens største solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom  Ungdom i Norge gir én dag av egen utdanning for å bidra til å gi utdanning til.
Høydepunkt Høst 2010 Totalforbudet mot abort i Nicaragua: Hva er et kvinneliv verdt? Patricia Kaatee politisk rådgiver Amnesty International Norge.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Visjon for en bedre primærhelsetjenste Hege- Kristin Aune Jørgensen, Kommuneoverlege i Beiarn,
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Kvinners helse R eproduktiv helse Moderskap Fertilitet Kjønnsforskjeller som perspektiv Kvinner det syke kjønn? Det svake kjønn? Det ”seige” kjønn?
ICT 1 Etikk i SINTEF “Fra dyp krise til etisk pryd” Trondheim 3. mai 2007 Svein Nordenson, etikkombud i SINTEF.
Faiza Beien Mohammed - Veien til et bedre liv
CEDAW Helga Aune.
ETIOPIA.
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
Nuray Yildirim Gullestad regional koordinator v/IMDi Vest
8mill 4-5mill 2,5mill.
Resultat frå kvalitetsindikatorane i fødselsomsorga
Խելացի ժամանց Կառուցողական խաղեր Ուղեղի ունակությունների բացահայտում Զարգացում.
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
Mor-far-barn-relasjonen
Utskrift av presentasjonen:

Mødrehelse som politisk spørsmål. Norske erfaringer *************** Berit Austveg, lege, styreleder i RHM Stortinget, 7. september 2010

Noen konklusjoner Det er ikke moderskapet som tar livet av kvinner eller skader dem, men forsømmelse om graviditet, fødsel og abort “Mødrehelse” er altså graviditetsrelatert helse Norge var blant de første landene i verden som reduserte ”mødredødelighet” Det ble gjort ved vektlegging av jordmødres rolle kombinert med å gjøre fødselsomsorg til bærebjelken i sykehusvesenet Det dreier seg om prioritering av helsetjenester, OG de underliggende forholdene – dvs. politikk.

Utvikling av mødredødelighet i Norge

Sosial rettferdighet

Aborter – del av mødrehelse

Mødre eller kvinner? “Mammaer må leve for babyene sine” eller “Kvinner har rett til å overleve sin seksualitet og sin fruktbarhet på linje med menn” Menneskerettigheter: Ikke-diskriminering Norsk erfaring viser at vi trenger: -djerve politikere -gode fagfolk/god forskning -sterke og modige frivillige organisasjoner med ulike roller.