Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nuray Yildirim Gullestad regional koordinator v/IMDi Vest

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nuray Yildirim Gullestad regional koordinator v/IMDi Vest"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nuray Yildirim Gullestad regional koordinator v/IMDi Vest nyi@imdi.no
What can we do for them? Nuray Yildirim Gullestad regional koordinator v/IMDi Vest

2 Fadime Sahindal

3

4 Handlingsplan mot tvangsekteskap (2008 – 2011)
1998

5 Hovedtiltakene til IMDi:
Etablere en ordning med minoritetsrådgivere ved utvalgte videregående skoler Opprette integreringsrådgiverstillinger ved utvalgte utenriksstasjoner Styrke og videreføre Kompetanseteamet mot tvangsekteskap Øke støtten til frivillige organisasjoners holdningsskapende arbeid

6 Noen begreper: EKSTREM KONTROLL Systematisk sosial kontroll som bryter den enkeltes grunnleggende rett til selvbestemmelse og bevegelsesfrihet (i henhold til alder og modenhet). Kontrollen gjennomføres ved bruk av vold eller trusler om dette. ÆRESRELATERT VOLD Vold utløst av familiens behov for å beskytte eller gjenopprette ære, anseelse og respekt.

7 Hva er ære? Ære i ordets beste forstand holdes i hevd og praktiseres av menn og kvinner i mange samfunn. Begrepet har ulikt innhold og praktiseres ulikt i ulike grupper av mennesker i verden uavhengig av religion og trosretninger Ære handler blant annet om å kontrollere kvinners seksualitet. Den som bryter de etablerte moralske og kulturelle kodene blir utsatt for ulike former for æresrelatert vold eller æreskriminalitet. Unni Wikan introduserer ordet «æreskodeks». Æreskodeksen består av et sett standarder som er valgt ut til å ha overordnet betydning. De er konkrete og bryter man dem, mister man ære.

8 Ære forts. Kvinnen trenger ikke engang bryte de moralske kodene for å bli straffet. Et rykte om at hun brøt med æreskodeksen kan være nok til å utløse alvorlige lovbrudd. For ære handler om omverdenens vurdering av en person heller enn om personens egne moralske standarder. Æren ligger i det ytre, i hvordan ting tar seg ut. Derfor blir rykte alfa og omega!

9 Æresrelatert kriminalitet:
I 2000 fastslo FN at ca 5000 kvinner på verdensbasis ble ofre for æresdrap. I følge politiregisteret i England ble det registrert 2823 saker som handlet om æresrelatert kriminalitet I 2010. Minoritetsrådgivere i Norge har meldt 1700 saker om æresrelatert vold for perioden juni 2008.desember 2013 I samme periode meldte integreringsrådgivere 597 saker. Kompetanseteamet har mottat 2857 saker siden oppstart (2004) til nå.

10 Ikke bare tvangsekteskap Sluttrapport fra IMDis arbeid med Handlingsplan mot tvangsekteskap

11 Ikke bare tvangsekteskap!
Arbeidet som har blitt gjort, og tilnærmingene som er utprøvd viser at gjennomført TVE er kategorisert som hovedproblemet i et fåtall saker. De fleste saker dreier seg om en kombinasjon av vold, vanskelige familieforhold, levekår, generasjonskonflikter, barn og unge som tvangsflyttes, migrasjon og integreringsutfordringer. Med andre ord er sakene er alltid sammensatte!

12 Ikke bare tvangsekteskap!
Ekstrem kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold er en form for vold i nære relasjoner! Men volden er ikke bare æresrelatert! Kulturell minoritetsvold & individuell majoritetsvold All vold oppstår i en kontekst, men kultur er ikke nok til å forklare volden!

13 Vold i et migrasjonsperspektiv
Tap av nettverk, fører til tap av status Krigstraumaer, vold under flukten Dårlige sosioøkonomiske kår, psykiske lidelser Sorg etter familiemedlemmer som har blitt igjen Majoritetssamfunnets verdier Storfamiliens forventninger Språkbarrierer, avmaktsfølelse

14 Menneskerettigheter og pragmatikk som ledetråder i arbeidet!
Hva er god omsorg og god barneoppdragelse? Barnets rettigheter og barnets beste veier tungt i Norge, Umyndiggjøring av foreldre? Hva er annerledes, men ikke skadelig praksis? Hva er annerledes og skadelig praksis?

15 Takk for meg!


Laste ned ppt "Nuray Yildirim Gullestad regional koordinator v/IMDi Vest"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google