Utfordringer med åpne merder

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunikasjonsdirektør FHL
Advertisements

Sist oppdatert august Tallene i presentasjonen bygger på regnskapsdata hentet Brønnøysundregistrene. Bedriftene som er med i utvalget er innen de.
Kilder og risiko for akutt oljeforurensning i Norge
Forslag til ny havressurslov Innledning til representantskapsmøtet i Sør-Norges Trålerlag 4. februar 2008 Seniorrådgiver Gunnar Frogner Dahl.
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
HAVBRUK I NORGE Harnøsand 15. mai 2013.
Beslutningsområde Hva skal scenariene brukes til? Hva kan gjøres for å bidra til at petroleumsvirksomhet i Norge i 2015 fremdeles er en foregangsnæring.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
“Beste praksis for isolering ved arbeid på hydrokarbonførende utstyr”
Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet?
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Forebygging og betydning!
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Livet i havet – vårt felles ansvar Fiskebåtredernes Forbund Liv Holmefjord, fiskeridirektør Nye utfordringer for forvaltningen.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Sameksistens mellom villaksen og oppdrettsnæringa Jørund Larsen Regionsjef, Midtnorsk Havbrukslag.
Produktivitetskonferansen innspill og oppsummering Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Rømmingsutvalget Tarald Sivertsen, nestleder i styret FHL havbruk og leder i Rømmingsutvalget.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Næringas erfaring med NYTEK
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
NY FORSKNINGSMELDING – NY GIV FOR NÆRINGSLIVETS FOU? Finn Bergesen jr. Administrerende direktør Næringslivets Hovedorganisasjon.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Rømmingssikker not for torsk
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
– På lag med framtiden i 100 år!
Oppdrag nord - hvordan skal vi lykkes?
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
Bærekraftig bioteknologi
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Hvor går barnevernet? Landsmøte norsk barnevernlederorganisasjon (NOBO) Gardermoen, april 2012 Anne Jensen, KS Anne Jensen, KS KS Omstilling og.
Torskenot -Riktig valg av not i oppdrett av torsk
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
maritim rekruttering og næringens behov
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Livet i havet – vårt felles ansvar Nasjonalparker med sjøareal – Hva ønsker vi for den marine delen? Regiondirektør Erik Ludvigsen Strand.
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Frisk torsk !! Et forprosjekt delfinansiert av Hordaland Fylkeskommune (RUP)
Seminar Florø – Akvakultur og ny teknologi 24.4 –
Planlegge og prioritere tiltak
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Historikk Oppdrettsnæringa starta med Bergstø på Øyerhamn, Varaldsøy i lag med Ivar Heggen frå Valldal Ca 1962 Kvinnherad har i dag 37 lokalitetar for.
Havbrukspolitikk for økt norsk konkurransekraft Aqua Nor 9. august 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Hva vil vi med kystsonen? Fevik august 2014 NJFF skal arbeide for å: - sikre en bærekraftig forvaltning av de marine ressursene og deres leveområder.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Gjensidige, AquaNor august 2005.
Norwegian Ministry of Fisheries Rent og rikt hav Statssekretær Thorhild Widvey, Fiskeridepartementet Tromsø 22. november 2002.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Helgeland Havbruksstasjon As
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Ecomerden, lukka anlegg og grøn konsesjon i praksis Michael Niesar Sogn Og Fjordane Fylkeskommune – Miljøseminar 2016 i Florø.
Greener Harvest Presentasjon for springbrett arrangert av Connect Norge Torsdag 12.mai 2016.
Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.
Livet i havet – vårt felles ansvar Fiskeridirektoratet Bergen 2016.
Tore Håkon Riple Marine Construction as Leder SN/K 509
Hva menes med naturmangfold?
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Utskrift av presentasjonen:

Utfordringer med åpne merder Lars Andresen, WWF-Norge Florø, 25. april 2014 Først vil jeg si tusen takk for invitasjonen. J Fin presentasjon, men litt lang. Syns det var ok med så mye på ASC, er det som er vårt hovedfokus. Men jeg ville brukt mer tid på slutten av presentasjonen med hva vi ønsker av FHL. Har fjernet noen slides, og foreslått noen som kan fjernes. I tillegg så tror jeg at i 2014 så må vi fornye oss i presentasjonene, mange av de som jobber i fiskeri- og havbruksnæringen har sett dette nå flere ganger Fjernet slide 7 Fjernet de tre slidene om bærekraftig sjømat, kommer senere så blir repetisjon Fjernet slide 11 Jeg ville fjernet slide 14 og 15 -> disse har vi brukt veldig mange ganger og de virker utdaterte Velg slide av 16 eller 17 – den ene hadde du brukt i begynnelsen Slide 31 0og 33 blir veldig nærme hverandre – føles som en repitisjon, ville avsluttet med en utfordring til FHL? Hva venter vi av FHL? Kravene som står nå er rettet mot næringen, viktig at vi utfordrer FHL. Sliden med næringslivtoppene er en fin overgang til avslutte med noen gode utfordringer og krav til dem

Agenda Om WWF Utfordringer Løsninger Forventninger Om WWF Havbruk i dag Næringens veivalg Hvorfor sertifisere Hva er ASC og hvorfor er det viktig Forventninger til næringen i 2020 Florø 25. april 2014

KORT OM WWF +100 +5,000 1961 +5M I over 100 land, på 5 kontinenter Over 5,000 ansatte på verdensbasis 1961 +5M Grunnlagt i 1961 Drøyt 5 millioner støttespillere Photo: © NASA Florø 25. april 2014

WWFs holdning Vi skal bruke naturen… …men det skal gjøres på en bærekraftig måte. Det gjelder både for bestander, habitat, økonomisk, økologisk, osv… Betyr IKKE at all oppdrett skal på land. Eller i lukka system. Ennå. Florø 25. april 2014

Utfordringer med dagens praksis Lus, faeces/fôrspill, ukjente overføringer marint liv, kjemikalierester Utsettes for påvirkning utenfra. Naboen, fritid, oljesøl, smitte Rømming Areal. Flerbruksområder, ikke sterke nok for offshore Svinn Florø 25. april 2014

179 000 pr 24.4.2014

Årsaker Utstyrsfeil Menneskelige feil Florø 25. april 2014

Bærekraftstrategien Forurensing og utslipp Sykdom og lakselus • Genetisk påvirkning (rømming) Forurensing og utslipp Sykdom og lakselus Arealbruk Fôrressurser Ingen varige endringer, ingen bestandsregulerende effekter. Risikovurderingen fra HI: «middels eller høy sannsynlighet for at miljøeffektene av oppdrett er i strid med målene i bærekraft- strategien langs norskekysten fra Rogaland til og med Finnmark». FAO: Aquaculture in 2012 will supply more than 50% of world’s fish consumption Bedre å oppdrette en kylling, svin og ku sett fra utslipp av GHG – i disse klimaendringstider er dette et poeng, MEN viktig å huske at naturmangfoldet er klodens immunsvar, og det er viktig at dette ikke er ødelagt fordi en trenger et godt immunforsvar for å takle klimaendringene. Og oppdrett av fisk kan ha en stor negativ påvirkning her – spesielt fordi det vokser så fort Florø 25. april 2014

Grundig Troverdig Uavhengig Florø 25. april 2014

Fra best på fiske til best på havets natur til Direktoratet for marint mangfold Fra dagens mål: «Vi skal fremme lønnsom og verdiskapende næringsaktivitet gjennom bærekraftig og brukerrettet forvaltning av marine ressurser og marint miljø.» Til morgendagens: “Vi skal bevare økosystemer og artsmangfold i havet som grunnlag for bærekraftig næringsvirksomhet i framtiden” Florø 25. april 2014

Løsninger ? Viktige funn: Viljen er der Dialog og investeringer - Samarbeid er nødvendig - Finansieringsordninger - Kost-nytte-spørsmål - Myndighetskrav framover Florø 25. april 2014

Forskning.no jan 2013: Tre av fire oppdrettslakser som rømmer, stikker på grunn av utstyrsfeil eller menneskelig svikt. To av tre rømmingstilfeller skyldes hull i not. Ytterligere åtte prosent stakk av fra merdene på grunn av menneskelige feil i forbindelse med operasjoner. 11 prosent av den rømte laksen stakk av fra landanlegg, og like mange unnslapp på grunn av forhold utenfor selve merdene. Det er bare for fire prosent av rømlingene i perioden 2006–2009 at forskerne ikke har klart å finne en klar årsak. – Hull i notveggen som følge av gnag fra bunnringkjetting sto i perioden 2008 til 2010 for mer enn 50 prosent av antallet rømt fisk, sier Jensen. Færre store rømminger Menneskelige feil i forbindelse med operasjoner som avlusing og vedlikehold, tilskrives sammen med flytting av fisk nærmere 20 prosent av rømmingstallene. Florø

Eksempler på framtidas løsninger ? Florø 25. april 2014

Forventninger om vekst ? Grønne konsesjoner MTB Nei fra WWF DN, Veterinærinstituttet, NINA, Havforskningsinstituttet og Mattilsynet Alle fraråder   © N.C. Turner / WWF-Canon Florø 25. april 2014

Florø 25. april 2014

Hvem skal ha det siste ordet ? Florø 25. april 2014

Næringa framover ? Merking er første bud og viktig å få på plass Steril laks vil (trolig) løse noen utfordringer Kilosmolt løser endel utfordringer Det vil bli flere løsninger på plass for lukka system Trolig næringas egne løsninger før myndighetskrav. Næringa jobber raskere Liten vekst i produksjonsvolum Florø 25. april 2014

Forventninger Delta i utvikling Investere i bedre utstyr og ny teknologi Akseptere merking og sporing Bedre kunnskapen, f.eks kadmiumkrabben Hyppige kontroller og strenge sanksjoner Sonestrukturer og områdeforvaltning Steril fisk Indikatorer før vekst Samarbeid NGO, næring, myndigheter, leverandører Økt tilskudd FoU WWF sier JA til en bærekraftig havbruksnæring Avvik Naturmangfoldloven Strengere sanksjoner Mer aktiv bruk av sonestrukturer Krav til merking Helhetlig økosystembasert forvaltning Følge opp svinn Styrket kontrolltelling ved slakt Styrke samarbeidet med MT og FM Føre-vár Florø 25. april 2014

TAKK © Paul Nicklen / National Geographic stock / WWF