Vekselstrøm - spenning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vår elektriske verden kap 5
Advertisements

Nyttig energi og fantastisk elektronikk
Elektrisitetslære og elektronikk Vitensenteret, Trondheim
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Induksjon.
Elektrisitet Elektrisiteten finnes i naturen Ingen form eller farge
Grunnkurs gesisPLAN - Del 4
Dimensjonering ved kortslutning
Kap 02, 03 Posisjon – Hastighet – Akselerasjon
Parkabel I dag bruker vi mest UTP-kabel som ersom er uskjermet. Vi bruker mest enkjærnete ledere. Flertrådete ledere brukes derimot i koblingssnorer.
Maritime Elektriske Kraft og Distribusjonssystemer
Forelesning nr.1 INF 1411 Elektroniske systemer
Fordeling av elektrisk kraft
ELEKTRISITET KAPITTEL 11.
PREVENTIVT VEDLIKEHOLD
KOMPETANSEMÅL OG LÆRINGSMÅL ELEKTRISITET OG STRØMKRETSER
TECH INVENTIONS er et firma som utvikler
Kapittel 18 Grunnleggende diodekoplinger
Kondensator - Capacitor
Forelesning nr.4 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.4 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.5 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.2 INF 1411 Elektroniske systemer
Forelesning nr.4 INF 1411 Elektroniske systemer Vekselstrøm Kondensatorer INF
Likestrøm Ems – elektromotorisk spenning (s.15) Kjemisk (batteri)
Kurs 7 - Trefase s.42.
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Strøm / Resistans / EMS.
Kondensator.
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Magnetisme og elektrisitet – nære slektninger
Systemstabilitet Innledning
Fakultet for Teknologi, Grimstad
Overspenninger Diverse
Fysikk 1: Elektrisitet og energitransport
Formelmagi 34-1 (34.2) Spenning indusert ved bevegelse (motional emf)
Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)
Elektromagnetisme: Første del av
Elektrisitetslære Vitensenteret, Trondheim
Motorens merkeskilt.
Vekselstrøm - spenning
Naturfag /8 Elektrisitet (og magnetisme)
VEKSELSTRØMSGENERATOR
Kapittel 18 Grunnleggende diodekoplinger
Elektronisk løgndetektor
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
DEN ELEKTRISKE VERDA Elektrisk energi: Kor mykje vi bruker Korleis vi kan spare energi Korleis vi kan bruke elektrisk energi på ein sikker måte Korleis.
Velkommen til MG Rover Norge Serviceskolen. MG Rover Norge Serviceskolen Kurs innhold Hva er elektrisk strøm Magnetisme Vekselstrøm og likestrøm Blyakkumulatoren.
Elektrisitet på barnetrinnet Grunnbegreper og praktiske forsøk Roy Even Aune Berit Bungum Vitensenteret Skolelaboratoriet i Trondheim.
1 SKOLELABORATORIET Simulering av elektroniske kretser Av Nils Kr. Rossing Skolelaboratoriet ved NTNU
Elektro 1 SUBARU NORGE AS MG ROVER NORGE. Kurs innhold Hva er elektrisk strøm Hva er elektrisk strøm Magnetisme Magnetisme Vekselstrøm og likestrøm Vekselstrøm.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Elektrisitet. Hva er elektrisitet? Det er ikke lett å forklare hva elektrisitet er.  Vi ser den ikke fordi at den er usynlig  Vi lukter den ikke og.
Transistorer og lysdioder - elektronikkens arbeidshester
Kortslutning Ein snarveg for elektrona
Elektrisitet.
Arbeid, energi og effekt
6. Elektriske kretser Mål:
Hvordan virker en bryter?
Legg elektrisk anlegg i et modellrom
Koble videre og planlegg modellrom
Kondensator - Capacitor
Elektrisitet og magnetisme
Elektrisitet og magnetisme
P = U ∙ I I Forsan så vi hvordan man produserer energi ved hjelp av vann. Nå skal dere lage deres eget lille kraftverk. OPPGAVE: Dere skal få så mye effekt.
Kabelinstallasjoner.
Beskyttelse mot overbelastningsstrøm og kortslutningsstrøm
Elektrisitet — og spenning i hverdagen
Kondensator - Capacitor
Elektronisk løgndetektor
Utskrift av presentasjonen:

Vekselstrøm - spenning Vekselstrøm er formelt en elektrisk strøm som skifter retning og som ventes å ha en sinusform hvis ikke annet er angitt Likestrøm er ideelt sett en elektrisk strøm som oppviser en konstant strømstyrke og har en uforanderlig strømretning. Betegnelsen brukes som motsetning til vekselstrøm.

Permanent Magnetisme

Hvordan lage strøm?

Elektromagnetisme

En generator

Prinsipp motor/generator http://www.walter-fendt.de/ph11e/generator_e.htm

Elektrisk motor En elektrisk motor gjør elektrisk energi om til mekanisk energi. Vi på ser på figuren at når vi sender strøm gjennom en leder som er i et magnetfelt, blir det en fortetting av magnetfeltet på den ene siden og en reduksjon på den andre siden av lederen. Når vi setter sløyfeviklinger inn i et magnetfelt og viklingene er koplet til hver sin kommutatorhalvdel vil sløyfeviklingen rotere.

Motortyper Trefasede asynkrone kortslutningsmotorer. Trefasede asynkrone kortslutningsmotorer er de mest driftssikre og robuste, og de mest brukte motorer i industrien. Statorviklingene på denne motoren kan være trekantkoblet eller stjernekoblet. Sleperingsmotorer Sleperingsmotoren har vanlige isolerte viklinger i rotoren, viklingene kan være trekant- eller stjernekoblet. Rotorviklingene er koblet til tre sleperinger på rotorakselen. Her kan det kobles inn og ut motstander som regulerer turtallet på motoren etter som belastningen varierer. Sleperingsmotoren finnes både som enfase- og trefasemotorer.

Nettilkobling for trefasemotorer En trefasemotor har tre statorviklinger, disse kan være stjernekoblet (Y kobling) eller trekantkoblet (Δ kobling). Motoren er sterkest når den er trekantkoblet. Strømmen gjennom motoren er minst når den er stjernekoblet. Trefasemotorer blir som oftest startet med stjernekoblet stator og koblet om til trekantkoblet stator når den er komet opp i fart. Dette kan skje med en stjerne-trekantvender. I industrien brukes ofte 400 volt spenning på større maskiner, da må alltid statorviklingene til motorene stjernekobles, for ellers vil motoren bli overbelastet. Vi kan snu dreieretningen. For å snu dreieretningen til trefasemotorer kan en bytte om to av fasetilkoblingene på klemmbrettet.

Merkeskiltet

Motorvern Roterende elektriske maskiner som er tilkoblet nettspenning skal ha vernekretser. Motorvernbryteren har til oppgave å bryte strømmen til motoren dersom: 1. Motoren blir overbelastet, for mye strøm 2. Kortslutning, for mye strøm 3. Spenningsfall, varmgang

kontaktorer En kontaktor er en elektromagnetisk brytersom har til oppgave å få kontaktsamband mellom inngående og utgående spenning, (for eksempel motoren.) Kontaktorer har vanligvis innebygd nullspenningsbryter, som er påbudt på alle roterende maskiner. Nullspenningsbryter kan: 1.      Fjernutkoble motoren 2.      Koble ut motoren ved for lav spenning 3.      Hindre automatsk innkobling når spenningen kommer tilbake  

sikringer Sikringer skal hindre overbelastning i elektriske kretser. Størrelsen på sikringene bestemmes etter dimensjon på ledningsnettet og hvor mye strøm forbrukerne bruker. I dag brukes mest automatsinkringer i elektriske anlegg.

tilkobling