VINLÆRE GB Eriksson.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Veiledning for knivbytte  Hold tangen som vist  Klem håndtakene sammen, til du ser et lite hull i kniven Lite hull i kniven
Advertisements

Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Teknisk og metodemessig oversikt
Rosèvin.
STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.
Vinum Stavanger – Veneto
Unge & Rus.
NKS 17 mars Organoleptisk inntrykk av vin Hvorfor Syrah smaker Syrah, Pinot Pinot og noen ganger Syrah Pinot og Pinot Syrah.
Under regnbuens tegn 1. Mosebok 9, 8-17.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Torsdag 21. juni BIE Sommerskole ved Wenche (W) og Ulf (U)
Løvhytter og vannbæring
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
FØRSTEHJELP VED BRANNSKADE
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
CHABLIS.
EKSEMPEL PÅ NÆRINGSMIDDELPROSESS
44 Hector om skikk og bruk I Norge
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
REKLAME.
Det gamle egypt AV ANDREAS 5d.
REGNBUEN Skrevet av Runar Petershagen.
826 – Han gikk den tunge veien
Post 4, sykehuset Levanger
Kapittel 47 Å gjøre lekser.
Matteus 2,1-12.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Tegreen™ 97 Støtter kroppens antioksidante forsvarssystem.
‘Fra Ord til liv’ ‘Fra Ord til liv’ Desember 2011 Desember 2011.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
Veneto, Valpolicella, Ripasso, Amarone og Recioto
Guds Apotek.
Europa.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Planteceller og planter
Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å.
Spania 5 regioner.
Og.
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
LYS OG FARGER Absorpsjon Refleksjon / Refleksjonsloven Transmisjon
Islam.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
FAST STOFF VÆSKE og GASS
Kosmetikk (gresk) ● Vi kan oversette dette ordet som skjønnhetsmiddel eller kunsten å pynte seg ● Mange forskjellige ingredienser brukes i kosmetiske produkter,
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
BALKAN (sør-øst Europa) Hellas Kroatia Makedonia Moldova Georgia Ungarn Romania Slovenia Bulgaria Tsjekkia Slovakia Bosnia-Hercegovina Russland Ukraina.
Etanol – mer enn et rusmiddel Etanol – rusmiddel, brensel, løsemiddel.
Bioteknologi Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter.
Nedbrytere Dyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og døde dyr.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
På med tenkehattene: Parallelltenkning som kreativ metode.
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
New Zealand.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
X x x «Monotypi». Finn frem glass eller pleksiglass plater i størrelse litt under A4 eller A5. Du må ha tykt papir som er litt større en glassplatene.
Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Planteceller og planter
Planteceller og planter
Fargelære.
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Planteceller og planter
Utskrift av presentasjonen:

VINLÆRE GB Eriksson

Historie Vin er produkter framstilt av gjæret druesaft. Vindruen kommer fra planten Vitis vinifera. Det hele startet for over 8000 år siden i Lilleasia, dagens Tyrkia. GB Eriksson

Vin oppsto sannsynligvis ved en ren tilfeldighet. Innhøstede druer ble glemt og gikk i forråtnelse. Skallet sprakk, og gjæringen kom i gang. Rusen som kom av vindrikking, ble sett på som en åndelig kontakt med gudene. Vindrikking var ofte forbundet med religiøse sammenhenger. Noe av det første Noah gjorde etter han steg ut av arken, var å dyrke en vinmark. GB Eriksson

GB Eriksson

En drue består av: drueskall fruktkjøtt druesteiner GB Eriksson

Fargen på druene er Vindruenes skall er seigere enn borddruenes. I skallet finnes også garvestoffer kalt tanniner. Det er bare skallet som inneholder fargestoffer som kan gi vinen farge. Fargen på druene er ulike blåfarger som kan gå over mot det rødblå grønnfarger som kan ha nyanser mot gult og hvitt GB Eriksson

Utenpå drueskallet sitter naturlig gjærsopp. Alkoholgjæringen begynner av seg selv når soppen kommer i kontakt med druesaften. Fruktkjøttet er rikt på vann og druesukker. Druesteinene inneholder garvestoffer. GB Eriksson

Hvitvin 6. Vinen blir silt og tappet på tank av rustfritt stål, plast eller på eikefat. 7. Vinen blir stukket om og tappet på et nytt fat eller i en tank. 8. Vinen bli klaret og filtrert. 9. Til slutt tappes vinen på flasker. Druene knuses forsiktig. Stilker og blader fjernes. Den saften som er igjen, skilles fra skall og steiner. Gjæringsprosessen starter. Druesukkeret blir omdannet til alkohol og karbondioksid. GB Eriksson

GB Eriksson

Hvitvin blir laget av både grønne og røde druer. Hvitvinene deles inn i tørr, halvtørr og søt. Ved produksjon av søt eller halvtørr vin kan gjæringen stoppes før alt sukkeret er brukt opp, eller vinen kan tappes før gjæringsprosessen er ferdig. Vinen blir tørr dersom gjæringsprosessen får gå til den stopper av seg selv. GB Eriksson

Rosévin: Rosévin blir laget av både hvite og røde druer. Druene knuses forsiktig. Stilker og blader fjernes. Druesaft og faste stoffer gjennomgår en kort gjæringsprosess. Saften siles fra og gjærer videre. Vinen kan bli klaret før den filtreres og tappes på flasker. Vanligvis bør rosévin drikkes ung og bare sjelden lagres. Rosévin blir solgt som halvtørr, tørr eller svakt musserende. GB Eriksson

Rødvin Druene knuses forsiktig. Stilker og blader fjernes. Druesaften presses ut, og gjæringen starter. Under gjæringen oppløses fargestoffet i skallet. Det blir trukket garvesyre fra steinene. Vinen tappes på tank eller eikefat. Den stikkes om og tappes på nye fat eller tanker. Den klares og filtreres. Den tappes på flasker. Til slutt lagres den på flasker, alt fra noen måneder til flere tiår før den kan nytes. GB Eriksson

GB Eriksson

GB Eriksson

Musserende vin før stille vin Hvitvin før rødvin En liten huskeregel Musserende vin før stille vin Hvitvin før rødvin Ung vin før gammel vin Lett vin før kraftig vin Tørr vin før søt vin Svak vin før sterk vin GB Eriksson