Prestasjonsmat for idrettsungdom Barbro Sætha Kostholdsveileder, trener og instruktør
Disposisjon Mat er viktig for dere. Hva bør maten inneholde? Viktigste energikilde Gode måltidsvaner Hva er viktig før, under og etter trening/konkurranse? Restitusjon. Avslutning
Mat er viktig for dere Vekst og utvikling Skole og fritidsaktiviteter Best mulig helse Prestasjon - Trening og konkurranse - Skole og fritid De 3 b`er - bensin, byggesteiner og beskyttelse
Hva bør maten inneholde?
Hva er kroppens viktigste energikilde for å prestere? KARBOHYDRAT - Energilagre slik at vi orker å trene lenger og hardere. - Restitusjon Hvilke mat får vi karbohydrat fra? Spis karbohydrater til hvert måltid.
Byggesteiner PROTEIN - Bygger opp musklene etter trening og gjennom dagen. Hvilken mat får vi protein fra? Spis protein til hvert måltid.
Gode måltidsvaner Sikrer energi gjennom dagen, Øker prestasjon på trening Spis jevnt gjennom hele dagen - 3 til 4 hovedmåltider - mellommåltider God planlegging er viktig - Matpakke sikrer dagen
Hva er viktig før og etter trening og konkurranser? Før trening/konkurranse? - Godt måltid 1-2 timer før trening - Havregryn, brødskiver, varmrett m/pasta, ris med tilbehør Drikke - cirka en flaske vann innen 2 timer før
Under trening Drikke - drikk godt cirka hvert 20 minutt. - før tørsten melder seg - Saft Mat - på økter over en time - banan, brødmat, nøtter/tørka frukt
Etter trening Viktig med påfyll av væske rett etter Litt påfyll raskt etter banan, melk, brødskiver, yoghurt Større måltid innen to timer
restitusjon Gjør at kroppen bygger seg enda sterkere og kommer seg raskere Mat og drikke - tap av væske - lite måltid rett etter - større måltid innen 2 timer Søvn og hvile
3 huskeregler De 3 b’er: - Bensin, byggesteiner, beskyttelse Viktigste energikilde for prestasjon: - Karbohydrater fra brød og kornprodukter Mat skal være glede og trivsel, det finnes ikke ja mat og nei mat
TAKK FOR MEG!