LANDBRUKET I GILDESKÅL Møte kommuneplanarbeid 28.11.2013.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
Ta med Jordball Isopormåne Liten jordball Solomkrets Solsystemskalafil.
Litt mer om PRIMTALL.
Dato: EØS-utvidelsen – Tillatelser med formål arbeid Avdeling for faglig strategi og koordinering, Enheten for statistikk og analyse Desember
INTEGRERINGSBAROMETERET Holdninger til integrering og mangfold GRAFIKKRAPPORT.
Andel av befolkningen som kjøper bøker. 1 Leseundersøkelsen Gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen 81%
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Hvordan drive landbruk?
1 Arbeidssted, bruk av fasiliteter og - mengde 5.
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Salten Regionråd – Felles Ansvar
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
Samfunnsregnskap, 2008 IT-næringen i Bodø. Illustrasjon av samspillet Rammevilkår og tilrettelegging Arbeidsplasser og skatt- og avgiftsinntekter Fellesskapet.
Verdiskaping og sysselsetting i jordbruket i Trøndelag, 2010 Seminar Rica Hell Hotell , Siv Karin Paulsen Rye.
Utarbeidet av Synovate MMI v/ Kathrine Steen Andersen Februar 2008 Rapport for Postbanken Parforhold og økonomi 2008.
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Presentasjon for kommunestyret
Kapittel 14 Simulering.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Seniorene – morgendagens arbeidskraft! 5. desember 2006 Senter for Seniorpolitikk NAV Arbeidslivssenter Akershus NAV Arbeidslivssenter Oslo.
Regnskapsfører og Sparringpartner / rådgiver
Omlasting og direkteleveranser. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Vi har nå utvidet nettverket med direkteleveranser. Distribusjonen går enten via lagrene.
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
Kap 06 Diskrete stokastiske variable
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Vi får Norge til å gro! Prosjektplan på 4 Styrking av saueholdet i Buskerud Prosjekteier: Buskerud Bondelag Prosjektleder:Eldor Bjerke.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Oppland Arbeiderblad Kjønn i kildebruk - Utviklingstrekk over en to års periode.
Innovasjon Norge – bygdeutviklingsmidler Gartnerdagene, Gjennestad 23
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Timesammedag ved Risvollan legesenter(RLS) Evaluering etter 3 år. Stud.med Olav Aune Thomassen og Aage Bjertnæs Spesialist i allmennmedisin.
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Oktober 2010
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Juni 2010 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
LEDIGE LOKALER TIL LEIE PÅ VÆRSTE-OMRÅDET
NM i prototyping - Yggdrasil 2014
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Geografiprosjekt Våren 2009
Bankenes sikringsfond Revisjonskontoret
Virksomhetsrapport Oktober Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Kristin Granne Avdeling for opplæring og tjenester
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Elevundersøkelsen ( ) UtvalgGjennomføringInviterteBesvarteSvarprosentPrikketData oppdatert 7. trinnVår , Symbolet (-) betyr.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Hva er riktig utvikling av kollektivtrafikken i Oppland. Historikk
Regional transportplan Agder Agder Kollektivtrafikk AS Siv Wiken
Økonomi og pengestrømmer i idretten
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
Dagligbankundersøkelsen Fakta Dagligbankundersøkelsen intervju Befolkning 15 år + TNS Gallup Forfatter Bente Pettersen Roar Thorvaldsen.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Utskrift av presentasjonen:

LANDBRUKET I GILDESKÅL Møte kommuneplanarbeid

AREALFORDELING Landarealet i kommunen utgjør 665 km 2. Av dette er 18 km 2 jordbruksareal og 105 km 2 skog og anna produktiv utmark. Kommunen er oppdelt av høye fjell, fjorder og sund, og de produktive arealene er relativt små. Øyer, holmer og skjær utgjør et areal på 153 km 2. Sandhornøya er størst med 108 km 2, og har også ca en tredjedel av de nyttbare jordbruksressursene i kommunen.

TYPE DRIFT Totalt er det ca 570 landbrukseiendommer i Gildeskål. Det er 31 søker på produksjonstilskudd. Av 31 bruk i aktiv drift er 5 melkeprodusenter. Samlet leveranse i 2012 var liter. Vi har 16 søkere med sau hvorav 3 driver med villsau på øyene. Antall sau på beite sommeren 2012 var bruk driver kjøttfèproduksjon; på ulike raser: hereford, charolais, angus, limousine og skotsk høylandsfè.

AREALBRUK Totalt var det 6848 daa i drift til slått og beite i I tillegg kommer utmarksbeiter Vi har 5 bruk med økologisk drift av arealene. Fire av disse ligger i Nordfjorden. Ett bruk leverer også økologisk sau. Leiejordsprosenten var i 2009 på 39 % for fulldyrka og overflatedyrka jord til slått og beite. Neppe mindre i 2013

STATUS 2013 Slakteleveranser Gildeskål 2012: - 41 tonn griseslakt - 10,5 tonn saueslakt (hvorav 2,6 tonn var økologisk kjøtt) - 61 tonn storfèkjøtt

UTVIKLINGA I JORDBRUKET I GILDESKÅL Tallene er hentet fra jordbrukstellingene som har vært avholdt av Statistisk sentralbyrå hvert tiår; siden 1939 (så langt vi kan se) og søknader om produksjonstilskudd. JORDBRUKSAREAL I DRIFT, DAA

UTVIKLINGA I JORDBRUKET I GILDESKÅL HUSDYR Kyr Ammekyr Storfè Sau Svin (avlspurker) Høner Geiter (ammegeiter) Hester Lama 13 7

UTVIKLINGA I JORDBRUKET I GILDESKÅL ANTALL BRUK I DRIFT De fleste tallene kan sammenlignes direkte, men for noen kan det variere med måten det er spurt på i tellingene. De gir likevel et godt bilde på utviklinga.

Færre bruk i drift

Investeringer Det investeres lite i driftsbygninger. Hva sier det? Generelt sett er det svært få søknader fra Saltenregionen. Tilskuddet til drenering er tilbake fra i år. Antar at behovet er stort. Søk i 2014!!

Tilleggsnæring, annen næringsutvikling Avhengig av at noen er interessert Grønt reiseliv Småskala matproduksjon Grønn omsorg Annen næringsvirksomhet

Tenke nytt ?

Tilleggsnæring er ikke redningen Forskerne har beregnet verdiskapingen i tilleggsnæringer til landbruket, og funnet ut at den har relativt lite omfang og betydning i forhold til tradisjonelt landbruk. ( rapport fra Trøndelag 2010) Likevel kan tilleggsnæringene være viktige for en del som velger å satse på landbruk. Forskerne har beregnet verdiskapingen i tilleggsnæringer til landbruket, og funnet ut at den har relativt lite omfang og betydning i forhold til tradisjonelt landbruk. ( rapport fra Trøndelag 2010) Likevel kan tilleggsnæringene være viktige for en del som velger å satse på landbruk.

UTFORDRINGER Sikre produksjonsgrunnlaget og sysselsetting Forvaltning av natur-og kulturlandskapet Rammevilkår for økonomisk drift Fremtidig forutsigbarhet Nye næringer.. Landbruk + Jordvern Beitebruk Rovvilt Hyttebygging, fritidsbeboere

KOMMUNALT BIDRAG Ta i bruk tilgjengelige virkemidler: Tilskuddforvaltning BU-midler SMIL OG NMSK Juridiske virkemidler Ivareta primærnæringene i arealplanlegginga Tilskudd til Salten landbruksrådgivning Tilskudd til kjøp av melkekvote Bistå ved behov. SNU er medspiller …

Framtida – det er vi!!!!!!!!