Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Påvirkningsparadokser
Advertisements

Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Regjeringens barne – og ungdomspolitikk Kjell Erik Øie Statssekretær.
Samfunnskunnskap - Makt
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
EU – hva skjer?. Stabilitet Et politisk eksperiment •Frivillig overdragelse av beslutningsmyndighet •Felles beslutninger følges opp av den enkelte medlemsstat.
7 Demokrati.
Blir EU mer demokratisk med den nye grunnloven? Faglig-pedagogisk dag 4. januar 2005 Andreas Føllesdal Norsk senter for menneskerettigheter Universitetet.
JUS100 Dag
Sosiologi i barnehagen
Styresett og demokrati i Norge
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
JUS100 Dag
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
14 Samarbeid over grenser
POLITIKK.
Norwegian Institute of International Affairs Norsk Utenrikspolitisk Institutt Kurs i internasjonal politikk Oslo, Fanehallen, 26. november 2010 Dr. Nina.
Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.
Internasjonale menneskerettigheter Innføringsforelesning kl v/ Marius Emberland.
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Noen rettslige problemstillinger vedrørende elektronisk samhandling i offentlig sektor Prof. Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk, Avdeling.
Innføring offentlig rett – EU og EØS
Lokal tjenesteyting og kommunale omstillingstiltak Statssekretær Frank Jensen Solstrand oktober 2003.
Feilslått integrasjon Stikker planen, EDC og EPC ( )
Integrasjonsteori og integrasjonshistorie
IKT-arkitektur og styringsmodeller: mellom politikk og jus Dag Wiese Schartum, AFIN.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning? Hvordan utnytte medlemskapet i europeiske organisasjoner? Åse Erdal,
Utvidelse, stagnasjon og nye initiativ Utvidelse? Andre og tredje gang 1967: Labour søker på ny. De Gaulle veto 1960, de Gaulle er borte. Toppmøte.
Statssekretær Frank Jenssen Strukturelle utfordringer for kommunesektoren Innlegg på Styringsdialogkonferansen i Nord-Trøndelag 6. januar 2004.
Bruk av IKT i frivillige organisasjoner Tommy Tranvik, forsker, AFIN,
Fra Den første internasjonalen til Attac De kollektive bevegelsenes historie Introduksjon
Fra Messina til Roma Romatraktatene: Euratom og EEC ( ).
Case 1 Makt og demokrati i Norge
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
Nasjonale strategier? Krise og nye initiativ ( ) EDC, Messinakonferansen og Romatraktaten.
EEC Konsolidering og indre krise. Iverksettelse av EEC Hallstein kommisjonen –Øke sin innflytelse Ministerrådet –COREPER: permanente representater/ambassadører.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Føderalisme – funksjonalisme – transaksjonalisme Det Europeiske Kull- og Stålfellesskap. Opprinnelse og utforming( )
Politisk lederskap og demokratitiltak Kjennetegn, sentrale utfordringer og erfaringer Marte Winsvold KS,
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Kapittel 13. Internasjonalt økonomisk samarbeid Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
+ Allianser i Europa: Muligheter og utfordringer Stig Erik Sørheim Actis.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
SAMPOL M3 V00 6. Interesseorganisasjoner og korporatisme
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Politisk ledelse og rollen som folkevalgt FNs internasjonale migrasjonsdag Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef KS.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Den politiske styringskjeden
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Vi le­ver i et sam­funn der
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
Kapittel 7 Demokrati.
NORSK KOMMUNESEKTOR OG EU/EØS   – skreddersydd opplæringsprogram for kommunesektoren Gjennom et KS FoU-prosjekt er det framskaffet et kunnskapsgrunnlag.
Internasjonale menneskerettigheter
Den internasjonale arenaen
Grunnlovens grenseland Energiunionen og grunnloven
Får ACER mer makt fra 2020? Torbjørg Jevnaker
Europeisk integrasjon og nordisk likestillingspolitikk
Kap. 7 Demokrati som styreform
Utskrift av presentasjonen:

Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?

EU en politisk enhet som handler i sin egen rett, gjør krav på å være demokratisk Krav om demokrati og rettferdighet oppstår i relasjoner mellom borgerne som medlemmer av en stat Overnasjonal statsdannelse medfører konkurranse om hvem som bestemmer lovene

En transnasjonal maktkontekst EU reguleringskompetanse på nær sagt alle politikkområder som gjelder for en stat Traktatene utgjør en overordnet rettslig struktur, som begrenser medlemsstatenes suverenitet Mens medlemmer av en internasjonal organisasjon har vetorett, har EUs medlemsstater godtatt at de kan bli stemt ned Etablering av maktbastioner hinsides nasjonalstaten; kommandohøyder som borgerne kan «erobre»

Demokratisering EU har elementer av representasjon, åpenhet, gjennomsiktighet, inklusjon og velgerkontroll Over flere tiår har EUs institusjoner, spesielt EU-domstolen og Europaparlamentet, medlemsstatenes regjeringer og parlamenter, sosiale bevegelser og folkelig press, endret EU til en postnasjonal enhet som sikter mot direkte legitimitet Hva når overnasjonal tvangsmakt medfører en konkurranse om den sentraliserte makten?

EU kan vise til en rekke nyskapninger som bilegger konflikter mellom stater på en fredelig måte og som gjør det mulig å snakke om postnasjonalt demokrati Funksjonelle ekvivalenter til statsbasert styre

Konstitusjonell sammensmelting EU verken kompetanse til å øke egne kompetanser eller monopol på makt Likevel forventning om at EU-lovgivningen etterleves: a)På grunn av den opprinnelige, frivillige autoriseringen av europeisk integrasjon med etableringen av Kull- og stålunionen og med de påfølgende søknadene om medlemskap fra enkeltstater, ofte støttet av folkeavstemninger b)Fordi representanter for borgerne er direkte involvert i EU-lovgivningen

Delt suverenitet I EU hviler demokratiet på to pilarer: stater og borgere – Rådet er sammensatt av representanter for medlemsstatene – Europaparlamentet er direkte valgt Traktatene snakker om folkene i medlemsstatene og om borgerne i Unionen

Statsløst styre – 1/2 EUs legitimering pluss iverksetting gjennom medlemsstatenes maktapparat innebærer et styresett som er statsløst, men likevel autoritativt Lover fattes og iverksettes gjennom et system av myndighetsutøvelse på flere nivåer

Statsløst styre – 2/2 Styresettet – «government» heller enn stat – viser til den politiske organiseringen av fellesskapet og dets legitimitetsbasis; et statsløst begrep om et rettslig konstituert fellesskap Karakteriseres verken av normativ forrang eller monopol på vold, men av muligheten til å handle i fellesskap og blir anerkjent innen et rettslig rammeverk

Parlamentarisk sammenveving Det representative system i Europa utgjøres ikke bare av Europaparlamentet, men også den komplekse måten som det er forbundet med og understøttet av nasjonale parlamenter på Interparlamentarisk samhandling er traktatfestet Tidlig varslingsmekanisme en subsidiaritetsvaktbikkje

Lagdelt offentlig sfære – 1/2 Den allmenne europeiske offentlige sfære som demokratiet krever, forblir latent så lenge borgerne ikke gjør bruk av sine rettigheter til å samle seg til et «publikum» EU har mange adgangspunkter og arenaer for drøfting, forhandling og beslutning Sterke offentligheter: rettslig institusjonaliserte og regulerte debatter blant spesielt utnevnte eller utvalgte personer som er autorisert til å fatte kollektivt bindende beslutninger i politikkens sentrum

Lagdelt offentlig sfære – 2/2 Transnasjonale offentligheter: politikknettverk av en gruppe aktører med en felles interesse for bestemte temaer, problemer og løsninger I Europa er det et sett av medier og institusjoner hvor innbyggerne er adressert i egenskap av europeiske borgere og som borgere av medlemsstatene

Et rettslig konstituert fellesskap EU kan vise til en rekke nyskapninger som bilegger konflikter mellom stater på en fredelig og demokratisk måte Det definerende kjennetegnet på EU er ikke suverenitet og selvbestemmelse, men med-medlemskap og med-bestemmelse