Orientering om rettsøkonomi, 4. avd

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Advertisements

MARKEDSBASERT FORVALTNING Stein Ivar Steinshamn Senter for fiskeriøkonomi SNF.
Del 4 Kontraktsrett Tre hovedproblemstillinger
Velferdsteori - markedseffisiens
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Noen studietips I Valg av litteratur
Organisering og arbeidsdeling i den digitale forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Helseøkonomi Forelesning nr. 8.
Utbyggingsavtaler Egil Stabell Rasmussen
1 Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Moralsk hasard, insitamentsproblemer.
Forelesning i mikroøkonomi.
Del 4 Kontraktsrett Tre hovedproblemstillinger
Professor Erling Eide Rettsøkonomi, 4. avdeling
Dag 10 Partenes plikter etter en kjøpsavtale. Selgers plikter:
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Professor Erling Eide: Forelesninger i rettsøkonomi (B og M)
En komparativ analyse av normative premisser for transportsikkerhetspolitikken Et prosjekt i RISIT-programmet.
Del 3 Erstatningsrett Hovedtema: Analyser av virkninger av grunnvilkår Drøftelser av ønskeligheten av forskjellige grunnvilkår Drøftelser av mulige begrunnelser.
Erling Eide: Rettsøkonomi, 4. avd. Del 3 Erstatningsrett
4.4 Immaterialrett Hovedproblemstillinger: Hvordan virker immaterialrettigheter (særlig patentrett)? Hvilke rettigheter bør vi ha? Hvordan bør rettighetene.
Rt 2004 s 1092 reinbeitedommen ”Kongen kan gjøre vedtak om at bestemte barskogstrekninger skal være fredet for reinbeiting i en viss tid, når dette anses.
Del 2 Tingsrett og beslektede emner Rettsøkonomiens tre hovedspørsmål : Hvordan virker rettsreglene? Hvordan bør de være (for eksempel for å oppnå effektivitet)?
Erling Eide: Rettsøkonomi, 4. avd. Kap 8. Kriminalitet
Forurensningskonferansen. Hvilken reaksjon på hvilke lovbrudd? Administrative sanksjoner eller Straff.
1 Del 4 Kap. 11 Kontraktsrett Tre hovedproblemstillinger –Kontraktsrettsreglenes virkninger –Hvilke regler bør gjelde for å nå ønskede mål –Begrunnelser.
Lasse Simonsen Dag 7 a) Retting Lasse Simonsen. 1 Innledning Utbedring som sanksjon – rettingsplikten Utbedring som rettighet – den defensive utbedringsretten.
Forenkling i lovverket Lovgivningslære 28/10-14 Professor Inge Lorange Backer.
Finansieringsordninger for bedre samhandling 22.oktober 2009 Utarbeidet for KS av Peter Emmerich Hansen, Jesper Luthman og Kari Sletnes fra Implement,
Ole Kr. Fauchald Kort om oppgaven n Oppsummering av fase 1 ä Hva har vi lært (utover kunnskap om investeringsavtaler)? ä Forhandling av avtaler.
13. 3 Oppfyllelse og innrettelse Sammenhengene i modellen 13
Del 3 Erstatningsrett Hovedtema: Analyser av virkninger av grunnvilkår Drøftelser av ønskeligheten av forskjellige grunnvilkår Drøftelser av mulige begrunnelser.
Del 2 Tingsrett og beslektede emner - Bidrar tingsrettslige regler til effektivitet? - Hvordan bør reglene utformes for å oppnå effektivitet? - Kan ønske.
 Utbyggingsavtale er helt nødvendig for å avklare kostnadsfordeling mellom privat offentlig.  Kommunen må være flikere til å bidra med kostandstilførsel.
Professor Erling Eide: Forelesninger i rettsøkonomi (B og M)
Erling Eide: Rettsøkonomi, 4. avd
Velferdsøkonomi Forelesning nr. 4.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Forbrukerrett Dine rettigheter som forbruker ved kjøp av varer og tjenester.
Om reguleringer Randbemerkninger til Baldwin, Cage and Lodge: Understanding Regulation Forelesninger i lovgivningslære H 15 Professor Inge Lorange Backer.
Erling Eide Rettsøkonomi 1 Offentligrettslige emner mv. 12 Skatt 13 Sivilprosess 14 Lovbrudd 15 Miljø.
Tidligere eksamensoppgaver, sensorveiledninger mv finnes på
Orientering om rettsøkonomi, 4. avd
Del 3 Erstatningsrett Hovedtema:
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Oppsummering ECON 3610/4610 – høst 2015
Kapittel 13 Kollektive goder og eksterne virkninger
Økonomisk kompensasjon av mangel
Metodekurs – kontraktsrett II
Orientering om rettsøkonomi, 4. avd
Orientering om rettsøkonomi, 4. avd
Allmenningens tragedie
Kap 5 Lovgivning, forvaltning og dømmende virksomhet
Erling Eide: Rettsøkonomi, 4. avd
Om reguleringer Randbemerkninger til
Del 3 Erstatningsrett Hovedtema:
Introduksjon til DRI 1001: Digital forvaltning
Den internasjonale arenaen
Metodekurs – kontraktsrett II
Del 3 Erstatningsrett Hovedtema:
Økonomisk kompensasjon av mangel
Introduksjon til DRI 1001: Digital forvaltning
Kapittel 15 Public goods 1.
Microeconomics (ECON 1010) Førstelektor Ivar Bredesen
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Professor Erling Eide: Forelesninger i rettsøkonomi (B og M)
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Professor Erling Eide: Forelesninger i rettsøkonomi (B og M)
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Professor Erling Eide: Forelesninger i rettsøkonomi (B og M)
Organisering og arbeidsdeling i den digitale forvaltning
Utskrift av presentasjonen:

Orientering om rettsøkonomi, 4. avd. 23.1.2013 Prof. emer. Erling Eide Orientering om rettsøkonomi, 4. avd. 23.1.2013 PPP på semestersiden for JUS4121 Ytterligere opplysninger: http://folk.uio.no/erlinge/studenter.html Velkommen til denne seansen med orientering om RØ og RS Jeg starter med RØ, og deretter – uten pause –kommer Kristian Andenæs og orienterer om RS. Vi regner med å holde på ca en time alt i alt På semestersiden for faget står det jo en god del. Dere kan dessuten finne noe informasjon med bl.a. eksamensoppgaver, fakultetsoppgaver og sensorveiledninger på min hjemmeside. Den kan dere finne ved å gå via Ifp.

Rettsøkonomiens hovedemner Forklaring av rettsregler (b) Virkninger av rettsregler (av endringer i rettigheter og plikter) (c) Ønskelige rettsregler Svære spørsmål dette. Vi kan ikke makte mer enn å analysere noen utvalgte delspørsmål innen først og fremst tingsrett,erstatningsrett, kontraktsrett, prosess og miljørett. Analyseverktøyet er i hovedsak hentet fra Sosialøkonomien. Og spørsmålene er av en helt annen karakter enn i rettsdogmatikken. Der dreier det seg jo i hovedsak om skape orden i hierarkiet av rettsnormer, og klarlegge hva som er den riktige løsning på et konkret problem. De rettsøkonomiske spørsmål er relatert til rettspolitikk. Det er spørsmål om fremtiden, Ikke om hvordan retten er i dag , eller om løsning av konflikter som har oppstått. Selv om slike spørsmål naturligvis kan være et et startpunkt for RØ analyser .

Forklaring av rettsregler Andre fag: RS, RH, statsvitenskap, historie,… Rettsøkonomisk teori: Effektivitetshypotesen Interessegruppehypotesen, Tilraningshypotesen «Public Choice Theory» Staten er ikke en upartisk og velmenende aktør som tilgodeser alle likt Eksempler(?) «det militær-industrielle kompleks» «jordbrukslobbyen» «Hypoteser» To typer av forklaringer Bruker «hypotese» og ikke «teori». En hypotese går normalt over til å bli kalt en teori når den har fått et visst teoretisk belegg. Og det er jo et visst empirisk belegg for disse forklaringene, så jeg kunne vel ha snakket om teorier, slik enkelt gjør. Uansett, Hva er forklaringene? Effektivitetshyppotesen ble lansert i USA som en forklaring på at domstolene i Common Law land har en tendens til å vektlegge verdiskaping i sine avgjørelser. Derfor vil man få en stadig mer effektiv utnyttelse av ressursene. Videre er det vel slik i alle land at lovgiver tilstreber å lage lover der det ikke sløses med ressursene. Staten består av en rekke beslutningstagere, parlamentarikere og administratorer, som meler sin egen kake.

Virkninger av rettsregler Spørsmål: Hvordan tilpasser aktørene seg? Personer, selskaper, kommuner…? Hva blir resultatene? Blir de slik lovgiver har ønsket eller håpet?   Teori: Adferdsteori (rasjonelle aktører søker å tilfredsstille egne preferanser med rettsreglene som incentiver) Kritikk: Daniel Kahneman: «Tenke fort og langsomt» Markedsteori Spillteori Adferdsteori for individuelle aktører. Rettssystemet oppfattes som et omfattende incentivsystem som påvirker den enkeltes valg. Erstatningsregler for kontraktsbrudd er av betydning for om den enkelte vil velge å bryte en kontrakt. Hva blir resultatet av alternative erstatningsregler? Prosesskostnader er av betydning for om en sak vil bli reist. Det har alltid vært diskusjon om hvor fruktbart det er å anta at aktørene er rasjonelle.

Ønskelige rettsregler Teori: Velferdsteori Kriterier for «ikke-sløsing»: Pareto-effektivitet Kaldor-Hicks-effektivitet (nytte-kostnads-analyse) Hvilke rettsregler bidrar til - «ikke-sløsing» - ønsket fordeling (slik det er politisk bestemt)?

Ønskelige virkninger og regler: Erststatningsrett Virkninger: Virkninger av objektivt ansvar og skyldansvar på skadekostnader i vid forstand Antar rasjonelle aktører, her aktører som tilstreber minimalisering av egne kostnader Ønskelige virkninger og regler: Hvilke ansvarsregler fører til minimalisering av summen av aktsomhetskostnader og skadekostnader? Både objektivt ansvar og skyldansvar (under visse forutsetninger)

Kontraktsrett Forbrukerrett Virkninger? Hvordan virker ny rett om at hovedregelen ved mangel er omlevering (og ikke retting)? Virkning av strengere plikt og forsterket rettighet: høyere kostnader og høyere betalingsvillighet høyere pris, og enten høyere eller lavere omsetning Ønskelige virkninger og regler? Eks: Støvletthældommen Forbrukervennlig? Ingen vet! Analyser ikke gjennomført . Bare to mulige virkninger: Omlevering er en fordel for både kjøpere og selgere Omlevering er en ulempe for både kjøpere og selgere

Kontraktsrett (forts.) Norm: avtaler skal holdes Parter har egeninteresse av at avtaler brytes (når det er effektivt) Erstatning etter den perfekte positive kontraktsinteresse gir effektiv ressursbruk Rasjonelle kontraktshull (rasjonell apati) Pga høye transaksjonskostnader Generell eller konkret utfylling?

Kriminaløkonomi Gjelder ikke spesielt økonomisk kriminalitet Virkninger: Hvordan virker straffetrusselen på potensielle lovbrytere? Straffetrusselen som incentiv Almenprevensjon (ikke individualprevensjon) Ønskelige virkninger: Minimalisere forebyggelseskostnader og skadekostnader Alternative teorier: Mange forklaringer på lovbrudd Antagelse (som empiri understøter): For nesten alle potensielle lovbrytere er straffetrusselen (strenghet og risiko) en ulempe som ønskes unngått. Kan betraktes som en kostnad ved et usikkert prosjekt.

Ønskelige virkninger: Miljørett Virkninger: Mange virkemidler: Private løsninger Privatrettslige løsninger: Naborett Offentligrettslige virkemidler: Kvoter Dispensasjoner fra forbud Avgifter «Cap-and-trade»: utslippstak med omsettelige kvoter Ønskelige virkninger: Minimalisering av summen av forurensningskostnader og forebyggelseskostnader

«Den bedrøvelige vitenskap» Vi lever ikke i slaraffenland: Alt koster. Avveining mellom gode formål Minimalisering av kostnader: I erstatningsretten: optimal mengde skader I strafferetten: optimal mengde lovbrudd I prosessretten: optimal mengde justismord I miljøretten: optimal mengde forurensninger Bedrøvelig for sektorentusiaster Lærdom: Vaksinering mot ønsketenkning

Viktig for jurister? Reelle hensyn Ved visse avgjørelser skal, evnt. kan, dommere legge vekt på reelle hensyn. Det samme gjelder forvaltningen. Reelle hensyn er et ullent begrep, men det dreier seg bl.a. om virkninger av avgjørelser, -- som rettsøkonomien bidrar til å avklare.